Kašubové

zivot_a_prihody_remusovy_1 (3)
Kdo jsou Kašubové? Jaká je jejich kultura? Nejen to se dozvíte z knihy Život a příhody Remusovy. Alexander Majkowski vás seznámí s touto společností žijící na severu dnešního Polska – nenechte si ujít nejpopulárnější kašubské dílo.

Život a příhody Remusovy můžeme považovat za nejpopulárnější dílo kašubského literárního kánonu. Alexander Majkowski tento román napsal ve 20. letech 20. století (poprvé vyšel v době jeho smrti v roce 1938). Remusovy rytířské příběhy nabízejí pozoruhodnou syntézu regionální tradice a reálií kašubského etnika, obecně považovaného za „pozůstatek“ pomořansko-slovanského osídlení baltského pobřeží. Prvky moderního pohledu na člověka a společnost se zde spojují s elementy kašubské lidové roviny, lokální paměti se zde prolínají s představami o obecných souvislostech historického rozvoje kašubské společnosti. Majkowski do svého románu začlenil pasáže, motivy i symboly ze své rané literární tvorby, v níž se postava Remuse či scény z pozdějšího románu začínají objevovat již koncem 19. století. Z obecného hlediska se román pohybuje na pomezí realismu a pozdního novoromantismu a nese v sobě i prvky historismu a politicko-kulturního aktivismu. Zároveň jsou ale Remusovy příhody i dobrodružným románem a jakýmsi kulturním cestopisem, v němž rytíř Remus nabývá podoby dona Quijota, i když rozhodně není rytířem smutné postavy.

Život a příhody Remusovy

Kašubské zrcadlo
Autor: Aleksander Majkowski
Přeložil: Miloš Řezník

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3918-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Život a příhody Remusovy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Samotné kašubské hnutí začalo v evropském kontextu nijak zvlášť pozdě – ještě před polovinou 19. století – a od počátku se v něm objevovala i myšlenka kašubského národa. Ale po celá desetiletí zůstávalo ve své výraznější podobě v zásadě záležitostí jediného muže – poněkud svébytného až excentrického lékaře Floriana Ceynowy (1817–1881). K jeho iniciaci došlo za jeho raných univerzitních studií ve slezské Vratislavi na začátku 40. let pod přímým vlivem tamních českých profesorů Jana Evangelisty Purkyně a Františka Ladislava Čelakovského, jakož i národně uvědomělých studentů polských a lužických: především z českého a lužického prostředí Ceynowa čerpal myšlenku aktivní národní agitace s cílem „probuzení“, emancipace nedominantní etnické skupiny a začal ještě za krátkého vratislavského období s odpovídajícími literárními aktivitami. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Aleksander Majkowski (1876–1938), vzděláním lékař, byl kašubský spisovatel, etnograf, novinář a politik, který měl výrazný vliv na utváření kašubské identity. Je autorem několika průvodců po Kašubsku, desítek povídek a básní, kašubské gramatiky a v roce 1938 vydaných prvních Dějin Kašubů.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot a příhody Remusovy
Kašubské zrcadlo

Majkowski, Aleksander

Argo, 2023

Napsat komentář