Když působí prokletí

devet-krizu-nahled
Znáte odpočívadlo Devět křížů na dálnici D1? A víte, proč tam stojí právě devět dřevěných křížů? Pokud ne, začtěte se do románu slovenského autora.

Slovák Roman Kulich (*1980) vydal svůj první román již v roce 2014. Dosud jich napsal šest a převážná většina z nich je opředena tajemnem. Kulich vyhledává nějak poznamenaná místa, vypráví pověsti (ať již dávné, či současnější) s nimi spjaté, doplňuje je prvky fantasy, mystery a hororu. Vytváří tak napínavé příběhy, v nichž se mísí realita s tajemnem.

Do češtiny byly zatím přeloženy jen dvě z jeho prací. První byla v roce 2020 Bílá paní inspirovaná skutečnou událostí, kdy se během vánice v Kysucích ztratilo děvčátko. Letos, v rámci Velkého knižního čtvrtku, vyšla v nakladatelství Argo kniha Devět křížů, v níž se Roman Kulich opět drží svého osvědčeného scénáře.

Vypráví příběh obyčejné čtyřčlenné rodinky ze Štrby, která si udělala výlet na Moravu do brněnské zoo. Během dlouhé cesty jim otec barvitě přibližuje pověst, která se váže k místu Devíti křížů. Jeho líčení starodávné tragédie se prolíná se současností, v níž muž bojuje o znovuotevření srdce své ženy. Vlastně takový obyčejný děj: rodinka si cestu výletu zpříjemňuje historkou, která se týká jednoho z cílů jejich putování.

Třebaže sazba (velká písmena) a celkově styl knihy může budit dojem, že titul je určen mladším čtenářům, byla bych s doporučením titulu Devět křížů pro děti opatrná, možná by však mohla být vhodným osvěžením pro dospívající a samozřejmě dospělé. Líčení historického příběhu působí zdlouhavě, polopaticky a historicky nevěrohodně. Pokud si ale představíte, že jej vypráví současný otec, který si s historickou přesností nijak neláme hlavu a vše upraví tak, aby to bylo přístupné jeho posluchačům, pak se vlastně dá říct, že onen muž je zdatným vypravěčem. Udržel pozornost osádky svého vozu, aby se nenudila, a seznámil tak s pověstí i trpělivého čtenáře. V podstatě by se dalo říct, že knihu by si měl přečíst každý, koho zajímá pověst spjatá s proslulým místem, jemuž se připisuje magická moc prokletí.

U knih slovenského autora není nic tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Rozuzlení přichází samozřejmě až v samotném závěru knihy a čtenáře při dočtení zamrazí v zádech… Trošku jsem si připadala jako při čtení románu Tma Josefa Kariky. Takže pokud máte rádi knihy tohoto hororového autora, zkuste dát šanci i Romanu Kulichovi, který v Čechách zatím tolik známý není.

A jen pro úplnost dodám: román Devět křížů vyšel zatím jen v češtině, byl přeložen Robertem Pilchem přímo ze slovenského rukopisu. Nedivím se, přece jen místo Devět křížů má asi větší popularitu u nás než na Slovensku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDevět křížů
Některá místa jsou prostě prokletá

Kulich, Roman

Argo, 2023

Napsat komentář