Biografické příběhy pro inspiraci i k zamyšlení

biografie pondeli uvod
Dnes jsme zabrousili do sekce biografií a vybrali jsme pro vás mnoho zajímavých lidských příběhů – některé dobrodružné, jiné zase více k přemýšlení. Kterému typu biografií dáváte přednost?

Čeští a slovenští mořeplavci? Je to vůbec možné v zemích, které jsou od moře vzdáleny stovky kilometrů? Je! A vy se tak můžete seznámit s mnoha rodáky z Československa, kteří dokázali obeplout svět!

Publikace o českém a slovenském mořeplavectví vás provede vývojem tohoto pozoruhodného fenoménu země, jež má k moři víc než daleko. Obsahuje množství příběhů nejvýznačnějších českých a slovenských mořeplavců 20. a 21. století, kteří dokázali obeplout svět. Od působivého vzpomínání na legendární osobnost Rudolfa Krautschneidera přes autentické příběhy Richarda Konkolského, Jozefa Varsányiho, Jiřího Albrechta, Ivana Orla, Oldřicha Karáska, Františka Sýkory, Jiřího Denka, Vlada Porvaznika a dalších až po doplněné, nejnovější vyprávění Martina Dolečka. Kdy a proč napadlo naše mořeplavce obeplout svět? Jak se dá v našich podmínkách postavit loď? Co vše během plaveb zdolali a do jakých úskalí a nebezpečí se dostali? Co jim plavba dala a naopak vzala? Kudy vede nejkratší cesta ze srdce Evropy na moře? Odpověď na tyto a množství dalších otázek naleznete v této jedinečné publikaci, která zahrnuje i přehledné dějiny mořeplavby, množství faktografických údajů o technických parametrech konkrétních lodí a informací nezbytných ke znalosti mořeplavby. Kniha je bohatě provázena fotografiemi, dobovými materiály a ručně malovanou samostatně vloženou mapou s vyznačenými trasami. Doplňují ji krásné ilustrace Mikkela Odehnalů. Tak ahoy! Pojeď s námi na moře!

Příběhy mořeplavců

Češi a Slováci, kteří obepluli svět
Autor: kol.
Ilustrátor: Mikkel Odehnalů

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-130-2
Doporučená cena: 648 Kč

Knihu Příběhy mořeplavců vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

moreplavci ukazka(1)

Prolistovat si můžete celou ukázku
nebo si přečtěte naši recenzi.

Autoři knihy

Jiří Albrecht, Jaroslav Bernt, Jiří Denk, Martin Doleček, Julius Ecsi alias Sorel, Otakar a Jana Honsovi, Oldřich Karásek, Richard Konkolski, Rudolf Krautschneider, Stanislav a Jitka Kubíčkovi, Jindřich Kuchejda a Ivan Orel, Petr Ondráček, Vlado Porvaznik, Bedřich Skála, František Sýkora a Danuše Kleštincová, Zdeněk Teubner, Josef Varsányi

————————————————

Po příbězích mořeplavců přichází na řadu spíše poklidné zamyšlení. Hlavní hrdina John cítí, že potřebuje změnu, a vyrazí načerpat síly na dovolenou. Cestou však zavítá do naprosto netradiční kavárny. Jídelní lístek totiž nenabízí pouze lahodné pokrmy, ale i životní otázky, které si čas od času klademe snad všichni.

Reklamní manažer John se cestou na dovolenou, kde chce uniknout frustraci z práce, účtů a do jisté míry i života obecně, ocitne v malé kavárně uprostřed ničeho – chce si tam odpočinout a dát si v klidu něco k jídlu. Na zadní straně jídelního lístku ho ale zarazí tři neobvyklé otázky: Proč jste tady? Bojíte se smrti? Cítíte se naplnění? Cesta na vytouženou dovolenou se stává exkurzí do vlastního nitra a hledáním východiska z koloběhu života a pocitu ztráty kontroly nad svým osudem. Jednoduchý příběh, který dokáže změnit život každému, kdo se v něm snaží najít své místo. Do roka po vydání se kniha rozšířila po celém světě. Inspirovala lidi na všech kontinentech včetně Antarktidy, byla přeložena do 43 jazyků, stala se bestsellerem a sedmkrát byla nejprodávanější knihou roku.

Kavárna na konci světa

Příběh o smyslu života
Autor: John Strelecky
Přeložil: Martin Richter
Ilustrátor: Root Leeb

Počet stran: 120
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7670-100-7
Doporučená cena: 238 Kč

Knihu Kavárna na konci světa vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

kavarna ukazka(1)

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

John Strelecky (*1969) je americký autor. Událost, která mu ve třiceti letech změnila život, ho inspirovala k tomu, aby vyprávěl příběh Kavárny na konci světa. Kniha, která vznikla, se stala bestsellerem na třech kontinentech a tento úspěch ho dodnes nepřestává udivovat. Společně s dalšími příběhy o cestě k nalezení smyslu vlastní existence se na celém světě prodalo osm milionů výtisků jeho knih. Když John Strelecky zrovna nepíše, často cestuje. Nejdelším dobrodružstvím jeho rodiny bylo roční putování kolem světa.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Kniha polské autorky zachycuje nejenom životní příběh jedinečné femme fatale Lupe Marínové, ale také historický a kulturní vývoj Mexika i Evropy a tehdejší bohémy. Lupe byla první manželkou Diega Rivery (později jivystřídala známá malířka Frida Kahlo) a podruhé se vdala za básníka a literárního kritika Jorgeho Cuestu.

Dvakrát jedinečná Eleny Poniatowské přináší vnitřní drama výjimečné ženy, které se odehrává na pozadí historického a kulturního kvasu Mexika i Evropy před druhou světovou válkou i po ní. Femme fatale, instinktivní žena, která neobyčejným zjevem, elegantním vystupováním, ale i břitkým jazykem poutala pozornost bohémy v Mexiku i v Paříži. Dvořil se jí nejen Španěl Ramón del Valle Inclán, ale i Vladimir Majakovskij, Ilja Erenburg, André Breton a další umělci. Byla múzou mnoha básníků a malířů, jimž stávala modelkou. Manželka malíře Diega Rivery (1886–1957) a chemika, básníka a literárního kritika, Jorgeho Cuesty (1903–1942).

Dvakrát jedinečná

Autor: Elena Poniatowska
Přeložila: Anna Tkáčová

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-367-8
Doporučená cena: 468 Kč

Knihu Dvakrát jedinečná vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Lupe Marínová vštípila starší dceři svoji obavu z mexického komunismu: flákači, floutkové, umírají hladem, žebráci. „Pokaždé, když ti povaleči zaklepali na dveře domu v ulici Mixcalco, tak jen proto, aby něco vytáhli z tvého otce.“ V roce 1941, kdy se Lupe Riverová soustředí na studium právnické školy a Ruth navštěvuje třetím rokem přípravku, Lupe Marínová se snaží dát dohromady druhý román s názvem Vlastenecký den, jejž Agustín Loera y Chávez slíbí vydat v hlavním městě Mexika. Jeho přítel Julio Torri Lupe povzbuzuje: „Uvidíš, tenhle román se určitě bude prodávat.“ Ve své druhé knize Lupe útočí na intelektuály a novináře, kritiky svého románu Jedinečná, které častuje přídomkem prašiví kocouři. „Nejdůležitější je umět neúspěch skousnout. To vědí i prašiví kocouři. To jste se jako dítě nikdy nehrabala v zemi? Nevšimla jste si, jak nepozorovaně a chytře kocouři zahrabávají… ehm… no prostě to, co chtějí zahrabat?

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Elena Poniatowska (*1932) celým jménem Hélène Elizabeth Louise Amelie Paula Dolores Poniatowska Amor. Dcera polského šlechtice, dědice polské koruny, po němž získala titul polské princezny. Od roku 1941 žije v Mexiku. Svým původem byla Elena předurčená ke sňatku s příslušníkem vysoké evropské šlechty, ale dala přednost občanské profesi novinářky. Spojením literatury a novinářství vytvořila vlastní charakteristický styl, dovedený téměř k mistrovství: žánr svědectví. V roce 2013 obdržela Cervantesovu cenu. Kriticky se vyjadřuje k významným událostem mexické skutečnosti, ať už k rozporuplnosti mexické revoluce v románu Na neshledanou, můj Ježíši, k masakru studentů vládním vojskem v roce 1968 v knize Noc v Tlatelolcu, či k neschopnosti vlády vést záchranné práce po zemětřesení v roce 1985 v díle Nic, nikdo, hlasy zemětřesení. Vyjádřila se i ke zmanipulovaným prezidentským volbám jakousi kronikou protestů v reportážní knize Svítání na náměstí Zócalo. Populární jsou její biografie, které věnovala předním představitelkám mexické kultury, které by jinak zůstaly zapomenuty ve stínu svých mužských protějšků: Tinísima, životopis fotografky Tiny Modottiové či Leonora, strhující román o malířce Leonoře Carringtonové a další. Dílo E. Poniatowské bylo přeloženo do mnoha jazyků včetně češtiny: Ztřeštěná sedma, životopisné črty sedmi mexických umělkyň, a krátký román v dopisech o malířce Angelině Beloffové Drahý Diego, objímá Tě Quiela. I ve svém vysokém věku je autorka stále literárně činná, naposledy vydala dvoudílný historický román o svých předcích Polský milenec.

Zdroj informací: Dauphin

————————————————

Na závěr pro vás máme příběh Shulema, který vyrůstal v uzavřené chasidské komunitě v USA. Díky náhodnému setkání se světem „venku“ se v dospělosti rozhodne komunitu opustit a začít žít nový život ve světě, který je pro něj natolik nepochopitelný, jako by se ocitl na jiné planetě.

Oceňovaný příběh muže, který opustil ortodoxní židovskou komunitu. Shulem Deen vyrůstal v uzavřené chasidské komunitě ve Spojených státech. Vnější svět takřka neznal a v osmnácti letech se oženil, aby s manželkou vychovával pět dětí. Takový byl jeho život až do chvíle, kdy při jedné návštěvě veřejné knihovny objevil internet, a tato událost mu zcela převrátila systém přísně vštěpovaných hodnot. V bolestně upřímné autobiografii popisuje rozchod se svým dosavadním životem i první kroky ve světě, který pro něj byl jako z jiného vesmíru.

Kdo odejde, už se nevrací

Autor: Shulem Deen
Přeložila: Lily Císařovská

Počet stran: 308
Vazba: vázaná
Formát: 133×208 mm
ISBN: 978-80-7407516-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kdo odejde, už se nevrací vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

Pár dní před svátkem Chanuka jsme s Berišem požádali o slyšení u rebeho. Bylo už pozdě v noci. Rebeho postarší tajemník, gabaj reb Šia, seděl ve své kanceláři, která sousedí s rebeho pokojem. Ve velké, jasně osvětlené místnosti už čekalo několik tuctů chasidů. Nervózně přecházeli sem a tam, recitovali žalmy nebo o něčem mlčky přemítali. Reb Šia napsal na malý bílý čtverec papíru můj kvitl, tedy problém, s nímž se na rebeho obracím, a Berišův dotaz, jak dlouho asi budeme čekat, zcela ignoroval. Míjela hodina za hodinou. Muži byli jeden po druhém vyzýváni, aby se dostavili před rebeho. Krátce na to se pak každý s úsměvem vynořil před nevrlým dveřníkem, vsunul mu do dlaně deseti nebo dvacetidolarovou bankovku a s lehkým srdcem i lehkou myslí radostně odcházel.

Přečíst si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Shulem Deen (*1974) je americký spisovatel a esejista. Proslavil se nejprve svými blogy a posléze pamětmi Kdo odejde, už se nevrací, v nichž popisuje svůj odchod z chasidské komunity a které patří v tomto žánru mezi nejlepší díla. V současnosti se zabývá komentováním této problematiky i pomocí členům ortodoxních židovských komunit, kteří se rozhodnou k odchodu a změně života.

Zdroj informací: Albatros Media


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který biografický příběh vás zaujal nejvíce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo odejde, už se nevrací

Deen, Shulem

Garamond, 2023

zobrazit info o knizeDvakrát jedinečná

Poniatowska, Elena

Dauphin, 2023

zobrazit info o knizeKavárna na konci světa
Příběh o smyslu života

Strelecky, John

Kazda, 2023

zobrazit info o knizePříběhy mořeplavců
Češi a Slováci, kteří obepluli svět

kol.

Jota, 2023

Napsat komentář