Příběh o tom, že život se nemá odkládat, ale žít

Kavarna na konci sveta_uvodni
Útlý příběh Johna Streleckého o kavárně uprostřed ničeho a podnětné cestě za nalezením smyslu života se stal bestsellerem, jenž byl přeložen do 43 jazyků. Vypráví o tom, že člověk by neměl odkládat věci na později, ale žít tady a teď.

Reklamní manažer John se cestou na dovolenou, kde chce uniknout frustraci z práce, účtů a do jisté míry i života obecně, ocitne v malé kavárně uprostřed ničeho – chce si tam odpočinout a dát si v klidu něco k jídlu. Na zadní straně jídelního lístku ho ale zarazí tři neobvyklé otázky: Proč jste tady? Bojíte se smrti? Cítíte se naplnění? Cesta na vytouženou dovolenou se stává exkurzí do vlastního nitra a hledáním východiska z koloběhu života a pocitu ztráty kontroly nad svým osudem. Jednoduchý příběh, který dokáže změnit život každému, kdo se v něm snaží najít své místo. Do roka po vydání se kniha Kavárna na konci světa rozšířila po celém světě. Inspirovala lidi na všech kontinentech včetně Antarktidy, byla přeložena do 43 jazyků, stala se bestsellerem a sedmkrát byla nejprodávanější knihou roku.

 

Kavárna na konci světa

Příběh o smyslu života
Autor: John Strelecky
Přeložil: Martin Richter
Ilustrace: Root Leeb

Počet stran: 120
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7670-100-7
Doporučená cena: 238 Kč

Knihu Kavárna na konci světa vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Někdy, když to nejméně čekáte a možná to nejvíce potřebujete, se ocitnete na novém místě, s novými lidmi a naučíte se něco nového. To se mi stalo jedné noci na temném, osamělém úseku silnice.
Zpětně vidím, že tehdejší situace symbolicky vystihovala můj život. Stejně jako jsem zabloudil na cestě, zabloudil jsem i v životě – nevěděl jsem, kam přesně jdu a proč se ubírám právě tímto směrem.
V práci jsem si vzal týden volna. Chtěl jsem uniknout před vším, co s ní souvisí. Ne že by moje práce byla nesnesitelná. Jistě, některé její stránky mě štvaly. Největším problémem však bylo, že jsem skoro každý den přemýšlel nad tím, jestli by život neměl přinášet víc než deset až dvanáct hodin denně v kanceláři. Hlavním cílem tohoto počínání bylo případné povýšení a s ním spojená povinnost trávit pro změnu dvanáct až čtrnáct hodin denně v kanceláři šéfa. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Událost, která Johnovi Streleckému (1969) ve třiceti letech změnila život, ho inspirovala k tomu, aby vyprávěl příběh Kavárny na konci světa. Kniha, která vznikla, se stala bestsellerem na třech kontinentech a tento úspěch ho dodnes nepřestává udivovat. Společně s dalšími příběhy o cestě k nalezení smyslu vlastní existence se na celém světě prodalo osm milionů výtisků jeho knih. Když John Strelecky zrovna nepíše, často cestuje. Nejdelším dobrodružstvím jeho rodiny bylo roční putování kolem světa. John Strelecky mnohokrát vystoupil v televizi a rádiu, aby přesvědčil miliony lidí, že mohou žít tak, jak chtějí. Spolu s Oprah Winfreyovou, hercem Tony Robbinsonem a Deepakem Choprou byl zařazen mezi sto nejpodnětnějších myslitelů v oblasti leadershipu a osobního rozvoje. To v něm stále nepřestává vyvolávat pokoru a úžas.
Hlavním poselstvím útlé knihy Kavárna na konci světa je návod, jak vykročit na cestu k plnohodnotnému životu. Člověk by neměl snít o tom, co bude dělat v důchodu, až bude mít čas všechno si užít. Život se nemá odkládat, ale žít. I když jsme přesvědčení, že o smyslu své existence už víme všechno, nikdy jsme se nad ním ve skutečnosti hluboce nezamysleli. Příběhy o karetě obrovské nebo rybářovi jsou prosté, ale naplněné základní moudrostí o nesmyslném pachtění nás lidí.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKavárna na konci světa
Příběh o smyslu života

Strelecky, John

Kazda, 2023

Napsat komentář