Noční cesta metrem – do neznáma a bez zastávek

U_Ztraceni v metru_uvodni
Autor bestsellerů Už je tady zas a Hladoví a sytí přichází s napínavým příběhem, jenž minimalistickými větami vypráví o služební cestě Anke Lohmové. Ta se těší, až vystoupí z metra a bude konečně doma. Vlak ale nezastavuje…

Timur Vermes umí své čtenáře jaksepatří překvapit. Jeho nový román U lze jen těžko srovnávat s autorovými předchozími dvěma knihami, s bestsellerem Už je tady zas nebo drsnou satirou Hladoví a sytí. A co že vlastně znamená to U v názvu? Je to zkratka berlínského metra, U-Bahnu. A přesně a pouze tam se odehrává děj rozsahem nevelké knihy. Zdánlivě obyčejná situace: Anke Lohmová má za sebou únavnou služební cestu. Už jen pět stanic metra ji dělí od sprchy a čerstvě povlečené postele. V noční podzemce s ní sedí pouze jakýsi nesympatický mladík, a ten příští stanici vystupuje. Ostatně… neměli být už dávno tam? Z obvyklých dvou minut jízdy je najednou pět, pak deset, dvacet, a vlak se řítí stále dál temnotou, bez zastávek… do neznáma. Originální napínavý příběh vyprávěny v minimalistických větách zní jako zlověstné staccato, jen tu a tam jím probublá Vermesův pověstný sarkastický humor.

 

U: Ztraceni v metru

Autor: Timur Vermes
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 115×195 mm
ISBN: 978-80-257-4021-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu U: Ztraceni v metru vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Kolečkový kufr se každých pět kroků zasekne.
Takže: škubnout.
To by klidně mohla cestovat se čtyřletým děckem.
Kufr ujede dalších pět kroků – a zasekne se.
Měla ho vyhodit. Dávno!
Jenomže: ekologie.
Pleť: lepkavá.
Vlasy: jako opelichaná štětka na holení.
Deodorant účinný 24 hodin. To ani náhodou.
Do mikrofonu od handsfree: „… ne, bylo to celý naprd. Od začátku. Vypadl hned ten první. Bez náhrady… Ne, bez vysvětlení. Spíš jako: dneska nemůžu.“
Kafe by bodlo.
Tady? Zavřeno.
Nebo…
Taky zavřeno.
Zavřeno, zavřeno, zavřeno. Dodatkové číslo: Zavřeno.
Dokonce i v McDonald’s.
„Pokud máme zavřeno, navštivte naši přechodnou kontejnerovou pobočku. Nacházíte se zde.“ (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Timur Vermes se narodil v roce 1967, jeho matka byla Němka, otec Maďar, který ze své vlasti uprchl po potlačeném povstání v roce 1956. Vermes vystudoval historii a politologii, působil jako novinář a ghostwriter. Jeho prvotina z roku 2012, satirický román Už je tady zas, se stala hitem nejen v Německu – překladová práva se prodala do více než 40 zemí. Český překlad vyšel v roce 2013. Kniha se také stala předlohou stejnojmenného filmu. Druhý Vermesův román Hladoví a sytí, reflektující evropskou uprchlickou krizi z roku 2015, vyšel německy v roce 2018, česky pak 2020.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeU: Ztraceni v metru

Vermes, Timur

Argo, 2023

Napsat komentář