Vykoupená láska

past_na_snatkoveho_podvodnika
Co všechno ženy obětují ve snaze najít muže svých snů? A co když narazí na někoho, komu jde hlavně o peníze a lásku jen předstírá?

Jak nenaletět sňatkovému podvodníkovi? To se dozvíte v knize Past na sňatkového podvodníka, kterou napsala Martina Boučková, krom jiného autorka dobrodružné knihy pro děti Tajemství dědečkova deníku. Znát můžete i její humorný román Deník zoufalé třicítky, v němž hlavní hrdinka Lenka nemá příliš štěstí ve vztazích a marně touží po lásce. Vztahům se autorka věnuje i ve svém nejnovějším díle, ačkoli tentokrát vše pojala trochu jinak…

Hlavní hrdinka Hanka patří k ženám, které dobře ví, co od života chtějí. Má za sebou nepovedené manželství. Ačkoli si s manželem slíbili věrnost až do smrti, podvedl ji se stážistkou – její náušnici našla ve vlastní posteli pod polštářem. S manželem společně hodně prožili, mnoho věcí ustáli (třeba stres ze splácení hypotéky či hledání zaměstnání po rodičovské). A když se zdálo, že vše zajelo do bezpečných kolejích, přece se něco pokazilo a manželství se rozpadlo.

Po rozvodu se Hanka přestěhovala na venkov. Koupila dům, ve kterém žije společně s dětmi a babičkou. Babička většinu života strávila v Praze, ačkoli toužila po klidu na venkově, a její přání se jí konečně splnilo. Hance se ulevilo i finančně – nemusela si brát půjčku na opravy starého domu, protože babička přispěla svými úsporami. A z ruiny se stal skutečný domov. Hanka se po letech zase cítí šťastná. A vůbec ve svém životě nepotřebuje muže!

Chlapi jsou ničemové a já se tehdy zapřisáhla, že v životě už nechci ani jednoho vidět. Pochopitelně ve své ložnici, protože jinak by to bylo těžko realizovatelné. (str. 13)

Jenže právě Hanka se stane ženou, na kterou se zaměří sňatkový podvodník Václav Polák. I ona podle něj spadá do kategorie nešťastnic středního věku, které se snaží oslnit. Používá svou ověřenou a propracovanou taktiku: poplete jim hlavu a naslibuje hory doly. Václav patří ke zkušeným manipulátorům. Umí to se slovy – říká přesně to, co jeho potenciální přítelkyně chtějí slyšet. A tím si okamžitě získá jejich důvěru. Samozřejmě má pro jistotu najednou rozehraných hned několik partií. O lásku nestojí, chce peníze. Jeho výdaje neustále rostou, takže si musí zajistit i vyšší příjmy. Randí s několika ženami zároveň. Jenže tentokrát ho instinkt zklame…

Autorka pro svůj román zvolila motiv, jenž zaujme mnoho žen. Žádná přece nechce naletět sňatkovému podvodníkovi! Přesto jde o reálný námět, protože muži jako Václav bohužel skutečně existují. A ženám, které jim naletí, zbyde vybílený bankovní účet a oči pro pláč. Proto by kniha mohla být i takovým návodem, jak podobný typ mužů poznat a jak s nimi zatočit.

Mám ráda, když se v knize střídají kapitoly psané z pohledu obou hlavních hrdinů. Autorka naštěstí přesně tento koncept zvolila. Díky tomu víte, jaký postoj Hanka k mužům má. A zároveň sledujete, jak se Vašek snaží i na ni uplatnit léty prověřenou taktiku, která najednou příliš nefunguje. A na rozdíl od Vaška dobře víte, proč…

Evidentně taky nejsem hodné vesnické děvče a mám v sobě i stinné stránky, které se začínají probouzet k životu. (str. 67)

Příběh vás pobaví. Hanku si oblíbíte, Vaškovi naopak rozhodně fandit nebudete. Autorka sice zpracovává vážné téma, přesto píše s lehkostí. Vtipně vypráví o strastech i radostech partnerského života. V mnoha popsaných situacích se snadno najdete. Také jste si někdy koupily něco dražšího na sebe a partnerovi následně tvrdily, že to bylo ve slevě a za pakatel? Nebo omylem odřely auto, ale vše zahrály tak, že za rýhy v laku vy rozhodně nemůžete?

Při parkování jsem omylem trochu sedřela zadek. Respektive na kapotě zůstaly tři kruté hluboké rýhy a já vydržela neříct ani slovo. Do té doby, než se k zadku auta po několika týdnech přiblížil můj manžel. Ale než něco stihl říci, povídám: „Teda Franto, to nemůžeš dávat větší pozor!“ A bylo to. (str. 22)

Knihu ocení především ženy – muži v ní nejsou vylíčeni zrovna v nejlepším světle, takže předpokládám, že by je děj nijak nenadchnul. Mohu vám však zaručit, že ženy ve středním věku, které už dobře ví, co všechno obnáší partnerský/manželský život, se u čtení pobaví. Pokud skutečně platí, že smích prodlužuje život, tak já díky tomuto příběhu budu žít minimálně o pět let déle. Po dlouhé době jsem se u čtení dokonce smála nahlas!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePast na sňatkového podvodníka
Jak přechytračit záletníka a nezamilovat se

Boučková, Martina

CPress, 2023

Napsat komentář