Nenechte si ujít v týdnu od 10. do 16. dubna 2023

nenechte_si_ujit
I další dubnový týden nabízí několik literárních akcí. Nenechte si ujít besedu s Michaelou Klevisovou či s Lenkou Elbe, nezmeškejte křest knihy Kristýny Sládečkové či Pavla Pawluscha Novotného. A koná se i Baltský literární salón.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 11. dubna čtení pro děti z knihy Ani za nic! italské autorky a ilustrátorky Beatrice Alemagna. Vypráví příběh o netopýří holčičce Paskalíně, která za žádnou cenu nechce chodit do školky. Ano, tuto situace velmi dobře zná i řada rodičů. Zvykne si Paskalína? To zjistíte na pobočce Bohunice v 16.30.

V Ostravě se v úterý 11. dubna můžete zúčastnit besedy se spisovatelkou Michaelou Klevisovou u příležitosti vydání dalšího dílu série s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem Vraní oko. Za první a třetí díl Kroky vraha a Dům na samotě obdržela od české sekce Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Mezi další díly patří Sněžný měsícVraždy na ostrově či Zmizela v mlze. Odbočkou z detektivního žánru je román o zločinu z Pošumaví Prokletý kraj (2021). Beseda začíná v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz v 17.00.

A přesuneme se do Prahy, kde bude v úterý 11. dubna uvedena monografie historika Martina Gromana s názvem Kriegel: Voják a lékař komunismu. Pro mnohé je František Kriegel, od jehož narození právě uplynulo 115 let, hrdina roku 1968, ale padouch února 1948 a Lidových milicí. Buďte v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Ve stejný den, tedy v úterý 11. dubna, se v Praze koná i představení románu Petry Hůlové Nejvyšší karta. Její tvorba sahá od psychologických sond do mezilidských vztahů (např. Zlodějka mýho táty či Macocha), přes dobrodružné příběhy (Stanice Tajga či Paměť mojí babičce), alternativní českou historii (např. Strážci občanského dobra) až po dystopii (Stručné dějiny Hnutí) a knihy pro mládež (např. Liščí oči). Je držitelkou řady literárních cen. Věnuje se také psaní divadelních her a filmových scénářů. Autorčina nejnovější kniha bude představena v Čítárně Unijazz v 19.00.

Ve středu 12. dubna si v Brně nenechte ujít Baltský literární salón. Dozvíte se mnoho zajímavých informací o současné literatuře z Litvy, Lotyšska a Estonska. Pozvání přijali překladatelka z litevštiny Věra Kociánová a překladatel z lotyštiny Michal Škrabal. Těšit se můžete na diskuzi o knize Tūla Jurgise Kunčinase, o mezinárodně úspěšném románu se dvěma prolínajícími se časovými rovinami Ryby a draci od Undinė Radzevičiūtė, o litevském komiksu Sibiřské haiku autorky Jurgy Vile a o lotyšských dětských knížkách Kiosek od Anete Melece a O Kátě, která chtěla být dědečkem od Signe Viška. Začátek je v Moravské zemské knihovně v 17.00.

A ještě se vrátíme do Prahy, kam můžete ve čtvrtek 13. dubna dorazit na křest detektivního příběhu Smrková tišina od Kristýny Sládečkové, zakladatelky literárního portálu Knihomam. Napsala také pohádku O jezerní víle Elišce či humornou vesmírnou sci-fi Mexabo. Křest začíná v 18.00 v pražské Kavárně, co hledá jméno.

V pátek 14. dubna bude v Praze pokřtěna kniha s názvem Proč Alláh stvořil kalašnikov. Napsal ji Pavel Pawluscha Novotný, který je už tři dekády nedílnou součástí zahraničního zpravodajství České republiky – jako novinář navštívil Blízký východ, Asii, Afriku i Latinskou Ameriku. Co všechno na svých cestách zažil? To se dozvíte, když dorazíte do Kavárny Na Boršově v 19.00.

V neděli 16. dubna přijďte do Prahy na setkání se spisovatelkou Lenkou Elbe. Představí svůj román URaNovA, jehož děj se odehrává v Jáchymově, městě lázeňských radovánek a uranových dolů. Jde o autorčinu knižní prvotinu, za kterou obdržela v roce 2021 cenu Magnesia Litera v kategorii Debut roku. Akce začíná v kavárně ve Švandově divadle v 15.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář