Příběh filmové Cesty do pravěku

Cesta do praveku_uvodni
Lukáš Skupa spolu s kolektivem dalších autorů předkládá v monografii Cesta do pravěku soubor příspěvků věnujících se legendárnímu filmu režiséra Karla Zemana.

Karel Zeman začal natáčet Cestu do pravěku v roce 1953 jako svůj první celovečerní kombinovaný film určený dětskému publiku. Po premiéře v roce 1955 vzbudil velkolepý zájem v Československu i v zahraničí nejen díky novátorskému trikovému zpracování, ale také svou originální kombinací dobrodružného a populárně-naučného žánru. Přípravnou a výrobní fázi snímku, stejně jako jeho následnou recepci do velké míry ovlivnilo „vědecké pozadí“ celého projektu. V ambiciózní koncepci pravěkého světa čerpali tvůrci z tehdy dostupných poznatků paleontologie. Cesta do pravěku tak stvrdila Zemanovu exkluzivní pozici experimentátora a umělce spjatého se současností.
Kolektivní monografie, která vychází jako druhý svazek ediční řady České kino, nabízí komplexní a rozmanitou reflexi jednoho z nejslavnějších děl české kinematografie. Texty rozdělené do čtyř oddílů zasahují do oblasti filmové historie, literatury nebo kulturních a politických dějin. Autoři a autorky představují Cestu do pravěku ve vztahu k domácí i zahraniční tradici science fiction či k Zemanovým adaptacím Julesa Verna. Detailně se zaměřují na produkci a mezinárodní distribuci snímku a rozebírají jeho pozici v souvislostech žánru filmu pro děti, dobové pedagogiky nebo komunistické propagandy.
Knihu provází bohatá obrazová dokumentace, včetně některých dříve nepublikovaných materiálů. K nim patří také scénosled Výlet do vesmíru, jenž poodhaluje původní představy o filmu, a navíc je sám o sobě pozoruhodným příspěvkem do domácí vědecko-fantastické literatury 50. let.

 

Cesta do pravěku

Dobrodružná věda
Autoři: Lukáš Skupa a kolektiv

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 183×230 mm
ISBN: 978-80-200-3318-5
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Cesta do pravěku vydalo nakladatelství Academia v edici České kino.

 

Ukázka z knihy

Slovo fantazie bychom ve slovníku české kinematografie první poloviny 50. let hledali obtížně. Pokud se přece jen objeví, odkazuje zpravidla k nežádoucím vlastnostem „buržoazního filmu“ a laciným atrakcím, které odvádějí publikum od problémů skutečnosti. Přesto – když Karel Zeman začal připravovat trikový film oživující pravěkou minulost, zřejmě nikdo příliš nepochyboval, že se jeho počin stane fantastickým dokonce ve světovém měřítku. Dlouho před premiérou snímku se o něm šířily informace vytvářející pověst průkopnického díla, výjimečného filmu-události, a to v míře v kontextu domácí kinematografie 50. let značně neobvyklé.
O Cestě do pravěku bylo mnoho řečeno i napsáno, a tak přívlastky jako „výjimečný“ nebo „průkopnický“ mohou znít už poněkud fádně a neoriginálně. Právě tyto výrazy však tvoří neopomenutelnou součást kompletní historie projektu, který byl připravován a z části i natáčen a dokončován v letech, kdy se česká kinematografie ocitala v sevření „dělnické kultury“ a zostřených ideologických nároků kladených na filmaře a jejich tvorbu. Fantazie, kterou sliboval v pořadí druhý celovečerní snímek Karla Zemana, se s nimi přitom na první pohled příliš neslučovala. I přes torzovitost dochované produkční dokumentace se na následujících stranách pokusím odkrýt, jak se výjimečnost Cesty do pravěku odrážela v její výrobě, ale i vymezit klíčové předpoklady, díky nimž mohlo takové atypické dílo vůbec vzniknout. Produkční historii doplní mediální reflexe filmu a jeho příprav a natáčení, která taktéž ovlivnila úspěch Cesty do pravěku. Tvůrci totiž od úplných počátků korigovali obraz budoucího díla, který se snažili využít ve svůj prospěch. (str. 66)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lukáš Skupa

Mgr. Lukáš Skupa, Ph.D., (1983) je filmový teoretik a historik, vysokoškolský pedagog v Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty MU v Brně. Zabývá se dějinami české kinematografie, zejména se zřetelem na dětský film a filmovou cenzuru. Je autorem knihy Vadí – nevadí. Česká filmová cenzura v 60. letech (2016) a editorem kolektivních monografií Ostře sledované vlaky (2014) a Tři oříšky pro Popelku (2016).

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta do pravěku
Dobrodružná věda

Skupa, Lukáš

Academia, 2023

Napsat komentář