Znepřátelení moderátoři

ex_v_eteru_1
Dokáží se dva lidé, kteří mezi sebou mají neustále spory, postavit výzvě a spolupracovat? Shay si touží splnit svůj životní sen, ale nerada by kvůli tomu přišla o veškerou sebeúctu…

Ex v éteru je dalším z romantických příběhů pro mladistvé a dospělé čtenářky od Rachel Lynn Solomon. Tato americká spisovatelka vystudovala žurnalistiku na Washingtonské univerzitě a následně pracovala v různých médiích (např. v redakci deníku The Seattle Times a v rozhlasové stanici KUOW). K žurnalistice má velmi blízko a sama se považuje za milovnici rozhlasu. Není tedy divu, že právě do tohoto prostřední zasadila i děj románu Ex v éteru, který vydalo nakladatelství Knihy Dobrovský pod svou značkou Red.

Hlavní hrdinkou je devětadvacetiletá Shay Goldsteinová. Pracuje jako hlavní produkční rozhlasové stanice Pacific Public Radio. Lásku k veřejnoprávnímu rádiu podědila po svém otci a už od dětství si moc přála, aby ji jednoho dne uslyšel z rádia. Toto přání se jí bohužel nesplní, protože otec zemřel ještě předtím, než dokončila střední školu. V devatenácti letech nastoupila do rádia na stáž a už tu zůstala. Svými schopnostmi oslnila vedení: jako stážistka dokázala vytvořit dokonalé koncepty a vybrat strhující témata, která posluchače zaujala. Dnes režíruje živá vysílání – volá hostům, propojuje je do vysílání, hlídá čas vyhrazený pro daný segment… Ačkoli se k vysněnému moderování zatím nedostala, se svým životem je spokojená. Alespoň do chvíle, než do rozhlasu nastoupí nový kolega – čtyřiadvacetiletý Dominik Yun.

Dominik je cílevědomý a průbojný. Snaží se uspět za každou cenu a daří se mu vše, na co sáhne. A po pár měsících po svém nástupu se dokonce objeví v živém vysílání! On, nejnovější zaměstnanec rádia! Stává se hvězdou a získává si nové příznivce a uznání. Shay žárlí. I když ji práce v zákulisí baví, opět po letech bojuje s touhou dostat se do popředí…

Marně se k Dominikovi snaží pocítit nějaké sympatie. Ti dva mezi sebou neustále řeší různé spory, protože z principu se na ničem neshodnou. A Shay trápí nenaplněný dětský sen být v živém vysílání a vyprávět lidem příběhy!

Nemá cenu chtít něco, co stejně nikdy nenastane. (str. 21)

Najednou se objeví její životní šance: dostane nabídku moderovat nový pořad o vztazích a randění. Jenže druhým moderátorem má být Dominik. A vše má ještě jeden háček: oba budou muset předstírat, že jsou bývalými partnery. Vedení rádia má totiž dojem, že jedině tak upoutají pozornost posluchačů a jejich rady pro ně budou přesvědčivější. Dokáže Shay chopit příležitost za pačesy a spolupracovat s nenáviděným kolegou? Odhalí posluchači jejich lži? Nebo uvěří, že vše, co říkají, je založeno na pravdě?

Nemáme čas ani peníze na to, abychom tu zaučovali někoho nového nebo sháněli něčí bývalé partnery. Vy dva se k tomu hodíte. A my všichni vyprávíme příběh, ne? Takže vymyslíme zajímavou historku o rozchodu. Nebudeme lhát – jen si poupravíme skutečnost. (str. 51)

Bavilo mě prostředí, ve kterém se děj odehrává. Práce v rozhlasové stanici je zajímavá, a pokud s ní stejně jako já nemáte žádné zkušenosti, dozvíte se, jak vše v rádiu vlastně funguje. Nenapadá mě žádná jiná kniha s podobným tématem, takže v tomto ohledu jde o dobrou volbu. Naopak charaktery postav originalitu postrádají. Shay a Dominik se k sobě chovají jako kočka a pes a jejich příběh spočívá na roztržkách, jež mezi sebou mají. Některé jsou skutečné, jiné kvůli vysílání jen předstírané. Což však známe z mnoha jiných vyprávění.

I tak ale musím říct, že jsem se během čtení nenudila. V knize nechybí ani přepisy jednotlivých epizod společného pořadu Dominika a Shay. Jde o pasáže, které mě opravdu pobavily. Ač mám v jiných situacích výhrady k chování hlavních hrdinů, jakmile se spolu ocitnou ve studiu, skvěle se doplňují. Částečně si svůj příběh vymýšlí, ale zároveň vychází z reality (vždyť jednomu na druhém vadí tolik věcí). Ve svém pořadu rozebírají vztahy a snaží se posluchačům poradit, co (ne)dělat, aby si udrželi partnera. A některé z rad mohou být užitečné i pro vás.

Pokud upřednostňujete příběhy založené na špičkování a handrkování hlavních postav a na jejich postupném poznávání, ale zároveň nechcete, aby hrdinové příliš brzy překročili pomyslnou sexuální hranici, mohu vám knihu Ex v éteru doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEx v éteru

Solomon, Rachel Lynn

Knihy Dobrovský, 2022

Napsat komentář