Vzhůru přes palubu!

jak-spadnout-pres-palubu-nahled
Je vám přes čtyřicet, zemřel vám otec a zjišťujete, že vás netěší práce a s manželem se už jen hádáte. Co s tím? Mohla by pomoci plavba na výletní lodi?

Jacqueline nutně potřebuje dovolenou – všechno kolem jí leze na nervy. Péče o dvě děti, domácnost, manžela, vyrovnávání se s úmrtím otce a nekončící truchlení její matky, to vše dohromady jí vzalo chuť do života. A tak zvolí útěk! Tedy aspoň na krátký čas: vezme matku z pošmourného Švédska na dovolenou do Řecka. Plánuje hodit všechno za hlavu a rozmyslet si, co vlastně od života chce. A rozhodne se najít matce přítele! Je to však opravdu dobrý nápad?

Pokud jste četli knihu Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví švédské autorky Emmy Abrahamsonové, pak si určitě nenechte utéct ani druhou knihu, která vyšla letos v českém překladu Romany Švachové opět v nakladatelství Host. Jmenuje se Jak spadnout přes palubu a na rozdíl od prvně jmenovaného titulu inspirovaného vlastním životem autorky jde o ryzí fikci.

S první knihou má však hodně společného: mírný, až sarkastický humor a hledání lásky. Ovšem tentokrát hlavní hrdinka touží nalézt osudovou lásku pro svoji ovdovělou matku. Sama si chce ujasnit, zda po třinácti letech má smysl pokračovat v zajetých kolejích manželského života, nebo je nejvyšší čas hodit výhybku a ze vztahu odejít. To vše v kulisách pro romantiku stvořených: tedy na palubě výletní lodi a na řeckých ostrovech zalitých sluncem.

Jenže nic není takové, jak si Jackie představovala: na lodi plné seniorů není lehké nalézt vhodného parťáka pro matku, kajuta neskýtá příliš pohodlí, jídlo má do ideálu daleko, na ostrovech ji čeká jen samé rozčarování a ještě jí neustále volají z práce. Takto si dovolenou nepředstavovala. Nicméně má čas přemýšlet o sobě, své rodině a odhalit skryté touhy svého vlastního srdce.

Jak spadnout přes palubu není žádná rychlá konverzační komedie, ani červená knihovna, ani psychologické drama či snad detektivka, jak by mohl naznačovat název. Dokonce nejde ani o návod, jak správně padat odkudkoli… Jde o veskrze příjemné oddechové čtení obdařené humorným nadhledem určené především pro ženy ve středním věku. Ty se totiž s hlavní hrdinkou snadno identifikují a možná spolu s ní zrekapitulují svůj dosavadní život.

V žádné rodině to totiž není ideální a občas máme zkreslené představy nejen o druhých, ale i sami o sobě. Každá strana totiž může chápat vyřčené úplně jinak, a někdy nás proto při komunikaci s našimi blízkými čeká velké překvapení…

Začtěte se do úsměvného příběhu jedné nedokonalé ženy o její cestě za poznáním, že:

„… svoji rodinu si nevybíráme. Zvolit si můžeme pouze to, jak s ní zacházíme a jak spolu vycházíme. Protože rodiny jsou plné problémů. Nikdy nebudou dokonalé.“ (str. 227)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak spadnout přes palubu

Abrahamsonová, Emmy

Host, 2023

Napsat komentář