Zamilujte se do muže, který žil v křoví

jak-se-zamilovat-do-muze-ktery-zije-v-krovi - nahled
„Snad každá žena sní o tom, že se muž změní, a on se nezmění, a každý muž sní o tom, že se žena nezmění, ale ona se změní,“ jak praví známý bonmot. Jenže nemusí být vždycky pravdivý…

Když Julia potká Bena, bude přímo potřebné, aby se poněkud změnil, má-li mít jejich příběh happy end. Ona je totiž učitelka angličtiny a on – bezdomovec.

Román švédské spisovatelky, režisérky a herečky Emmy Abrahamsonové má dlouhý, ale všeříkající název: Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví. Knihu v českém překladu Romany Švachové vydalo nakladatelství Host. Už podle názvu lze vytušit, že půjde o romantickou záležitost a že zápletka je vcelku pro tento žánr netradiční – spojuje totiž dva diametrálně odlišné světy.

Pokud vidíte na ulici bezdomovce, který se nemá kde umýt a kde si vyprat oblečení, tudíž páchne odpovídajícím způsobem, asi automaticky nepomyslíte na to, co se skrývá v jeho nitru a že je to možná vlastně zajímavý člověk. Vidíte a cítíte tu slupku, tu specifickou auru, která jej obklopuje, a už podvědomě se raději držíte od něj dál. Jenže i tito lidé mají leckdy zajímavou duši a možná i potenciál pro změnu. Aspoň, když jsou mladí.

Své o tom ví autorka románu, protože pro čtenáře převyprávěla svůj vlastní příběh. To ona potkala svého manžela, když žil v křoví! Nezastírá, že jejich sbližování nebylo jednoduché – jejich dosavadní životy byly totiž úplně jako dva odlišné vesmíry. Jejich zvyky, životní cíle, přátelé, styl vyjadřování – člověk si ani neuvědomuje, jak moc nás formuje prostředí, v němž se běžně pohybujeme. A jak je těžké vykročit ze své bubliny, abychom dokázali toho druhého pochopit a přijmout. Však se říká: „Nesuď nikoho, dokud neujdeš míli v jeho botách.“

Oba se museli nějakým způsobem změnit, aby spolu vůbec mohli být. Něco obětovat a vykročit na cestu toho druhého. Aspoň to zkusit…

Z knihy, která na první pohled vypadá jako třeskutá romantika pro ženy plná humorných situací, nakonec vyšel silný lidský příběh přístupný jak ženám, tak mužům. Nedivím se, že je v plánu jeho filmová adaptace – některé scény si o ni vyloženě říkaly. Nemusím být ani režisérka, abych je už teď viděla v barvách a dojímala se nad nimi.

Ale samozřejmě je v knize i humor, i když není tak očividný, jako by se mohlo zdát po přečtení úvodní stránky. Mnohem víc jde o laskavý pohled na život někdy s úsměvem a někdy se slzou na tváři.

Jestliže máte rádi, když někdo na otázku: „A jak jste se vlastně vy dva seznámili“ začne vyprávět dojemný příběh, pak určitě nesmíte knihu Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví minout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se zamilovat do muže, který žije v křoví

Abrahamsonová, Emmy

Host, 2022

Napsat komentář