Soubor záznamů snů

kniha_snu
Jack Kerouac si několik let zapisoval po probuzení své sny. A vy se nyní dozvíte, jak pracuje jeho mysl: přečtěte si Knihu snů, ve které opět ožívají některé z postav jeho nejznámějších děl.

Kniha snů zaujímá v celku Kerouacova díla zvláštní postavení: setkáváme se v ní sice s autorem samotným i s postavami, které známe z jeho ostatních próz, vše je však nahlíženo prismatem snu; tento experimentální román totiž sestává ze zápisů snů, jež Kerouac pořídil v letech 1952–1960. Kerouacovo „spontánní psaní“ je tu snad ještě spontánnější než obvykle, jelikož se osvobozuje od každodenní reality a nechává se omezovat pouze autorovým nevědomím, respektive tím, co je z něj autor schopen a ochoten zveřejnit. Onen surový básnický materiál ovšem zpracovává suverénní stylista, a výsledný text tak nabývá prazvláštní, univerzální působivosti. Řečeno se samotným Kerouacem: „Každonoční snění všech lidí na světě spojuje lidstvo (…) a je také důkazem, že svět je skutečně transcendentální.“

Kniha snů

Autor: Jack Kerouac
Přeložila: Lucie Simerová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3817-7

Knihu Kniha snů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Kniha snů se mi psala ze všech knih nejsnáz. Když jsem se probudil ze spánku, jenom jsem zůstal ležel a sledoval obrazy, které se zvolna rozplývaly a jako ve filmové prolínačce se zasouvaly do odlehlých zákoutí mého podvědomí. Jakmile (asi tak do minuty) jsem je poskládal dohromady se všemi dřívějšími sny té noci, které se mi podařilo polapit, jako ryby v hluboké tůni, vysoukal jsem svoje rozleželé kosti z postele a s očima nateklýma spánkem jsem rychle tužkou škrábal do svého zápisníčku na sny, dokud jsem nezachytil každou zapamatovatelnou drobnost. Psal jsem bez přerušování, aby podvědomí mohlo promluvit samo za sebe a po svém, totiž nepřetržitě plynoucí a čeřící se. Protože jsem byl ještě v polospánku, skoro jsem nevěděl, co dělám, natož co píšu. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jack Kerouac (1922–1969) se narodil v massachusettském městě Lowell; po nedokončených studiích na newyorské Columbia University prošel řadou příležitostných zaměstnání, jeho jedinou skutečnou profesí však vždy bylo psaní. Po relativním neúspěchu prvotiny Maloměsto, velkoměsto (The Town and the City, 1950) trvalo dlouhých sedm let, než se mu podařilo vydat další román. Vydání prózy Na cestě (On the Road, 1957) však znamenalo doslova literární revoluci. Autorovo tzv. „spontánní psaní“ se etablovalo v americké i světové literatuře jako vlivný, obdivovaný i proklínaný styl a Kerouac sám se stal obletovanou spisovatelskou celebritou, mluvčím tzv. Beat Generation (kterýžto termín ostatně sám vymyslel) a jednou z nejzářivějších legend poválečné americké literatury. Dále napsal např. Podzemníci či Doktor Sax.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha snů

Kerouac, Jack

Argo, 2023

Napsat komentář