Kerouacovo vrcholné dílo?

Kerouac_Podzemnici
Nakladatelství Argo připravilo nové vydání prózy Podzemníci od Jacka Kerouaca. Při jejím čtení na vás dýchne neopakovatelná atmosféra jazzových klubů a laciných podniků San Francisca.

Útlou prózu Podzemníci prý Jack Kerouac napsal v benzedrinovém rauši za tři dny a noci. Ať už je to pravda, nebo ne, je nepochybné, že kniha dokonale naplňuje autorovu představu „spontánního psaní“, stylu, který Kerouac dle vlastních slov „sám objevil pro narativní umění; autor v něm klopýtá přes sebe sama, aby odvyprávěl svůj příběh, úplně bez dechu, jako když hospodský vypravěč vrazí do nacpaného lokálu a převypráví, co se zrovna stalo, a jakmile vyprávění dokončí, už nemá právo se k němu vrátit a smazat, co jeho ruka napsala.“ Stejně nepochybné je i to, že tato prostá, smutná, k nezdaru odsouzená love story vypravěče a černé krásky Mardou zasazená do San Franciska na počátku padesátých let 20. století patří k vrcholům autorova díla – mnozí literární kritici a historici ji dokonce označují za vůbec nejlepší Kerouacův text.

 

Podzemníci

Autor: Jack Kerouac
Přeložil: Ondřej Zapletal

Počet stran: 132
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3441-4
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Podzemníci vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Kdysi jsem byl mladej a měl jsem nadhled a dokázal jsem se bavit energicky a inteligentně o čemkoliv, jasně a bez těchhle literárních úvodů. Tohle je zkrátka příběh člověka, kterej si moc nevěřil a zároveň to byl chorobnej egoista, jasně, tohle nejapný špičkování stačit nebude – vezmu to od začátku a pravda vyjde sama na povrch, to udělám. Začalo to jednoho teplýho letního
večera – ach Bože, seděla na blatníku s Julienem Alexandrem, kterej… ale nejdřív vám řeknu, jak to bylo s podzemníkama v San Francisku…
Julien Alexander je anděl podzemníků, jméno podzemníci vymyslel Adam Moorad, básník a můj kamarád, kterej o nich kdysi prohlásil, „jsou fakt frajeři a přitom to nejsou žádný machírci, jsou inteligentní, aniž by něco papouškovali, jsou kurevsky intelektuálský a vědí všechno o Poundovi, ale na nic si nehrajou, ani se nijak nenaparujou, jsou tichý, jsou jako Kristus.“ Jestli je někdo jako Kristus, tak Julien. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jack Kerouac (1922–1969) se narodil v massachusettském městě Lowell; po nedokončených studiích na newyorské Columbia University prošel řadou příležitostných zaměstnání, jeho jedinou skutečnou profesí však vždy bylo psaní. Po relativním neúspěchu prvotiny Maloměsto, velkoměsto (The Town and the City, 1950) trvalo dlouhých sedm let, než se mu podařilo vydat další román. Vydání prózy Na cestě (On the Road, 1957) však znamenalo doslova literární revoluci. Autorovo tzv. „spontánní psaní“ se etablovalo v americké i světové literatuře jako vlivný, obdivovaný i proklínaný styl a Kerouac sám se stal obletovanou spisovatelskou celebritou, mluvčím tzv. Beat Generation (kterýžto termín ostatně sám vymyslel) a jednou z nejzářivějších legend poválečné americké literatury. Je též autorem románu Doktor Sax.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodzemníci

Kerouac, Jack

Argo, 2021

Napsat komentář