Úvahy a metafory z ženského světa

dar do more uvodni
Byla nejenom matkou velké rodiny, ale také pilotkou a v neposlední řadě uznávanou spisovatelkou. Její kniha Dar od moře předkládá mnohé otázky, s nimiž se čas od času setká snad každý z nás. Najdete v úvahách i odpovědi?

Anne Morrow Lindberghová (1906–2001), matka početné rodiny, uznávaná spisovatelka a – podobně jako její slavnější manžel – pilotka, si dovolila na pár týdnů uniknout ze své každodenní reality a o samotě pobýt na floridském ostrově Captiva. Získala tak nadhled k sepsání úvah, které jsou dnes snad ještě aktuálnější než v době svého vzniku. Prostřednictvím zamyšlení nad otázkami jako je celistvost člověka, umění oprostit se od zbytečností, význam samoty či proměnlivost vztahů v průběhu života se dílo poprvé vydané v roce 1955 odvážně vydává na pole inspirační a motivační literatury. Lyrický projev a upřímná touha jít po podstatě věcí mu mezi dalšími pracemi z tohoto dnes už silného, samostatného proudu zaručují čestné místo. Lindberghová si pohrává s metaforami a přirovnává jednotlivé fáze života ženy k různým mušlím z ostrovní pláže. Poctivým tříbením vlastních myšlenek nabízí možnost nahlédnout na svůj život z nové perspektivy i svým čtenářkám a čtenářům.

Dar od moře

Autorka: Anne Morrow Lindberghová
Přeložila: Zuzana Koudelková

Počet stran: 110
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7530-397-4
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Dar od moře vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Anne Morrow Lindberghová (1906–2001) se narodila v Englewoodu ve státě New Jersey a byla manželkou Charlese Lindbergha (prvního člověka, který sólově přeletěl přes Atlantik) se kterým měla šest dětí. V roce 1932 došlo k únosu jejich nejstaršího syna Charlese. Po 10 týdnech marného pátrání a po pokusech zaplatit výkupné, bylo dítě nalezeno mrtvé, zabité zřejmě již při únosu. V roce 1935 byli Lindberghovi nuceni opustit Spojené státy z důvodů bezpečnosti jejich rodiny Anne tak měla více času věnovat se rodině a své úspěšné spisovatelské kariéře. Její první knihy Severní cestou do Orientu se stala se bestsellerem roku 1935. Anne napsala celkem 13 knih. Její lyrické popisy letů v jejích knihách věnujících se aviatice lze srovnat s jejím současníkem Antoinem de Saint-Exupéry. Její poutavě napsané knihy o průzkumných letech zachycují podstatu letů, dobrodružství a vzrušení z neznámého a nadšení pro možnosti rozvoje letectví. Anne získala od National Geografic Society v r. 1934 Hubbardovu zlatou medaili., další ceny získala od řady leteckých institucí a asociací, mimo to několik čestných doktorátů. Byla uvedena do Americké národní aviatické síně slávy a do Národní síně slávy žen. Anne Lindberghová zemřela ve věku nedožitých 95 let.

Zdroj informací: Český rozhlas Brno


logo-MalvernNakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDar od moře

Lindberghová, Morrow Anne

Malvern, 2022

Napsat komentář