Fakta i fantazie v historických románech

historicke-romany
Dnes potěšíme příznivce historických románů – představíme vám rovnou čtyři! Volání jara od Janette Okeové, Vzpurnou princeznu od Georgie Blalock, Konválii slovenské autorky Denisy Fulmekové a Teheránskou operaci Howarda Bluma.

Janette Okeová napsala pokračování série Kanadský západ. Pokud se vám líbil román Volání srdce, přečtěte si i Volání jaraDozvíte se více o životě hlavní hrdinky Elizabeth a jejího manžela, „koňáka“ Wynna Delaneye.

Elizabeth odjela na Západ vyučovat v nové jednotřídce děti osadníků v pohraničí. Osud jí přivedl do cesty „koňáka“ Wynna Delaneyho, člena Severozápadní jízdní policie, a oboustranné vzplanutí vyústilo v svatbu. Pro Elizabeth to znamená jít tam, kam manžel dostane umístěnku. Věděla, že to bude někam na Sever, ale netušila, jak osamělý a náročný život tam na ni, původem městskou ženu z Východu, čeká. Připadá jí, že jejími jedinými jistotami jsou láska k Wynnovi a víra v Boha. Bude to stačit?

Volání jara

Kanadský Západ 2
Autorka: Janette Okeová
Přeložila: Wanda Dobrovská

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7684-114-7

Knihu Volání jara vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Přírodní rezervace Banff je překrásná. Nemám slova, jimiž bych dokázala vystihnout nádheru těch hor. Nemohla jsem se na ně vynadívat  – a  navždycky si je budu s sebou nosit ve svém srdci.
Následujícího rána jsme se probudili do dalšího skvostného slunečného dne. Zašli jsme si na snídani do hotelové restaurace na terase, nikam jsme nepospíchali a dívali jsme se, jak slunce natahuje své prsty až na dno údolí a zbarvuje tam všechno do zlatorůžova. Wynn se přeptal, kde je nejbližší kostel, načež jsme využili hotelové služby a nechali se odvézt do ospalého městečka Banff na dopolední bohoslužbu. Poté jsme si našli nenápadnou kavárničku, kde jsme si dali oběd, k němuž jsme si nechali připravit horského pstruha, a pak jsme se celé odpoledne bezcílně potulovali městem, vychutnávali jsme si blízkost hor a nejrůznější výhledy na ně a bylo nám dobře, že jsme spolu. (str. 54)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Janette Okeová se narodila 18. února 1935 v Championu v Albertě kanadským farmářům. Absolvovala Mountain View Bible College v Didsbury v Albertě, kde se setkala se svým manželem Edwardem Okem, který se později stal rektorem této vysoké školy. Mají čtyři děti, včetně dvojčat. Její knihy se často věnují průkopnické éře v Americe a zaměřují se na ženské hrdinky. Její první román Love Comes Softly (Láska přichází po špičkách) vyšel v nakladatelství Bethany House v roce 1979. Od té doby následovalo více než 75 dalších. Je také autorkou scénářů televizních seriálů. Dalšími díly rozsáhlé romantické série jsou Věčný slib lásky, Dlouhá cesta láskyŠtěstí láskyVěčný odkaz láskySen láskyLáska dostává křídla a Láska nalézá přístav.

Zdroj informací: denik-knihy.cz

————————————————

Georgie Blalock je autorkou románu pro ženy Vzpurná princezna. Zatímco mnoho dívek sní o životě na královském dvoře, princezna Louisa by své královské povinnosti raději přenechala jiným.

Pro princeznu Louisu, dceru puritánské královny Viktorie, je život u dvora pozlaceným vězením. Obdařena krásou a uměleckým talentem touží po svobodném rozletu. Rozhodne se navštěvovat lekce na výtvarné škole, v nichž tvoří podle nahých mužských modelů. Navíc se zamiluje do svého učitele. Brzy však pochopí, že ani královští rebelové se svým povinnostem nevyhnou…

Vzpurná princezna

V každé generaci se najde rebelka
Autorka: Georgie Blalock
Přeložila: Blažena Kukulišová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7633-861-6

Knihu Vzpurná princezna vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Opravdu jsi vystihla její majestát, Loosy.“ Leopold otáčel podstavcem potřísněným hlínou a trocha denního světla, co ještě zbývala, se smísila s oranžovým svitem lampy a vnesla do busty jejich matky život a vroucnost. „Až na ten nos a čelist. Ty takhle nevypadají.“
„Já vím, ale tentokrát to nevadí. Nemůže to být naprosto dokonalé, protože jinak si mamá nebude myslet, že potřebuju další lekce.“ Louise minulý týden strávila každou volnou chvilku prací na sošce. Poháněla ji nejen nutnost zabrat se do práce, ale i vědomí naléhavosti. Za pár týdnů začne ve škole jarní semestr a ona u toho musí být. (str. 2)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Georgie Blalock je vášnivou milovnicí historie a filmů. Ve své tvorbě propojuje vášeň pro historickou fikci a inspiraci dobovými snímky. Když právě nepíše, je možné ji najít při průzkumech sekce historické literatury v knihovně nebo jak se probírá seznamem britské kinematografie na Netflixu. Úspěšnou řadu historických romancí napsala rovněž pod jménem Georgie Lee. Pro více informací o autorce a její tvorbě navštivte její webovou stránku.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Zakázaná láska je ústředním motivem mnoha příběhů – včetně knihy Konvália slovenské autorky Denisy Fulmekové. Jaký osud čeká židovskou dívku Valérii a františkánského mnicha Rudolfa?

Láska, které nepřeje okolí anebo doba. Tisíc a jeden takovýchto příběhů bylo odvyprávěno či sepsáno, nejednou se skutečnými vzory. A přece je vždy znovu zajímavé sledovat, jak se seběhnou osobní a dějinná dramata. Například ve slovenských Malackách před druhou světovou válkou, kde se do sebe zamilovali židovská dívka Valérie Reiszová a františkánský mnich, kněz a jeden z nejtalentovanějších slovenských básníků té doby: Rudolf Dilong. Vztah, který přinesl řadu básní, ať už jejích nebo jeho, a také dceru Dagmar. Jak dopadlo fatální střetnutí s protižidovskými zákony tehdejšího slovenského státu, jehož byl Dilong kulturní i politickou celebritou? Jaké byly osudy této trojice po skončení války? To vše ve své knize Konvália. Zakázaná láska Rudolfa Dilonga zprostředkovává s využitím dobových dokumentů, osobních vzpomínek i veršů obou milenců jejich vnučka, slovenská spisovatelka Denisa Fulmeková. S neskrývaným citovým zaujetím, ale bez sentimentu, s vypravěčskou bravurou i lehkostí a nápaditostí. Schéma tisíckrát a jednou uplatněné dalo vzniknout jedinečnému čtenářskému zážitku.

Konvália

Zakázaná láska Rudolfa Dilonga
Autorka: Denisa Fulmeková
Přeložil: Lubomír Machala

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7470-445-1

Knihu Konvália vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Leden 2016. Ležím v posteli s chřipkou, a přestože je moje tělo slabé a pobolívá mě, překvapivě ve mně roste odhodlání přece jen ten příběh vyrozprávět. Přemýšlím o tom už celá léta, ale materiál jsem začala shromažďovat jen před pár měsíci, vlastně od pohřbu posledního protagonisty, jímž se tento příběh definitivně uzavřel. Fakt, že mám se svými hrdiny společné geny, mě zavazuje, ba až svazuje. Nutí mě totiž buď k horlivému distancování se od skutečnosti, že jsem součástí tohoto příběhu, anebo k urputnému domýšlení, co přesně řekli a cítili lidé, o kterých hodlám psát. Ale ani při veškeré snaze moje vyprávění určitě nebude a ani nemůže být úplně objektivní. (str. 7)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Denisa Fulmeková se narodila 11. května 1967 v Bratislavě. Po gymnáziu vystudovala žurnalistiku na FF Univerzity Komenského v Bratislavě. Pracovala v Ústavu literární kritiky a divadelní dokumentaci a následně nastoupila jako redaktorka do Literárního týdeníku. Po mateřské dovolené se stala šéfredaktorkou ezoterického časopisu Orientácia, kde působila osm let. Publikovala v mnoha časopisech. Nyní žije v Bratislavě a věnuje se publicistice a literární tvorbě.

Zdroj informací: litcentrum.sk

————————————————

Howard Blum sepsal příběh o zmařeném atentátu na tři nejdůležitější muže světa – na Churchilla, Roosevelta a Stalina. Zejména milovníci literatury faktu by si jeho knihu Teheránská operace neměli nechat ujít.

Howard Blum přichází s knihou literatury faktu, která je stejně strhující a napínavá jako dobrý thriller: jedná se o skutečný příběh nacistického spiknutí s cílem zabít za druhé světové války vůdce Spojených států, Velké Británie a SSSR. Úkolem atentátníků bylo zabít tři nejdůležitější a nejpřísněji střežené muže světa. Sami atentátníci pak byli speciálně vycvičený tým v čele se zabijákem známým jako nejnebezpečnější muž v Evropě. V sázce nebylo nic menšího než budoucnost svobodného světa. Píše se rok 1943 a tři spojenečtí vůdcové – Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill a Josif Stalin – se poprvé setkávají na přísně tajné konferenci v Teheránu. Němci věří, že by případná nová sestava spojeneckých vůdců mohla být ochotna po skončení války uzavřít pro nacisty přijatelnější mír. A tak začíná operace Long Jump, jejíž cílem je zavraždit Roosevelta, Churchilla a Stalina. Během krátké doby je sestaven speciálně vybraný tým zabijáků. Na splnění odvážného úkolu mají šest dní. Mike Reilly, šéf ochranky amerického prezidenta nemá prostor na chyby a musí překonat své podezření a instinkty, aby ve spolupráci se sovětským agentem z NKVD zachránil tři nejmocnější muže světa.

Teheránská operace

Autor: Howard Blum
Přeložil: Lumír Mikulka

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-055-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Teheránská operace vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Jeho pozorovacím stanovištěm byla dřevěná lavička u zadní stěny a jeho oči pozorně sledovaly se soustředěním profesionálního pozorovatele hektické dění odehrávající se před ním. Bylo krátce po šesté hodině ranní, ale terminál už byl plný lidí a prostorem s vysokým stropem se rozléhala halasná směsice hlasů prodchnutých zoufalstvím. V letištním prostoru připomínajícím hranatou krabici se tísnili muži, ženy a celé rodiny – všichni odhodlaní získat letenky na letadlo společnosti British Overseas Airway Corporation (BOAC) do anglického Whitchurche odlétající v 7.30 ráno. Chtěli získat místo na záchranném člunu, který měl být jejich únikem z Evropy, jež se rychle potápěla. (str. 15)

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Howard Blum je autorem bestsellerů New York Times a držitelem ceny Edgar Award za knihu American Lightning, dále knih Wanted!The Gold of ExodusThe Floor of Heaven a nově také New York Times Notable Book 2018 In the Enemy’s House. Je redaktorem časopisu Vanity Fair. Během svého působení v New York Times byl dvakrát nominován na Pulitzerovu cenu za investigativní reportáže. Je otcem tří dětí a žije v Connecticutu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolání jara
Kanadský Západ 2

Okeová, Janette

Triton, 2022

zobrazit info o knizeVzpurná princezna
V každé generaci se najde rebelka

Blalock, Georgie

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeKonvália
Zakázaná láska Rudolfa Dilonga

Fulmeková, Denisa

Akropolis, 2022

zobrazit info o knizeTeheránská operace

Blum, Howard

Jota, 2023

Napsat komentář