Šamani – pověry a pověsti

samani uvodni
Máte rádi pověry, pověsti a magii? Pokud ano, pak dnešní tipy nabízí něco přesně pro vaše čtenářské chuťové pohárky. Knižní novinky zahraničních i českých autorů, básníků i vypravěčů nabízí jedny z nejroztodivnějších příběhů.

Odstartujeme dílem, které pochází z pera významného peruánského autora a jež má značný přesah do filosofie.

Kniha Tři poloviny Ino Moxa a další amazonští čarodějové je vrcholným románovým dílem slavného peruánského spisovatele Césara Calva, který je považován za jednoho z největších hispanoamerických básníků a vypravěčů. Ústředním tématem je výprava hlavního hrdiny za náčelníkem Amawaků Ino Moxem do hloubi pralesa. Jde o jakousi iniciační cestu do nitra lidské duše a do hlubin magického vědění, kde září věčné světlo dávného poznání, které bylo hrubě narušeno násilným střetem dvou civilizací. Šamanské praktiky a nauky nejsou ve vyprávění brány jako výzva k návratu do minulosti, ale spíše jako pootevřená alternativní brána k léčbě těla i ducha moderního člověka. César Calvo jako zkušený básník využil při popisu halucinačních stavů, které se prolínají celou knihou, svých poetických dovedností, aby proměnil vize ve slova a proměnlivé obrazy ve sled libozvučných celků, jež se nedají uchopit naším racionálním myšlením.

Tři poloviny Ino Moxa a další amazonští čarodějové

Autor: César Calvo Soriano
Přeložil: Vladimír Eisenbruk

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7675-090-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Tři poloviny Ino Moxa a další amazonští čarodějové vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Když jsem pil ayahuasku poprvé, cítil jsem se úplně stejně, ale trvalo to déle: byl jsem si jistý, že mám dvě těla, vidím je a dotýkám se jich, dva Césaři svalení na podlaze v šamanově chýši. Protože přesně tady na ostrově Muyuy, právě u dona Juana Tuesty doma, mi ve třinácti letech poprvé dali ayahuasku. Stalo se. Zjevily se jiné obrazy, jiné barvy, ale dojem rozdvojení se podobal pocitu z dnešní noci, která ne a ne odejít. Teď to nejsou jen má dvě těla, která dokážu v jednu chvíli rozeznat a ve druhou už zase ne. V záblescích se vidím napravo od dona Juana Tuesty, sedího na poražené espintaně, a zároveň nalevo od něj, i když obličej se pouze podobá mému, jenž si tím sám není jist a ihned se snaží předělat a pozměnit své rysy, které poznávám, ale mému obličeji nepatří. Nicméně souhlasím, že se jedná o mě, stejně jako připouštím, že si to nikdy nedokážu vysvětlit slovy a zcela. Vidím se ve dvou tělech po obou stranách postavy čaroděje z Muyuy. Jsme v roce 1953, jeho hlas ke mně přichází ze dvou míst, dvou existencí, dvou identit, ze dvou pamětí, které, ač tak vzdálené, jsou mi už povědomé.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorovi

César Calvo Soriano (1940–2000) byl peruánský básník, scenárista, autor písňových textů, esejista a prozaik, ředitel kulturního institutu a ekologické nadace v Iquitos, bohém proslulý svou přízní k ženám a štědrostí k přátelům. Narodil se v amazonském městě Iquitos do rodiny slavného malíře pralesa Césara Calvo de Araújo, po studiích v Limě žil kromě Cuzka a Iquitos dlouhá léta v Paříži, Římě, Londýně, Barceloně a Madridu. Již v roce 1960 získal ocenění Mladý básník Peru a později publikoval celkem deset básnických sbírek. Virtuozita jeho psaní vytvářela dojem, že promlouvá jazyk sám, nikoli básník jeho prostřednictvím. Po jeho smrti vydala knihovna peruánského kongresu ve třech svazcích jeho esejistické dílo pod názvem Oidipus mezi Inky (2001).

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Druhá kniha nabízí jednu z mála próz nejkontroverznějšího básníka a filozofa Egona Bondyho, v níž je hlavní postava stylizována jako jeho vlastní autoportrét.

Jedna z nejznámějších a vedle Invalidních sourozenců asi jedna z nejvíce ceněných Bondyho próz (samizdatově poprvé roku 1976) je vybudována na reáliích pravěké, neolitické společnosti, jíž však prorůstají prvky soudobého policejního „komunistického“ státu. Na osudech stárnoucího „šamana“, tedy jakéhosi duchovního vůdce tlupy, se odráží pervertovanost doby: kompromisnictví, zvůle mocných, manipulace lidmi, snaha přežít na úkor bližního: „ďáblův svět“, v němž již není naděje na obrat k lepšímu, na východisko, na uchování morálních hodnot. Již I. M. Jirous kdysi poukázal na skutečnost, že ústřední postava je stylizovaným autorovým autoportrétem, v němž se sebeobžaloba mísí s apologií. Šaman je mj. jednou z mála Bondyho próz, doplněných též ad hoc psaným cyklem básní, tedy dílem, v němž je překračován rozpor mezi „didaktickou“ epikou a „autokonfesní“ lyrikou. – Druhé vydání dílo vychází v nezkrácené a necenzurované podobě, s ediční poznámkou Martina Machovce.

Šaman

Autor: Egon Bondy

Počet stran: 152
Formát: 133×206 mm
ISBN: 978-80-7470-433-8
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Šaman vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Protože neměl dosud hlad, nepospíchal domů. Osada stála na vyvýšenině u soutoku dvou řek, které se teď sice daly kamenem přehodit, ale za jarních a letních povodní dokázaly zatopit pláň do nedohledna. Na pláni bylo roztroušeno sem tam nějaké křoví, sem tam nějaký strom, ale jinak to byla pláň nyní pustá, dosud z větší části pokrytá špinavým sněhem, rovná jako dlaň – byť v létě na každém druhém kroku to byla samá díra po králících nebo jiné zvěři – a byla tak nezajímavá, až by z toho člověk zíval.

Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Egon Bondy (*20.01.1930 – †09.04.2007) byl český básník, prozaik a filosof. Vlastním jménem Zbyněk Fišer přerušil studium na gymnáziu, aby mohl vést bohémský život. Jako zapálený marxista vstoupil v roce 1947 do KSČ, ale po únoru 1948 z KSČ vystoupil. Ve svém životě na okraji společnosti se nakrátko dostal do vězení, když při svém kuriózním výletu do Rakouska nabídl francouzské tajné službě, že provede atentát na sovětské velení. Zájem o filozofii, především marxistickou, čínskou a indickou ho přiměl k návratu ke studiu. V sedmadvaceti letech odmaturoval na Gymnáziu v Hellichově ulici, ještě téhož roku se dostal na dálkové studium filozofie a psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Básnické dílo Egona Bondyho čítá na 40 sbírek. Poezii psal od dětství. Je jedním z nejoriginálnějších, ovšem také nejkontroverznějších českých filozofů. Snad každý zná Bondyho dílo Invalidní sourozenci nebo další díla jako Bezejmenná, Dlouhé ucho, Létavice touhy a další.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A na závěr trocha něčeho děsivého! Příběh amerického autora přetvořený do podoby manga komiksu potěší nejenom milovníky mangy, ale i hrůzostrašných příběhů.

Nechte se strhnout děsivými příběhy Mangy Jókai! Tyto klasické japonské pověsti jsou založeny na příbězích, které napsal slavný autor Lafcadio Hearn mezi lety 1890 až 1904. Oceňovaný komiksový spisovatel Sean Michael, mimo jiné Hearnův velký obdivovatel, se rozhodl některé z nich převyprávět a výsledkem je Jókai Manga! V ní najdete hned sedm nejznámějších klasických pověstí, mezi nimi například: Tajemství ze záhrobí: Mladá žena vyděsí svoji rodinu, když se vrátí jako duch. Nedokáže najít klid, dokud nebude pryč ono šokující tajemství, které po sobě zanechala. Nuke-kubi: Samuraj bez pána se rozhodne přečkat noc v domě jednoho laskavého muže, aniž by tušil, že mu brzy půjde o život. Bude mít totiž co dočinění s bezhlavými skřety! Dívka z obrazu: Mladý muž si pořídí obraz krásné dívky a jeho prvotní zalíbení dosáhne nezdravé posedlosti. Ale copak může dál vést obyčejný život? Mrtvý jezdec: Mrtvá žena se rozhodne pomstít muži, který se s ní rozvedl. A on velice rychle zjistí, že cena, kterou musí zaplatit, aby se dostal z jejích spárů, je přinejmenším bláznivá! Atmosféru jednotlivých příběhů dokreslují úžasné ilustrace od japonské umělkyně Inko Ai Takita z Velké Británie. Autentický zážitek umocňuje i tradiční japonský způsob čtení – odzadu dopředu.

Manga jókai

Děsivé pověsti z Japonska
Autor: Lafcadio Hearn
Převyprávěl: Sean Michael Wilson
Přeložila: Tereza Metyšová
Ilustrátor: Inko Ai Takita

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 190×248 mm
ISBN: 978-80-7413-529-3
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu Manga jókai vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

manga ukazka

Prolistovat si můžete celou ukázku.

O autorovi

Lafcadio Hearn (*27. 6. 1850 – †26. 9. 1904) byl na konci 19. stol. jedním z nejznámějších amerických spisovatelů. Jedním z hvězdné společnosti, která zahrnovala Marka Twaina, Edgara Allana Poea a Roberta Louise Stevensona. Twain, Poe a Stevenson vstoupili do zavedeného literárního kánonu a stále se čtou pro povinnost a potěšení. Na Hearna se ve světě trochu zapomnělo, až na dvě výjimky: v Louisianě a v Japonsku. V letech 1872–1875 pracoval jako novinář pro Cincinnati Daily Enquirer, kam psal hlavně zprávy o zločinech. Později začal vydávat s Henry Farnym satirický časopis Ye Giglampz. Věnoval pozornost i černošské komunitě a kultuře, zajímal se především o lidové písně Afroameričanů.  Jeho texty o New Orleans byly shrnuty do několika knih, které mají velkou cenu pro americkou historiografii a kulturní antropologii. Roku 1890 byl vyslán na další novinářskou misi, tentokrát do Japonska. Roku 1894 vydal knihu Glimpses of Unfamiliar Japan a začal pracovat pro anglicky psané noviny Kobe Chronicle. Roku 1896 získal japonské občanství a s tím nové jméno Koizumi Yakumo. Brzy po jeho smrti vyšla jeho nejslavnější kniha, sbírka lidových pověstí Kwaidan.

Zdroj infromací: The Paris Review


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTři poloviny Ino Moxa a další amazonští čarodějové

Calvo, César

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeŠaman

Bondy, Egon

Akropolis, 2022

zobrazit info o knizeManga jókai
Děsivé pověsti z Japonska

Hearn, Lafcadio

Zoner Press, 2022

Napsat komentář