Filozofický životopis

Dlouhe ucho 1
Egon Bondy se na sklonku života zabýval čínskou kulturou a filozofií. V roce 2018 byly nalezeny textové podklady a zkompletovány do knihy, která sleduje příběh čínského filozofa Lao-c‘ a jeho odchod z civilizace do horské divočiny, kde dožil svá poslední léta.

Rukopis, resp. autorské korektury této vůbec poslední Bondyho prózy (1997), byly po dvacet let považovány za ztracené či zničené, takže teprve poté, co byly v r. 2018 tyto textové podklady náhodně nalezeny a posléze uceleny, bylo možno uvažovat o vydání tohoto díla. Jde o jeden z řady Bondyho „filosofických životopisů“, jimiž jsou evokovány životní osudy význačných starověkých či středověkých myslitelů a jejich názory jsou konfrontovány s dneškem a s autorovými vlastními filosofickými reflexemi. V této próze, již možno považovat v jistém smyslu za Bondyho „poslední slovo“, za jeho myšlenkovou závěť, jde o příběh pololegendárního čínského filosofa Lao-c‘, zakladatele filosofické koncepce taoismu. V příběhu sledujeme odchod „Dlouhého ucha“, jemuž je Lao-c‘ předobrazem, pryč od civilizace, nejprve do polobarbarských pohraničních končin a pak ještě dále až do horské divočiny, kde konečně nachází samotu, klid a smrt.
Příběh je zpestřen mnoha staročínskými reáliemi, s nimiž byl autor dobře obeznámen, neboť právě poslední léta svého života se více než kdy předtím zabýval čínskou kulturou, filosofií a zejména taoismem.

Ukázka z knihy

Smrt mu šla v patách. Věděl to od zimy. Toto byla jeho poslední úřední cesta. Jel na mezku dost starém na to, aby šel krok co krok a vybíral si sám pohodlnou cestu. Seděl na sedle bokem, mezek ho jen pomalu kolíbal. Nikdy se řádně nenaučil novému způsobu jezdit obkročmo. Snad proto, že se mu nechtělo nosit ani kalhoty, ale popravdě řečeno proto, že byl na tyhle věci líný a z lenosti vyplynula i nešikovnost, které už se prostě nezbaví. Jel sám, bez služebního doprovodu, na nějž měl právo, ba byl jeho hodnosti přímo předepsán. Ale tak jak měl rád lidi na vesnici, tak nesnášel úřední služebnictvo a vojenské biřice, kteří prostě celý den nezavřeli hubu a jejichž tupost ho přiváděla přímo do varu. Dávno si vymínil, že na kratší cesty bude jezdit sám.

Dlouhé ucho

Autor: Egon Bondy

Počet stran: 116
Vazba: flexi
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7470-279-2
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Dlouhé ucho vydalo nakladatelství Akropolis. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Egon Bondy, vlastním jménem Zbyněk Fišer, přerušil studium na gymnáziu, aby mohl vést bohémský život. Jako zapálený marxista vstoupil v roce 1947 do KSČ, ale po únoru 1948 z KSČ vystoupil. Ve svém životě na okraji společnosti se nakrátko dostal do vězení, když při svém kuriózním výletu do Rakouska nabídl francouzské tajné službě, že provede atentát na sovětské velení. Zájem o filozofii, především marxistickou, čínskou a indickou ho přiměl k návratu ke studiu. V sedmadvaceti letech odmaturoval na Gymnáziu v Hellichově ulici, ještě téhož roku se dostal na dálkové studium filozofie a psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Básnické dílo Egona Bondyho čítá na 40 sbírek (část z nich obsahují například Básnické spisy I. z let 1947–1963). Poezii psal od dětství. Je jedním z nejoriginálnějších, ovšem také nejkontroverznějších českých filozofů. Napsal např. knihu Bezejmenná.

Zdroj informací: Kosmas


akropolis_sirkovylogoNakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDlouhé ucho

Bondy, Egon

Akropolis, 2020

Napsat komentář