Fascinace životem a rozumem

rozum_zivot_nahled
Dva odlišné pohledy – humanismus a posthumanismus. Přečtěte si knihy, které vám možná nabourají vaše myšlení. Na jedné straně oslava pokroku, vědy a člověka, na straně druhé oslava přírody a volání po návratu k ní. Rozšiřte si s námi své obzory!

Steven Pinker si ve své knize Osvícenství tady a teď  stanovil poněkud těžký domácí úkol – navrátit se k osvícenství a oživit ideály vědy, pokroku a humanismu. Hraje si s dějinami filozofie či popkultury, skrze něž čtivě a trochu konzervativně glosuje dnešní svět se všemi jeho ideály i nástrahami. Nečeká vás tedy suchá literatura faktu, ale zábavné a přemýšlivé čtení.

Osvícenství tady a teď

Obhajoba rozumu, vědy, humanismu a pokroku
Autor: Steven Pinker
Přeložil: Leo Hanuš

Počet stran: 696
Vazba: brožovaná
Formát: 156×233 mm
ISBN: 978-80-200-3391-8
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Osvícenství tady a teď vydalo nakladatelství Academia.

V knize navazující na úspěšné starší dílo Lepší andělé naší přirozenosti si psycholog, lingvista a vědecký popularizátor Steven Pinker vytyčil ambiciózní cíl: Oživit neprávem zapomínané i zatracované osvícenské ideály rozumu, vědy, humanismu a pokroku, znovu je zformulovat v jazyce a pojmech 21. století a připomenout, že právě těmto ideálům lidstvo vděčí za nebývalý rozkvět v posledních 200 letech. Řadou překvapivých statistik opět dokládá, že navzdory všeobecné skepsi prožíváme nejskvělejší éru lidské historie; svým typickým svěžím stylem s množstvím zábavných citací napříč dějinami filozofie, kultury i popkultury se však zamýšlí i nad aktuálními hrozbami a nad osvícenským přístupem k jejich řešení.

Ukázka z knihy

Kdo by mohl být proti rozumu, vědě, humanismu nebo pokroku? Ta slova znějí přímo cukrkandlově, jimi vyjádřené ideály nenapadnutelně. Definují poslání všech moderních institucí – škol, nemocnic, dobročinných spolků, zpravodajských agentur, demokratických vlád, mezinárodních organizací. Opravdu takové ideály potřebují obranu?
Rozhodně ano. Důvěra v moderní instituce od šedesátých let poklesla a ve druhé dekádě 21. století jsme byli svědky vzestupu populistických hnutí, která osvícenské ideály bezostyšně zavrhují. Místo kosmopolitismu prosazují kmenové vidění, místo demokracie autoritářství, místo úcty k vědění výsměch odborníkům a místo naděje v lepší budoucnost stesk po starých zlatých časech. Tyto reakce se ale v žádném případě neomezují jen na politický populismus 21. století (hnutí, které budeme rozebírat v kapitolách 20 a 23). Despekt k rozumu, vědě, humanismu a pokroku zdaleka neklíčí jen mezi prostými lidmi a není jen projevem hněvu ignorantů. Jeho rodokmen je dlouhý a zasahuje do nejvyšších intelektuálních a uměleckých kruhů.
Jistěže, častá výtka vůči osvícenskému projektu – že jde o západní výmysl nevhodný pro svět v celé jeho rozmanitosti –, je pomýlená hned nadvakrát. Za prvé se každá myšlenka musí někde zrodit a místo jejího zrodu nijak nesouvisí s její hodnotou. Ačkoli mnoho osvícenských myšlenek zaznělo v nejjasnější a nejvlivnější podobě v Evropě a Americe 18. století, jejich původ leží v rozumu a lidské přirozenosti, takže se jimi může zaobírat každý rozumně uvažující člověk. Proto také byly ideály osvícenství v průběhu dějin mnohokrát zformulovány i v nezápadních civilizacích.

O autorovi

Steven Pinker (1954), kognitivní psycholog, jazykovědec, antropolog, filozof a pedagog, je autorem řady odborných i populárně-naučných publikací o jazyku, mysli a vnímání a v posledním desetiletí také o vývoji a stavu lidské společnosti. Tento dvojnásobný finalista Pulitzerovy ceny, držitel devíti čestných doktorátů a podle časopisu Time jeden ze 100 nejvlivnějších lidí světa vyučuje psychologii na Harvardu a hojně publikuje v denících The New York Times, The Guardian a dalších.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

O nakladateli

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

————————————————

Kniha Cítí, tedy je z pera německého autora Andrease Webera vás na rozdíl od předchozí knihy zavede do hlubin posthumanismu! Zblízka se podíváte do říše různých živých bytostí a poznáte, jak důležitou roli ve našich životech hraje propojení s přírodou například v kontextu přírodních katastrof. Zjistěte, co je to poetická ekologie právě teď!

Cítí, tedy je

Fascinace životem a revoluce v přírodních vědách
Autor: Andreas Weber
Přeložila: Jana Krtková

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7530-394-3
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Cítí, tedy je vydalo nakladatelství Malvern.

Andreas Weber v této průkopnické práci ukazuje, že živé bytosti nejsou pouhé biologické stroje, ale stejně jako lidé jsou živými, tvůrčími subjekty poháněné smyslem a výrazem.
Navrhuje nový přístup – „poetickou ekologii“ –, která náš druh úzce spojuje s každou bytostí a je základem celé škály lidských zkušeností. Tvrdí, že pocity a emoce zdaleka nejsou pro studium organismů zbytečné, ale že jsou samotným základem života. Rozkol mezi námi a přírodou je pravděpodobně hlavní příčinou většiny ekologických katastrof, které se kolem nás odehrávají. Dokud se nevyrovnáme s hloubkou našeho odcizení, nepochopíme, že to, co se děje přírodě, se děje i nám.
Práce ukazuje, že naše spojení s dynamickou sítí vzájemně propojených vztahů na Zemi je základem celé škály lidských zkušeností, dává vzniknout novému ekologickému étosu a ukazuje, že subjektivita a představivost jsou předpokladem biologické existence.

O autorovi

Německý filosof a biolog Andreas Weber (1967) je autorem publikací Víc bláta! Děti potřebují přírodu a „Blbinky a bláto“. V první zmíněné publikaci se autor a současně otec dvou dětí snaží rodičům ukázat, jak důležité je vodit své potomky do přírody. Podle něj totiž děti sedí pouze před televizí a ztrácejí tak velmi důležitý kontakt se zvířaty a rostlinami, který je důležitý pro rozvoj jejich fantazie a emočního života. Radí rodičům, aby své děti brali do přírody i za špatného počasí, nechali je venku vyblbnout nebo s nimi vytvořit záhon na zeleninu. Podobnému tématu se věnuje i v knize „Blbinky a bláto“, kde přináší konkrétní plány, co s dětmi podnikat.

Zdroj informací: internetové knihkupectví Megaknihy.cz

O nakladateli

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás rozum, vědecký pokrok či důležitost našeho propojení s přírodou? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsvícenství tady a teď
Obhajoba rozumu, vědy, humanismu a pokroku

Pinker, Steven

Academia, 2022

zobrazit info o knizeCítí, tedy je
Fascinace životem a revoluce v přírodních vědách

Weber, Andreas

Malvern, 2022

Napsat komentář