Zábavné vzdělávání od batolat po školáky

skola
Dnes vám představíme čtyři vzdělávací knihy pro děti zaměřené na různé oblasti. Vychovejte z vašich dětí zdatné čtenáře, seznamte je s periodickou soustavou prvků, prozkoumejte společně oceán a podporujte jejich zájem o matematiku.

Lenka Theodora Ficová již řadu let předává ostatním své pedagogické zkušenosti – třeba formou knih. Tentokrát se zaměřila na čtení, které je v našich životech důležité pro získávání informací. Jak v dětech pěstovat lásku ke čtení? To se dozvíte v knize Hry pro rozvoj čtení

Jestlipak víte, kdy se u dítěte začínají rozvíjet předpoklady pro to, aby z něho nebo z ní vyrost zdatný čtenář? Pokud hádáte předškolní věk nebo dokonce první třídu, jste vedle jak ta jedle!

Pojďme se společně pěkně popořádku podívat na to, co takový budoucí čtenář potřebuje k úspěchu. Kniha vás odlehčeným způsobem provede všemi rovinami a zákoutími čtenářství. Na příkladech si ukážeme, co všechno zahrnuje takzvaná čtenářská gramotnost i jaké nesnáze mohou nastat, pokud dítěti neposkytneme všechny potřebné podněty, aby z něj vyrostl čtenář. A aby to nebylo jen takové čtení o čtení, představíme si pěknou řádku her a pracovních listů, s jejichž pomocí rozvoj dovedností potřebných pro čtení u svého dítěte podpoříte raz dva.

Hry pro rozvoj čtení

Od batolete po školáka
Autorka: Lenka Theodora Ficová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-3778-7

Knihu Hry pro rozvoj čtení vydalo nakladatelství Grada.

Doporučujeme

Přečtěte si i autorčiny další knihy:

 

Ukázka z knihy

Představovat si, že dítě naučím číst čtením je dost podobné situaci, kdy očekávám, že člověku bez nohou daruji taneční střevíce a on bezchybně zatančí valčík. Zdá se vám to jako drsné přirovnání? Pojďme si to rozebrat. Člověk bez nohou nemá nohy. Nemá tedy základní předpoklad pro tanec. Pokud zatouží skutečně plnohodnotně tančit valčík, musí nejprve získat to, co pro tanec nezbytně potřebuje, tedy nohy – se svým protetikem zapracují na protézách. Pak se musí naučit s těmi protézami hýbat. Nejdříve chůzí s oporou, pak bez opory. A teprve teď nastává čas na taneční boty a valčík. Zrovna tak je to se čtením. Nejdříve si musí dítě osvojit některé dovednosti, které pro čtení bezpodmínečně potřebuje. Teprve potom může za použití vhodných metod čtení nacvičovat. (str. 10)

Stáhněte si ukázku.

O autorce

Lenka Theodora Ficová vyrůstala na Moravě v milující vícegenerační rodině. Pod laskavým vedením jejích členů se pro okolí jevila jako zlobivé dítě, malá rebelka, která se už v mateřské škole neostýchala klást řadu otázek, nezdráhala se vyjadřovat svůj názor a pídit se po odpovědích. Při nástupu do první třídy už uměla číst i počítat a výuka ji zprvu vůbec nebavila. To však změnila její osvícená paní učitelka, která vhodně zvoleným přístupem dívce ze školy udělala ráj. Ne nadarmo J. A. Komenský říkával, že prvních osm let vývoje dítěte ovlivňuje zbytek jeho života.
Jelikož Lenka pocházela z rodiny, která se k tehdejšímu režimu stavěla odmítavě, neměla po absolvování gymnázia příliš možností na výběr a na pozici učitelky v mateřské škole se ocitla jenom proto, že se o ni tehdy nikdo jiný neucházel. Po revoluci vystudovala na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně speciální pedagogiku a oboru zůstala věrná 37 let. Zkušenosti z dětství ji vedly k tomu, aby také ona k dětem přistupovala individuálně, vždy pátrala po příčinách jejich chování a dala dětem prostor k rozletu, jako to pro ni udělala její rodina.
Pedagogický um a vhled uplatnila na pozicích v mateřské škole, v logopedické třídě, v základní škole i ve výchovném ústavu. Ve volném čase organizovala kulturní a naučné akce pro děti a věnovala se dobrovolnické práci pro děti s postižením či onemocněním. Nasbírané zkušenosti již dvacet let na kurzech předává dalším pedagogům i veřejnosti a nadále se zaměřuje především na podporu přirozeného rozvoje dětí. Prostřednictvím nakladatelství Grada nyní oslovuje také mnohé čtenáře.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Zvídaví školáci, kteří mají rádi chemii, určitě ocení knihu Toma Jacksona Periodická tabulkaObsahuje nejen základní informace o všech chemických prvcích, ale také mnoho zajímavostí.

Objevuj prvky – základní stavební kameny hmoty, ze kterých se skládá nejen náš svět, ale celý vesmír. Jde třeba o zlato, kyslík, fosfor či helium. Prvků dnes známe celkem 118. Řada z nich má jedinečné, někdy překvapivé chemické a fyzikální vlastnosti. Například gallium je kov, přesto se ti teplem rozteče v dlani, fluor je plyn, který může vypálit díru do betonu! Prvky se většinou nenacházejí v čisté formě. Najdeme je sloučené s jinými prvky ve sloučeninách. Třeba vodík a kyslík se nacházejí ve vodě, sodík a chlor utvářejí kuchyňskou sůl a uhlík je součástí milionů sloučenin, z nichž mnohé tvoří naše těla. V knize podrobně prozkoumáme periodickou tabulku prvků, od aktinia po zirkon. Prvky jsou v ní uspořádané podle příbuzných vlastností. Vědci z této neocenitelné pomůcky získali spoustu cenných informací a ty si přečteš příběh každého prvku doplněný fascinujícími fotografiemi – o tom, jak byl objeven, jaké má vlastnosti a jak jej můžeme využít.

Periodická tabulka

Obrazová encyklopedie chemických prvků
Autor a ilustrátor: Tom Jackson
Přeložil: Jakub Rozehnal

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-276-0324-4

Knihu Periodická tabulka vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

 periodicka_tabulka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorovi a ilustrátorovi

Tom Jackson je vědecký spisovatel z anglického Bristolu. V posledních 20 letech byl autorem mnoha knih a článků pro časopisy, noviny, webové stránky či televizní vysílání zabývajících se širokou paletou témat. Pracoval také na projektech s Brianem Mayem, Patrickem Moorem, Marcusem du Sautoy a Carol Vordermanovou a pro velká mezinárodní vydavatelství jako Dorling Kindersley, National Geographic, Scholastic, Hachette, Facts on File a BBC Magazines. Napsal např. Hackeři, Klimatické změny, Fake news či Lidé budoucnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Gianumbertem Accinellim můžete nahlédnout Pod hladinu. Jací živočichové žijí v oceánu? Prozkoumejte podmořský svět!

Co a kdo se skrývá v modré hlubině? Jaké tvory bychom tam mohli potkat? Oceán je plný zajímavých a někdy dokonce podivných stvoření. Knížka ti ukáže, jaká jsou a jak hluboko ve vodě žijí.
Neencyklopedická kniha provází malého čtenáře zdánlivě nekonečnou mořskou hlubinou. Barva stránek se postupně mění s tím, jak postupujeme hlouběji a hlouběji.

Pod hladinu

Autor: Gianumberto Accinelli
Ilustrátorka: Giulia Zaffaroni
Přeložil: Jan Ctibor

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 225×295 mm
ISBN: 978-80-262-1950-7

Knihu Pod hladinu vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 pod_hladinou

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Gianumberto Accinelli je italský entomolog a spisovatel, napsal řadu knih pro děti.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Giulia Zaffaroni je italská ilustrátorka.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

A na závěr tu máme knihu pro milovníky matematiky. Základní početní operace, záporná čísla, rovnice, poměr, úhly, zlomky, procenta… David Macaulay zkrátka na nic ze světa matematiky nezapomněl.

Proč je nula důležitá? Co je to prvočíslo? Na co se nám hodí zlomky, desetinná čísla a procenta? Chceš vědět, co je to Fibonacciho posloupnost a k čemu se dá použít? Jaké vlastnosti má Pascalův trojúhelník? Toužíš se vyznat v mnohostěnech? Jak se shromažďují data a jak se pak s nimi pracuje? Co nám říká pravděpodobnost? Tohle všechno zjistíš v nejoriginálnější a nejbláznivější knize o matematice. Zvídaví a všeteční mamuti Davida Macaulaye, který knihu napsal a také ilustroval, žádnou legraci nezkazí. A malí bércouni jim ve všem pomáhají. Po knihách Úplně nová mamutí kniha techniky a Mamutí kniha vědy se s nimi vydej do světa matiky. Ukážou ti základy tohoto důležitého oboru lidského poznání: početní operace, geometrii, měření a mnoho dalšího.

Mamutí kniha matiky

Autor a ilustrátor: David Macaulay
Přeložil: Jan Andrš

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-276-0567-5

Knihu Mamutí kniha matiky vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

mamuti_kniha_matiky

Podívejte se i na další ukázky.

O autorovi a ilustrátorovi

David Macaulay je ilustrátor a spisovatel. Napsal i další díla, např. encyklopedii Úplně nová mamutí kniha techniky, která zaujme malé i velké milovníky techniky a technických vynálezů, či Mamutí kniha vědy, v níž vás autor zasvětí do tajů fyziky, biologie, chemie, geografie i astronomie.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHry pro rozvoj čtení
Od batolete po školáka

Ficová, Lenka Theodora

Grada, 2023

zobrazit info o knizePeriodická tabulka
Obrazová encyklopedie chemických prvků

Jackson, Tom

Slovart, 2022

zobrazit info o knizePod hladinu

Accinelli, Gianumberto

Portál, 2022

zobrazit info o knizeMamutí kniha matiky

Macaulay, David

Slovart, 2022

Napsat komentář