Nenechte si ujít v týdnu od 25. června do 1. července 2012

Nenechte si ujít
Přichází poslední červnový týden a s ním nabídka dalších zajímavých literárních zážitků. Na programu je autogramiáda Heleny Vondráčkové, Michal Viewegh i Festival autorského čtení.

Hned v pondělí bude probíhat večer k vydání knihy Povídky Jana Zábrany. Soubor třinácti povídek obsahuje jak sedm příběhů, které byly vydány dříve, tak i pět nových, dosud nepublikovaných textů. Jan Zábrana žil v letech 1931-1984 a působil jako básník, prozaik, esejista a překladatel. Hrdinové jeho próz jsou vesměs mladí lidé, kteří pracují na počátku padesátých let v dělnických profesích, nebo se pohybují na okraji společnosti. Autorovy texty bude během večera číst Michal Švec. Hosty jsou Jan Šulc, Marie Zábranová a Aleš Palán.

Večer Mistrovské povídky Jana Zábrany se uskuteční v galerii Montmartre v Praze 1 v pondělí 25. června od 19 hodin.

V Praze se koná i další akce, kterou je autogramiáda zpěvačky a herečky Heleny Vondráčkové. Čtyřiadvacátého června oslavila šedesát pět let a při příležitosti těchto narozenin vydalo nakladatelství Ikar její biografii. Autorem knihy Helena Vondráčková – Každá trampota má svou mez je Petr Macek. Křest začne v 16 hodin, autogramiáda bude následovat až poté. Jako host se objeví herečka Jiřina Bohdalová, moderátorem je Libor Bouček.

Křest knihy Každá trampota má svou mez a autogramiáda proběhnou v úterý 26. června v Paláci knih Luxor v Praze. Tatáž událost čeká Brno o měsíc později.

V pátek 29. června začíná jednadvacátý ročník třeboňského multižánrového festivalu Okolo Třeboně. Toto už tradiční víkendové přivítání prázdnin potrvá do neděle 1. července. Na své si zde přijdou fanoušci hudby, divadla, ale i literatury. V rámci festivalu je totiž připraveno na sobotu 30. června autorské čtení na téma Politická detektivka. Pořadatelé si pro tuto příležitost pozvali jako hosty Michala Viewegha a Davida Jana Žáka. Jak uvádí v oficiálních pozvánkách, vystoupí zde s knihami Mafie v Praze a Návrat krále Šumavy.

Autorské čtení Michala Viewegha a Davida Jana Žáka proběhne v sobotu 30. června v 15 hodin na adrese Dada Club Kasper, Masarykovo náměstí 2, Třeboň.

Pro malé čtenáře má Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně připraveno zahájení Prázdninové knihovny.  Děti zde čeká interaktivní program s malířem a ilustrátorem Adolfem Dudkem. Tento autor prodal v České republice tři miliony knih a získal ocenění nejprodávanějšího ilustrátora dětských knih. Jeho tvorba také zahrnuje časopisy, omalovánky, pohlednice a mnohé další.

Dudkování – S vysvědčením do knihovny se bude konat v pátek 29. 6. v 10 hodin.

Začátek července přinese literární festival Měsíc autorského čtení.  Bude zahájen v neděli 1. července a potrvá do pátku 3. srpna. Tento festival vznikl v roce 2000 v Brně a postupně se rozšířil i do Ostravy, Košic a Wrocławi. Jeho program má dvě hlavní linie. Jedna reprezentuje domácí literaturu (dle místa konání) a druhá literaturu čestného hosta, kterým je pro tento rok Slovinsko. Během festivalu se představí 31 českých a slovenských spisovatelů a 31 spisovatelů slovinských. Denně tak budou uvedeni dva tvůrci: čestný host a domácí autor. Literární tématiku zahrnují i doprovodné programy jako projekce filmů a poslech audio nahrávek.

Měsíc autorského čtení bude probíhat od 1. července do 3. srpna na těchto místech: Brno – Divadlo Husa na provázku, Košice – Bábkové divadlo Košice, Ostrava – Klub Atlantik, Wrocław – Mediateka.

Na závěr je zde tip pro nadané tvůrce poezie. Časopis a nakladatelství Host již počtvrté vyhlašují básnickou soutěž Brněnská sedmikráska. Letošním tématem je oslavná báseň o Brně. Novinkou tohoto ročníku je podmínka, že báseň musí být během finálového večera autorem přednesena. Nehodnotí se tedy jen kvalita textu, ale i přednes a provedení.  Finále proběhne během festivalu Brněnské kulturní HOSTování v sobotu 22. září v kavárně Kunštátská Trojka. Uzávěrka soutěže je 31. srpna.

Informace o dalších událostech naleznete v Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář