Spřízněné duše

kouzlo_vsite_do_satu
Dvě ženy, Soline a Rory, pojí podobný životní příběh. Dočká se alespoň jedna z nich svého šťastného konce?

Odpověď naleznete v románu Kouzlo všité do šatů od Barbary Davisové. Čeští čtenáři se mohli s autorkou seznámit prostřednictvím knihy Poslední měsíční dívka, kterou v červnu letošního roku vydalo rovněž nakladatelství Metafora. Na svém kontě má však více děl zaměřených především na osudová setkání, rodinná tajemství a také naději. Barbara Davisová nejprve pracovala jako výkonná ředitelka ve šperkařské společnosti. Po patnácti letech se ale rozhodla naplno věnovat pouze psaní, čímž si splnila svůj celoživotní sen. Možná i proto téma splněných snů promítla do života hlavních hrdinek románu Kouzlo všité do šatů.

Jak jsem již naznačila, v příběhu vystupují dvě hlavní hrdinky: Soline Rousselová a Rory Grantová. Obě mají blízko k umění. Pojí je nejen vášeň pro tvorbu, ale také snaha vyrovnat s velkou životní ztrátou, najít pevnou půdu pod nohama a zaplnit prázdná místa ve svých životech.

Soline (stejně jako ostatní ženy rodu Rousselových) našla uspokojení v práci módní návrhářky – vlastnila jeden z nejexkluzivnějších svatebních salonů v Bostonu. Tušíte správně, nebyla obyčejnou dámskou švadlenou… Rousselovy ženy měly zvláštní dar, který si předávaly z generace na generaci. Do švů bílých hedvábných šatů dokázaly vetkat kouzlo, jež budoucí nevěstě zajistilo šťastné manželství. Proto šaty z jejich dílny patřily k těm nejžádanějším na trhu.

Rory se narodila do jedné z nejprominentnějších bostonských rodin. Neexistovalo nic, co by neměla. Ale nedělejte si iluze o jejím životě! Nikdo se jí nikdy neptal, co chce. Vždy jí jen byly předloženy možnosti, ze kterých si měla vybrat. Momentálně však ve svých třiadvaceti letech prožívá komplikované životní období a ztrácí chuť žít.

Já nevidím žádnou budoucnost. Nevidím před sebou vůbec nic. Jako by veškerá má budoucnost prostě… zmizela. (str. 28)

Naštěstí si uvědomí, že nastal čas vzít život do svých rukou a popřemýšlet, čeho by chtěla dosáhnout. Co třeba splnit si svůj dávný sen? Ráda by provozovala galerii pro začínající umělce!

Plány, které už dlouho považovala za pohřbené, se pomalu začínaly probouzet k životu. (str. 40)

Dokonce se jí podaří najít i vhodný dům! Teď už zbývá jen kontaktovat majitele s žádostí o pronájem. A vás určitě nepřekvapí, že dům vlastní Soline Rousselová. Právě v tomto domě před lety provozovala svůj vyhlášený svatební salon.

Román tvoří dvě dějové linky. V první se autorka soustředí na Rory, která žije v Bostonu roku 1985. Následně se zaměřuje na Soline – děj se opět odehrává v Bostonu roku 1985, ale Soline také hodně vzpomíná na svou minulost. Vrací se především do první poloviny čtyřicátých let 20. století – do doby, kdy jí matka předávala své zkušenosti švadleny i vědomosti tkalkyně kouzel a kdy ve Francii vypukla válka, která všem změnila život. A v určitou chvíli se obě dějové linky samozřejmě spojí v jednu.

Příběhy obou žen se vykazují výrazné shody. Osud se s nimi nemazlil, mají zlomené srdce a nejraději by se stáhly do ústraní. Jedinou útěchu naleznou ve vášni pro tvorbu. Zatímco Rory má život stále před sebou a snaží se zahnat žal splněním si svého snu o otevření galerie, o čtyřicet let starší Soline svých největších úspěchů již dosáhla. A nakonec přišla o vše, co milovala – i o svatební salon. Utrpěla jizvy nejen na duši, ale i na těle. Rory v této ženě našla svou spřízněnou duši: Soline dokonale rozumí všemu, co prožívá. Vzájemné porozumění a podpora by mohly být důvodem, aby i Soline pochopila, že její život ještě neskončil a že nikdy není pozdě na nový začátek! Rory hledá způsob, jak jí laskavost oplatit. Jen netuší, že svým počínáním obrátí naruby i svůj život a životy nejbližších…

Nepotřebuješ se utápět ve vzpomínkách. Možná je na čase jednou provždy uzavřít minulost a jít v životě dál. (str. 44)

A komu bych román doporučila? Všem čtenářkám vyhledávajícím srdceryvná vyprávění, v nichž jsou hlavní postavy neustále zkoušeny životem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzlo všité do šatů

Davisová, Barbara

Metafora, 2022

Napsat komentář