7. díl série s Kate Shugakovou pro fanoušky krimi

Mrazive tani_uvodni
Soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková má za sebou skutečný den blbec. Nejdřív má co dělat s rozzuřeným medvědem, pak zase s rozhádanými členy jedné rodiny a teď dokonce s agenty Národního úřadu pro bezpečnost…

Na Aljašku přišlo jaro a teplý jižní vítr přinesl oblevu, takže rezervaci zaplavil rozbředlý sníh. Soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková musí kromě hromady jiných věcí vyřídit i jednu dlouho odkládanou záležitost: vyplnit daňové přiznání. Jenže pokud se některým lidem lepí smůla na paty, ona v ní musí vězet až po krk, a jestli jsou některé dny špatné, pak tenhle je jejich král. Nejen že se Kate musí vypořádat s rozzuřenými medvědy grizzly a umanutými členy jedné znesvářené rodiny, ale k tomu všemu se jí na dvorek zřítí motor proudového letadla. Otravní agenti Národního úřadu pro bezpečnost dopravy vyšetřující nehodu a mrtvola v lese za humny už jsou pak jen pověstnou třešinkou na dortu. Jakkoliv se Kate zprvu hodlá od policejního pátrání distancovat, nakonec nedokáže jenom nečinně přihlížet, a než se naděje, už se s Obludou po boku vydává po stopách nebezpečného vraha.

 

Mrazivé tání

Autorka: Dana Stabenow
Přeložila: Hana Láryšová

Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 143×213 mm
ISBN: 978-80-7588-398-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Mrazivé tání vydalo nakladatelství Mystery Press.

 

Ukázka z knihy

Kate zkoumala dvorek před srubem a pak utrousila jediné slovo: „Tání.“
V jejím hlase chyběla láska k danému ročnímu období.
Jo, ano, tání, to blažené období od března do dubna, ovšem na tyto měsíce se často neomezuje. Tou dobou celá Aljaška roztaje do hromady rozbředlého sněhu o rozloze cirka sto padesáti dvou milionů hektarů. Teplota stoupá k nule a nějakým zázrakem nad ní i zůstává, doba, po kterou je světlo, se každých čtyřiadvacet hodin prodlužuje o pět minut a čtyřiačtyřicet vteřin a po zimě, kdy den čítal jen pět hodin, se chce člověku jít ven a zůstat tam po zbytek života. Ale na skútr je moc pozdě a na dodávku moc brzy a tající sníh zvedá hladiny řek, až hrozí záplavy jak břehům, tak barům a všem komunitám v povodí – ondatrám, bobrům i lidem. Zásobárna už je skoro prázdná, ale lososi ještě nepřipluli. Člověk může jenom sedět a sledovat, jak se mu znovu objevuje dvorek společně s odpadky, které dosud umělecky skrývala vrstva sněhu. Díky tomu, že byly zmrzlé, ani nezapáchaly.
„Nejlepší na tom je,“ řekla Kate, „že je po zimě a před létem.“

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Dana Stabenow se narodila v roce 1952 v aljašském Anchorage a vyrostla na rybářské lodi, kde mezi návaly mořské nemoci psala příběhy o „normálních“ dětech, které vyrůstají na pevnině, a nutila matku, aby je četla. Vystudovala žurnalistiku na Aljašské univerzitě a pak vyrazila s batohem na zádech na čtyřměsíční výlet po Evropě. Po návratu pracovala pro společnosti Alyeska Pipeline a British Petroleum a po třicítce se rozhodla, že v područí ropných magnátů život strávit nechce a stane se raději chudou spisovatelkou. Slíbila si, že první knihu vydá dřív, než se ocitne úplně na mizině, a povedlo se jí to jen tak tak. V roce 1991 vyšla její prvotina Druhá hvězda a rok nato první díl populární série o Kate Shugakové nazvaný Chladný den pro vraždu, který v roce 1993 získal cenu Edgar. Následně vyšly další díly: Devátá oběťPod hladinouČerné zlatoHra s ohněm a Když krev promluví.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrazivé tání

Stabenow, Dana

Mystery Press, 2022

Napsat komentář