Autem, vlakem, lodí, pěšky

autem, vlakem, lodi uvodni obrazek
Dnes se společně vydáme na cesty. Pětici knižních tipů tentokrát spojuje téma cestování. Ať už dáváte přednost turistice, horám, rádi se kocháte krásami Prahy nebo se vidíte na cestě v obytném autě, určitě si vyberete knihu, která bude právě pro vás.

Cestování s karavanem či obytným autem se v posledních letech stává skoro kultovní záležitostí. Pokud vás láká myšlenka na to, že si něco takového taky pořídíte, mohl by se vám hodit tento praktický průvodce. Věnuje se totiž nejen jednotlivým typům vozů a jejich specifikům, ale najdete v něm i další praktické rady a tipy. Nechybí ani všelijaké vychytávky na cesty jako třeba chytré apky do mobilu…

Cestování s vlastním obytným autem nebo přívěsem se u nás věnuje čím dál více lidí. Pokud jste i vy propadli kouzlu karavaninku, nebo o něm zatím jen přemýšlíte, nahlédněte do této knihy. Dozvíte se vše od výběru vozu, přes výhody a nevýhody jednotlivých typů, až po detailní popis technologií jako je topení, lednička, WC nebo markýzy a zastřešení.Nechybí ani údržba a čištění a legislativa na cestách. Potěší vás také rady na cesty jako jsou slevové karty nebo aplikace pro karavanisty.

Velký průvodce karavanisty

Od výběru vozu po rady na cestu
Autoři: Jan Bordovský, Jan Pacovský, Martin Štrimpfl, Klára Hájek Velínská

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-1771-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Velký průvodce karavanisty vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

karavanink ukázka(1)(1)

Autoři

Klára Hájek Velinská, Jan Bordovský, Jan Pacovský a Martin Štrimpfl se karavaningu věnuji mnoho let a v knize popisují mimo jiné své složitě nabyté zkušenosti z praktického provozu, zároveň se však snaží odpovídat na otázky, které se nejčastěji objevují v karavanistických diskusích a na sociálních sítích, a bývají předmětem mnoha polopravd a mýtů.

Zdroj informací: camperlife.cz

————————————————

Cestovat můžeme i prostřednictvím příběhů. Tady se ovšem netradičně zaměříme na majáky v těch nejodlehlejších koutech světa. Společnost nám bude dělat celá řada slavných osobností jako je třeba Nelson Mandela nebo Virgina Woolfová.

Slepý strážce opatruje světlo na dalekém mrazivém severu; statečná dívka se vydává zachránit několik trosečníků; děsivý přízrak uvnitř majáku píše po nocích na psacím stroji; výstřední obchodník vztyčuje neuvěřitelnou věž na otevřeném moři; dva znesváření strážci majáku spolu žijí na ostrůvku a trpí klaustrofobií. Majáky v těch nejnehostinnějších končinách světa se v podivuhodných příbězích prodchnutých samotou, šílenstvím, odvahou a radostí proplétají s životy Edgara Alana Poea, Virginie Woolfové a Nelsona Mandely. Atlas majáků na konci světa – jehož název odkazuje na knihu Julese Verna Maják na konci světa – je soubor třiceti čtyř příběhů vycházejících ze skutečných událostí a doplněných ilustracemi, námořními mapami, architektonickými náčrty a kuriozitami spjatými s majáky v nejodlehlejších koutech světa. Nejedná se o učebnici zeměpisu, nýbrž o pas pro romantické cestovatele. Kniha získala cenu španělského ministerstva kultury.

Atlas majáků na konci světa

Autor: José Luis González Macías
Přeložil: Jan Machej

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-88268-64-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Atlas majáků na konci světa vydalo nakladatelství 65. pole.

O knihu můžete do 6. 12. 2022 soutěžit v naší soutěži!

Ukázka z knihy

strazce majaku ukazka

Můžete se podívat také na celou ukázku.

O autorovi

José Luis González Macías (* 1973) je španělský spisovatel, grafik a redaktor. Od dětství je fascinován mapami a díky tomu vznikl i Atlas majáků na konci světa, nádherné propojení textu, technických údajů a mapových materiálů.

Zdroj informací: 65. pole

————————————————

A znovu můžeme nahlédnout do tajů pražských dvorků. Už v několikátém pokračování této série nás znovu obklopí prostředí Prahy a také osobností, které tvořily nenápadnou historii našeho hlavního města.

V již třetí knize Petra Sojky, redaktora magazínu Z metropole ČT a tvůrce pořadu Tajemství pražských dvorků, opět ožívají pražské dvory, vnitrobloky a zahrady. I tentokrát se dočteme o osudech často zapomenutých lidí a jejich rodin, kteří nenápadně tvořili drobnou historii města.

Z tajů pražských dvorků

Co vyprávějí zapomenuté dvory a zahrady
Autor: Petr Sojka

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-3646-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Z tajů pražských dvorků vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Uvnitř i v nejbližších ulicích nebyla nouze o násilí, a to i s následkem smrti. Hospodu si vyhlédli také mezinárodní zločinci, jimž místní galerka poskytovala úkryt i ochranu… Jedna z dobových zpráv uvádí, že po odchodu z Jedové chýše byl neznámým pachatelem napaden a do bezvědomí zbit jakýsi pan Doubrava. O týden později je vypátrán pachatel Babický a brzy odsouzen pro nedokonanou vraždu. 22. září 1903 je cestou z hostince pobodán žákem gymnázia vysokoškolský student, přičemž jeho stav je natolik vážný, že dlouho nemohl být ani vyslechnut. Základnu si v Jedové chýši vytvořil nenapravitelný podvodník, a to i sňatkový, osmatřicetiletý Jan Bayer, známý také jako falešný hrabě Bensdorf, jinak truhlářský pomocník. Ani v řadách zdejšího personálu nebyli jen samí svatoušci

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Petr Sojka je redaktorem a moderátorem České televize. Vyšly už jeho knihy Pražské dvorky a Příběhy pražských dvorků.

————————————————

Další tip opět potěší zejména milovníky pochodů, turistiky a hor. Prozkoumejte spolu s námi tajemství Stezky Českem a další zajímavosti, které se k ní vážou.

…může jít každý! První oficiální přechod po hranicích republiky.
Stezka Českem, to je první oficiální přechod po hranicích republiky tvořící tisícikilometrovou trasu po jižní části a tisícikilometrovou po severní. Jak se z nápadu party nadšenců stane přechod ve stylu Pacifické hřebenovky nebo Camina, který se dostane do největší světové aplikace dálkových treků a do amerického Forbesu? Proč dokáže takováto cesta během roku nadchnout tisíce lidí? A proč se na stezku vydalo několik psů, kůň, kuře, ale pštros ještě ne?
Kniha obsahuje jednak informativní kapitoly, ve kterých jsou popsány jednotlivé etapy, rady, jak se připravit na cestu, na co si dát pozor nebo tipy na nejkrásnější místa, ale také motivační kapitoly psány lidmi, kteří se rozhodli na Stezku vypravit. Jsou to nadšenci, jenž vyrazili jinak: mladé ženy, které se vydaly poprvé na dálkovou trasu úplně samy, maminky z Klubu minituristů putující s kočárky, rodiny, které cestu pojaly jako putování na více let, pes, co se svou paničkou obešel celou Stezku, či lidé důchodového věku. Samostatná kapitola je věnována Trail Angels, lidem, kteří ve svém volném čase dobrovolně pomáhají poutníkům na Stezce. Dočtete se ale také, na jakých principech a zásadách je Stezka založena, o Klubu českých turistů nebo třeba o udržitelném turismu. Kniha je určena širokému čtenářskému publiku, protože na Stezku Českem může vyrazit opravdu každý. A pokud se na ni necítí, může si alespoň přečíst krásné a inspirativní příběhy těch, kteří překonali sami sebe a vydali se na trasu, která jim změnila život.

Stezka Českem

První oficiální přechod po hranicích republiky
Autor: Martin Úbl

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7689-030-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Stezka Českem vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

stezka ceskem ukázkaProlistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Martin Úbl na dlouhé přechody hor chodí už přes dvacet let. Zlomem v jeho životě byla chvíle, kdy ho po vysoké škole kamarádi přihlásili do konkurzu na práci v rychlém občerstvení… a kam ho nevybrali ani do prvního kola. V tu chvíli pochopil, že svět je temné a kruté místo a že by chtělo trochu prosvětlit. Tak začal o cestování přednášet a posléze i psát knížky. Na tyto činnosti navázal se svými kamarády vytvořením prvního dálkového přechodu v republice, Stezky Českem, která nadchla tisíce lidí a stala se oficiálním přechodem Česka. Je autorem trilogie Neuvěřitelné příhody z hor, která je laureátem Nobelovy ceny za chemii, fyziku a mír.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Na závěr se podíváme znovu do tajemné Prahy. Narazíme ale zase na jiné kouty a můžeme objevit další zajímavosti. Třeba to, kde je morový židovský hřbitov…

Víte, kde se v Praze v horších časech skladovaly mrtvoly na ulici?
Víte, co zbylo ze Staroměstských hradeb a kde si je můžeme prohlédnout?
Víte, kde je dům U Poslední lucerny, v němž je ukryt základní kámen Prahy?
Víte, jakou chybu skrývají dveře do katedrály svatého Víta, jež měla být napravena?

Víte, jak se jmenoval kůň, který stál modelem pro koně svatého Václava na Václavském náměstí?
Víte, kde je morový židovský hřbitov, kam se sjíždějí židé z celého světa, ale mnozí Pražané by ho marně
hledali?
Odhalte zapomenutá tajemství magické Prahy.

Zapomenutá tajemství Prahy

Autor: David Černý

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 170×242 mm
ISBN: 978-80-271-3647-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zapomenutá tajemství Prahy vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

praha ukazka(1)(1)

K dispozici je celá ukázka.

O autorovi

David Černý je novinář, spisovatel a fotograf, autor knižní série Tajemství Prahy. Tvůrce projektu Miluju Prahu David Černý pochází ze staré pražské pekařské rodiny. Studoval historii a celý život o Praze píše. Svou lásku k hlavnímu městu chtěl však sdílet i s ostatními, a tak si založil stránku Miluju Prahu. Zpočátku publikoval jen své oblíbené fotky Prahy, stránka se však rozrostla už na 100 tisíc fanoušků a spousty lidí dnes nadšeně posílají své vlastní fotky. David stále žije na Starém Městě nedaleko Staroměstského náměstí. Vyšly už jeho podobně laděné knihy Nejkrásnější fotografie Prahy, Skrytá tajemství Prahy, Příběh Mariánského sloupu nebo Nová tajemství Prahy.

Zdroj informací: Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Kam se vypravíte? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelký průvodce karavanisty

Bordovský, Jan – Pacovský, Jan – Štrimpfl, Martin – Velínská, Klára Hájek , Hájek

Grada, 2022

zobrazit info o knizeAtlas majáků na konci světa

Macías, José Luis González

65. pole, 2022

zobrazit info o knizeZ tajů pražských dvorků
Co vyprávějí zapomenuté dvory a zahrady

Sojka, Petr

Grada, 2022

zobrazit info o knizeStezka Českem
První oficiální přechod po hranicích republiky

Úbl, Martin

Jota, 2022

zobrazit info o knizeZapomenutá tajemství Prahy

Černý, David

Grada, 2022

Napsat komentář