Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. prosince 2022

nenechte_si_ujit
Zpříjemněte si předvánoční čas některou z literárních akcí, které se uskuteční příští týden. Nenechte si ujít setkání s pekařem Janem Jirkou, spisovatelem Štěpánem Kučerou, spisovatelkou Viktorií Hanišovou, Petrou Braunovou či Martinou Málkovou.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně nezapomíná na nejmladší čtenáře. Přijďte s dětmi v pondělí 12. prosince na čtení pro nejmenší. Seznámíte se s knihou Pletené pohádky od spisovatelky Vlasty Žáčkové. Obsahuje sedm pohádek upletených babičkou z kouzelné vlny! Těšit se můžete na prince, princezny, ale i čerty a čarodějnice. Buďte v 16.00 na pobočce Dolní Heršpice.

pondělí 12. prosince se můžete zúčastnit dalšího setkání čtenářského klubu, který pořádá Městská knihovna v Praze. Řeč bude o spisovatelce Karle Kubíkové. Na svém kontě má čtyři romány: Rafanda, Samoživitelka, Spálená křídla a HájovnaPíše o ženách, které se snaží vyrovnat s životem v dobách poválečných nebo za minulého režimu. Setkání čtenářského klubu se koná od 18.00 na pobočce Korunní.

A opět následuje akce, která potěší nejmenší čtenáře. Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala pro děti do 3 let a jejich rodiče na úterý 13. prosince čtení vánočního příběhu Sněhová víla od české spisovatelky dětských knih Daniely Krolupperové. Znát můžete např. její knihy Na rozcestí ke štěstí/od štěstí, Polštářoví podvodníci, Polární pohádka, Jde sem lesem či Putování za nejmocnějším kouzlem. Pomozte i vy zachránit sněhové víle Apolence bílé Vánoce! Přijďte v 10.00 do ústřední knihovny na Kobližné.

A přesuneme se do Ostravy. Milovníci show Peče celá země by si v úterý 13. prosince neměli nechat ujít besedu s Janem Jirkou, který představí svou kuchařku Pečení Jenda báseň. Obsahuje různě náročné recepty z jednoduchých a snadno dostupných surovin a líbit se bude jak ostříleným kuchařům, tak začátečníkům, kteří by své dovednosti v pečení rádi zlepšili. Beseda začíná v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz v 17.00.

A ve stejný den, tzn. v úterý 13. prosince, můžete zavítat na setkání s dvojicí spisovatelů Viktorií Hanišovou a Štěpánem Kučerou, kteří dorazí do Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Viktorie Hanišová představí svůj nejnovější román Neděle odpoledne, ve kterém se věnuje problematice dysfunkčních rodinných vztahů a z nich plynoucích traumat. Na svém kontě má i další knihy: Anežka, Houbařka, Rekonstrukce či Dlouhá traťŠtěpán Kučera představí nový román Gablonz – Jablonec, v němž vypráví o sudech rodin i žijících pamětníků z tohoto města. Začátek je v 17.30 v ústřední knihovně na Kobližné.

A ještě se podíváme do Českého Těšína, kde se ve čtvrtek 15. prosince koná beseda se spisovatelkou Petrou Braunovou. Napsala mnoho knih pro děti a mládež (např. Tramvaj plná strašidelO chlapci, který spadl z nebeRošťák Oliver a korále pro mořskou vílu či Kuba nechce prohrávat), ale věnuje se i tvorbě pro dospělé čtenáře (např. Nina či Kamila Moučková – Nejsem žádná lvice). Ve svém nejnovějším literárním počinu – románu Ibka – vypráví příběh jedné rodiny odehrávající se v poslední třetině 20. a na počátku 21. století. Těšit se můžete na odhalení rodinných tajemství i starých křivd. Buďte v městské knihovně v 16.00.

Městská knihovna v Praze zorganizovala na čtvrtek 15. prosince besedu s Martinou Málkovou. Napsala romány Dvojitý gambitZávity ulit a nejnovější Pérka, drátky, kolečka – příběh o dvou sestrách, které se k sobě i přes dávné křivdy snaží najít cestu. O své tvorbě, postavách i inspiraci se Martina rozpovídá od 17.00 na pobočce Břevnov.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář