Bývávalo

Woodward_DinosauriAJinaPravekaZvirata
Lidstvo jako druh mívá tendenci označovat samo sebe za vrchol evolučního žebříčku na této planetě. Odložíme-li ale na chvíli svou domýšlivost, zjistíme, že před námi Zemi vládli mnohem silnější, odolnější a nejspíš i zajímavější jedinci. Dinosauři.

Nakladatelství Slovart představilo na začátku října 2022 pozoruhodnou knihu Johna Woodwarda s lákavým názvem Dinosauři a jiná pravěká zvířata (Dinosaur!: Dinosaurs and Other Amazing Prehistoric Creatures as You’ve Never Seen Them Before, 2014). Odbornou stránku textu zastřešil Darren Naish. Překlad připravil Vladimír Socha.

Sedmdesátník John Woodward není na poli populárně naučné literatury žádným nováčkem. Za sebou má několik desítek titulů na všechna možná přírodovědná témata. Dinosauři mezi nimi samozřejmě nemohou chybět. Z rozsáhlého portfolia tohoto popularizátora přírody se v češtině ale zatím objevilo jen necelých deset svazků. Jedním z nich je i Atlas dinosaurů (Dinosaur Atlas: An Amazing Journey Through a Lost World, 2006, česky 2008).

Dinosauři a jiná pravěká zvířata představují moderně pojatou encyklopedii, která zaujme už na první pohled. Velká obrazová publikace mapuje na více než dvou stovkách stran aktuální vědecké představy o vzniku a vývoji života na naší planetě se zaměřením právě na období, kdy planetě vládli dinosauři všech možných velikostí.

Na úvodních téměř třiceti stranách se můžeme zorientovat díky časové ose vývoje Země, přečíst si mnoho zajímavostí o fosíliích, původu života, či o evoluční teorii. Dozvíme se o postavení obratlovců v celém vývojovém procesu a nakonec se podíváme na detailní definici dinosaurů, včetně pohledu na jejich anatomii na příkladu řezu tyranosaurem. Následujících třicet stran se zaměřuje na období před dinosaury. Přečteme si o trilobitech, členovcích, obojživelnících a vládě plazů. A pak už se konečně dočkáme výčtu desítek dinosauřích druhů, od býložravců až po neporazitelné predátory. Zvláštní oddíly jsou pak věnovány létajícím druhům dinosaurů, pterosaurům, a chybět nemůže ani část o mořském světě. Na posledních čtyřiceti stranách se kniha věnuje nastupujícímu druhu – savcům. A aby byla encyklopedie úplná, nepostrádá samozřejmě ani obsáhlý slovník pojmů a pochopitelně ani rejstřík.

Kromě obsáhlých textů se kniha přímo hemží bezpočtem obrázků. Dinosauři ve všech velikostech, úhlech a ve všedních situacích doplňují pravěké scenérie, ale i diagramy, grafy a schémata. Fotografie skutečných zkamenělin i kosterních nálezů doprovázejí i snímky nalezených stop.

Pro mě osobně byl obrovským překvapením téměř nekonečný výčet různých dinosauřích druhů. Ze svého dětství jsem si dokázal vybavit tak maximálně deset, možná i méně. A najednou jich přede mnou defilují desítky, ne-li stovky někdy si podobných, jindy zcela rozdílných typů. Lufengosarus, massospondylus, anchisaurus, apatosaurus, coelophysis, patagotitan, nemegrosaurus, huayangosaurus, caudipteryx, corythosaurus, iguanodon, protoceratops, parasaurolopus a další a další vedle notoricky známých tyranosaurů, stegosaurů, triceratopsů. A už jsem se výše zmínil i o zástupu pterosaurů, kteří vládli oblačným výšinám, zatímco naopak mořským hlubinám dominovali jiní obři (mosasaurus, rhomaleosaurus či liopleurodon, abych zmínil alespoň některé).

Závěrečná zmínka o „podinosauřím“ období se ještě stále nese, jak jinak, v duchu mohutných rozměrů. Seznámit se tak můžeme s „Obřími lenochody a pásovci“, „megavačnatci“, „Obřími býložravci“, „Silnými predátory“ a pochopitelně i s „Obry z doby ledové“. Primáti a pak konkrétně lidé si v celé knize vysloužili po jedné stránce. Ostatně, doba, po niž náš druh planetu obývá, si v porovnání s našimi předchůdci ani víc prostoru nejspíš nezaslouží.

Dinosauři a jiná pravěká zvířata, ač se jedná o encyklopedii, nabízí výlet za nejedním dobrodružstvím. Troufám si říci, že možná i hodnotnější než mnohé z tak populárních filmových zpracování uvedené tématiky – ať už jde o akční Jurský park a jeho klony, nebo proslulou Zemanovu Cestu do pravěku. Nemusíte být fanoušky pravěkých monster, abyste v této obrazové publikaci nalezli poučení i pobavení. Ale víte co? Blíží se vánoční období. Právě Dinosaury a jinými pravěkými zvířaty můžete nastartovat slibnou celoživotní zálibu u mnoha mladých, ale i starších zvídavých jedinců. Jaké větší vzrušení lze nabídnout než to z objevování?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDinosauři a jiná pravěká zvířata

Woodward, John

Slovart, 2022

Napsat komentář