Ukázka z knihy Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají (Lenka Jakešová)

Pohadky z lesa uvodni
Na nedělní odpoledne jsme si pro vás připravili ukázku z knihy pro děti. Bude se líbit nejen všem malým milovníkům knih už od předškolního věku, ale jistě i starším dětem, které mají rády pohádkové příběhy, les a přírodu.

Dnes pro vás máme ukázku z knihy Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají, kterou vydalo nakladatelství Bambook.

Ve dvou nám to půjde líp

Je nádherné a svěží ráno. Probouzející se sluníčko se právě kulí ze svého teplého pelíšku. Nejprve se dlouze protáhne. Pak začne pomalu prosvítat mezi větvičkami stromů. S prvními ranními paprsky se postupně vzbudili i nedočkaví ptáčci, kteří se už dlouho vrtěli a převalovali v hnízdech a dutinách stromů. Pořádně se protahují, mnou si očka a už si také čechrají svá peříčka, aby jim to co nejvíce slušelo.
Následně si začnou potichu ladit hlásky. Jako každý den si chtějí společně zazpívat ptačí serenádu. Konečně mají naladěno, a tak zahájí nezapomenutelný ranní koncert.
Jako první zazpívala své „kuku“ kukačka, ke které se rychle přidávají všechny kukačky z celého lesa a okolí. Postupně začínají koncertovat skřivani, slavíci, sýkorky, kosi, vrabčáci, datli, žluny, brhlíci, zvonci, drozdi, hejli, pěnkavy i strakapoudi. Strakapoudí slečna Ema si také zpívá a přitom se rozhlíží na všechny strany. Nemůže se rozhodnout.
„Kam dnes poletím?“ dumá.
„Který strom nejvíce potřebuje mou pomoc?“ přemýšlí mezi tóny své strakapoudí písničky.
Vtom se ozve slaboulinké zašpitání:
„Tady!“ Ema přestane zpívat.
„Kde jsi? Co potřebuješ?“ ptá se starostlivě.
„Poleť ke mně. Prosííím.“
Ema se snaží zjistit, odkud ten prosebný hlásek zaslechla. Musí rychle přijít na to, kdo si žádá její péči. Proto se zajímá dál:
„Kam? Kam mám letět?“
„Sem,“ zašeptá strom, který stojí nedaleko. Ema se otočí za hlasem. Poté vzlétne. Létá dokola a stále hledá, poletuje a zvědavě se rozhlíží.
„Ano, už tě vidím,“ zaraduje se konečně. Ještě jednou zakrouží a usedá na kmen javoru. To javor prosil o její pomoc. Šplhá po kmeni sem a tam a důležitě přikyvuje:
„Stromečku milý, potřebuješ pomoct. Vždyť jsi celý nemocný.“
„Hmm, hmm,“ zamručí javor tiše a nepatrně zamává svými dlouhými větvemi. Ema na nic nečeká a hned začne klovat do kmene, aby strom co nejdříve zbavila škůdců. Aby ho uzdravila. Ťuká zobáčkem, jak nejrychleji umí. Javor se začíná cítit lépe.
Celý šťastný nejprve vzdychne: „Ach, to je úleva! Příjemná úleva!“
A pak se zeptá: „Chceš povědět pohádku?“
„Ano, ano!“ zajásá Ema. „Bude se mi tak lépe pracovat.“
Javor už chtěl začít, když vtom kolem proletí strakapoud Ota, mává na oba a zvolá: „Ahój, ahój!“
Usedne hned vedle strakapoudí slečny. Představí se a rychle se zeptá: „Můžu ti pomoct?“ Ema se na Otu vděčně usměje.
„To víš, že můžeš. Ve dvou nám to půjde líp.“ I ona se pak Otovi představí: „Jmenuji se Ema.“ Než se oba strakapoudi pustí do práce, Ota si ještě vzpomene: „Stromečku, můžeš nám povědět tu slíbenou pohádku? Práce nám tak oběma půjde lépe od zobáčků.“ Javor kývne a začíná vyprávět.

Pohadky z lesa ukazka obrazek(1)(1)

Prohlédnout si můžete také kompletní ukázku.

O autorce

Lenka Jakešová se narodila v roce 1966 ve Frýdlantě v Čechách. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Liberci. Od ukončení studia do roku 2007 pracovala jako učitelka v MŠ ve Frýdlantě v Čechách, kde dlouhá léta vedla pěvecký sbor Vlaštovky. Od roku 2007 pracuje spolu se svým manželem v oboru geodézie. Na mateřskou školu ale nezanevřela. Nyní v Hejnicích vede pěvecký sbor Zvoneček. Navštěvuje mateřské centrum Mateřídouška, taktéž v Hejnicích, kde hraje a zpívá maminkám a jejich malým ratolestem. V roce 2018 vydala zpěvník pro děti od předškolního do mladšího školního věku Písničky pro děti, které se dočkalo dvou pokračování. Kniha Kamarádi na výletě je autorčina pohádková prvotina, která je doplněná písničkami vhodnými pro děti předškolního věku.

Zdroj informací: Bambook

O ilustrátorce

Dagmar Medzvecová je ilustrátorka, kreslířka, spisovatelka a máma dvou holčiček. Svoji tvorbu věnuje především dětem. Nechává štětce, pastelky a grafické pero utvářet fantaskní světy plné pohádkových postav, lesních víl, skřítků, zvířat a přírody. Narodila se v roce 1986 v malém městě Stod v západních Čechách a v současné době žije se svojí rodinou v Praze. Malování, kreslení a psaní ji baví od dětství – nevynechala snad jedinou výtvarnou soutěž. Přestože je jejím vzděláním knihovnictví a informatika (tomuto oboru se věnovala jak na střední, tak vysoké škole), po několika letech práce ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje a následné práce v soukromém sektoru se vrátila ke své největší lásce – k pastelkám, štětcům a psacímu peru. Spojení knih a obrázků je pro ni tou nejhezčí možnou kombinací a inspirací jsou jí její dvě malé dcerky. Svými texty a obrázky pravidelně přispívá do dětského časopisu Dráček. Znát můžete už její předchozí knihy Kniha skřítků náladovníčků, Dva netopýři na talíři, Pecivál domácí je hrdinou léta, Na výletě v raketě, Dobrodružství školní aktovky nebo Tajná kouzla skřítka Sedmikvítka.

Zdroj informací: Bambook


BambookKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka Bambook je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky z lesa – Co si stromy šeptají

Jakešová, Lenka

bambook, 2022

Napsat komentář