Vyšetřovatel

Barron_CernaHora
Rčení udělat kozla zahradníkem naznačuje poměrně nešťastnou volbu. Na druhou stranu pověřit bývalého zabijáka vyšetřováním a honbou za sériovým vrahem se může ukázat jako rozumné využití zabijákových zkušeností a dovedností.

Nejnovější titul z produkce nakladatelství Gnóm! spatřil světlo knižního světa na samém sklonku letních prázdnin 2022. Jako pátý titul edice Pulb Robot vyšel román Lairda Barrona Černá hora (Black Mountain, 2019). Zároveň jde o patnáctou knihu vydanou během šestileté existence tohoto malého a na kvalitu zaměřeného vydavatele.

S Lairdem Barronem se navíc v Gnóm!u nesetkáváme poprvé. Nejenom že je Černá hora druhým svazkem série příběhů nájemného zabijáka Izajáše Coleridge. První díl, který jsme si představili před zhruba dvěma roky, nese název Krev je můj chleba (Blood Standard, 2018, česky prvně 2019). Na sklonku roku 2018 jsme se seznámili i s Barronovou povídkovou sbírkou Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká (The Beautiful Thing That Awaits Us All, 2013). Pro fanoušky nakladatelství Gnóm! jistě nejde o žádnou novinku, ale pro úplnost dodávám, že překlady všech zmíněných knihy připravil, jak jinak, Jakub Němeček.

Černé hoře se Izajáš Coleridge pokouší držet svého nového pravidla nezabíjet, což vzhledem k jeho původní profesi samozřejmě může způsobit mnoho komplikací. Tentokrát je maorský hitman (čtenáři předchozího příběhu vědí o Coleridgeových maorských kořenech) požádán, aby se v roli soukromého vyšetřovatele pokusil najít sériového vraha. Jistý problém představuje předpoklad, že hledaná osoba by už měla být dávno mrtvá. Ale oběti přibývají, a tak je třeba očekávat nemožné. Kromě vlastní akce lze opět počítat s typicky barronovským suchým humorem. Odlehčená ironie skvěle kontrastuje se scénami, kvůli nimž budete mít možná nějakou dobu problém zamhouřit oko, pokud byste předtím nepřišoupli k zavřeným dveřím tu nejtěžší komodu, kterou doma najdete. A aby byl krvavý příběh vyrovnaný, nesmí v něm samozřejmě chybět ani láska. Přesně taková, jakou byste tu možná nečekali.

Tři stovky a třicet stran autor rozdělil do tří částí. První nese název „Potkal pěknou kočku“ a tvoří ji patnáct kapitol. Dalších devatenáct kapitol spadá do části pojmenované „Masky“. A od pětatřicáté po čtyřicátou druhou kapitolu (nejde-li o záměr, pak tady korektorovi uniklo, že poslední kapitola nese stejné číslo jako ta předposlední, tedy čtyřicet jedna) se pohybujeme v části „Černý západ slunce“. Již jsem se zmínil, že Černá hora je součástí edice Pulb Robot. To v praxi znamená šitou vazbu s měkkou obálkou bez přebalu ve formátu vhodném pro spíše větší kapsy, případně standardní (bezedné) dámské kabelky.

V roce 2020 rozšířila sbírku příběhů Izajáše Coleridge třetí kniha. V originále se jmenuje Worse Angels (tedy „Horší andělé“). Zase půjde o vyšetřování, tentokrát jednoho podezřelého úmrtí. A o pořádný balík peněz. Pojďme tedy nakladatelství Gnóm! podpořit, ať se dočkáme i překladu třetího Coleridgeova případu. Co třeba začít koupí této skvělé Černé hory? A pokračovat některou další z gnóm!ské nabídky? Protože u Gnóm!u nelze s výběrem udělat chybu. Jakub Němeček si opravdu dává záležet, aby čtenářům naservíroval kvalitu, kterou velká nakladatelství zatím přehlíží. Samozřejmě ne všechny již vydané tituly jsou ještě dostupné. Například Barronova sbírka Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká je již rozebrána. Ale první coleridgeovku Krev je můj chleba získat stále můžete. Pěkný začátek sběratelské vášně, co říkáte?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerná hora

Barron, Laird

Nakladatelství Gnóm!, 2022

Napsat komentář