Svatomartinská krimi

Detektivky-na-cesty
Svatomartinské knižní tipy ocení milovníci napínavých příběhů. Nenechte si ujít temný gotický thriller, nové dobrodružství pražského drsňáka Larse, českou detektivku z osmdesátých let, zpověď amerického sériového vraha a další případ detektivní kanceláře Ostrozrak!

Začneme knihou, kterou ocení především dospívající čtenáři. Amy McCullochová a Zoe Suggová napsaly napínavé vyprávění odehrávající se na prestižní internátní škole. Jakému nebezpečí budou studenti čelit?

Mrtvá studentka na pláži. Série otázek bez odpovědí. Tajemné stračí tetování. 
Audrey přijíždí z Ameriky na prestižní anglickou internátní školu, aby utekla své minulosti. Nic se ale neděje podle očekávání – spolubydlící Ivy ji ignoruje a nad celou školou se vznáší mrak v podobě nejasné smrti sedmnáctileté spolužačky na konci předešlého školního roku. Když začne kdosi vysílat anonymní podcast s názvem „Kdo zabil Lolu?“, celá škola už nemluví o ničem jiném.
Co znamenal obrázek straky vytetovaný na jejím těle? Existuje snad stále tajné Stračí společenství a má něco společného se smrtí studentky? Nebo to byla opravdu jen nešťastná nehoda?
Děsivý a napínavý příběh z místa, nad nímž se vznáší hejna zlověstných strak, vám nedá spát.

Straky

Ty budeš další!
Autorky: Amy McCullochová a Zoe Suggová
Přeložila: Lucie Frolíková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3564-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Straky vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorkách

Zoe Sugg neboli Zoella je britská blogerka, pochází z anglického Brightonu. Její videa na YouTube sleduje každý měsíc více než dvanáct milionů lidí. Svůj videokanál spustila v roce 2009 – její příspěvky se zabývají tématy, jako jsou móda, kosmetika či životní styl, ale nevyhýbá se ani závažnějším otázkám spojeným s životem dnešních teenagerů. Má skoro sedm a půl milionů odběratelů na YouTube, jeden a půl milionu odběratelů na Twitteru a dva miliony na Instagramu. Je autorkou knih Girl OnlineGirl Online na turnéGirl Online jde svou cestou a Pojďte slavit.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Amy McCulloch je čínská autorka vyrůstající v Kanadě a nyní žijící v Londýně. Byla redakční ředitelkou Panguin Random House Children’s, kde vydala Zoeinu nyní již mezinárodně bestsellerovou sérií Girl Online. Sama je autorkou YA sérií The Oathbreaker’s Shadow, The Potion Diaries Jinxed.

Zdroj informací: primadoma.cz

————————————————

Český autor skrývající se pod pseudonymem Daniel Gris napsal další dobrodružství pražského drsňáka Larse: Lars mele maso. Podaří se Larsovi zachránit kamarádova syna – stokilového pořízka Sama?

BEN HLEDÁ SAMA. SAM JE MIMO MÍSU. LARS MELE MASO.

Larsovi přátelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky, nejsmolnější z nich se jmenuje Ben a právě se mu ztratilo dítě. Syn. Stokilový pořízek Sam, který se živí jako vyhazovač. Sam je nezvěstný, Ben propadá skepsi a Lars má jako obvykle všechno a všechny zachránit.
Tentokrát je to ještě obtížnější než jindy, protože ho pátrání po Samovi přivede až k ilegálním zápasům, kde se nehledí na zlomeniny a krev teče přímo do kanálu. Jak se mezi rváče lépe infiltrovat, než svléct košili, prokřupat klouby a nasadit si chrániče zubů?
Lars ovšem brzy pochopí, že v tomhle případě nevede cesta zpátky. Musíš mlít, nebo budeš semlet! Stál před podobnou výzvou i Sam? Užívá si teď někde zasloužené peníze, anebo se zotavuje po operaci od pokoutného felčara? Odpovědí, na které musí Lars během uhýbání soupeřovým pěstem přijít, je víc než dost.
Především ale musí přežít. Fight!

Lars mele maso

Autor: Daniel Gris

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-372-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Lars mele maso vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Můj táta vždycky říkal, že život je jako bonboniéra. Než se naděješ, je v hajzlu.
Že to znáte z nějakýho filmu jinak? Ale jděte s tím…
Můj táta to říkal takhle. Táta, policejní legenda. Chlap, kterej jako by tušil, že ho potká právě něco takovýho. Nejdřív se sám staral o malýho smrkáče, aby to pak chvíli po jeho dospělosti vzal nejkratší cestou pod zem. Vlastně si v životě nic neužil a já jako bych se to snažil dohnat i za něj.
Aby nedošlo k mejlce, táta toho za svůj vyměřenej čas zvládnul dost. Spoustě dobrejch lidí pomoh a fůru těch špatnejch strčil za katr. Vlastně toho možná stihnul víc než některý, co se dožijou stovky. Jenže všechno to byla jen práce, od rána do noci, den za dnem, roky a roky. Dokonce i já pro něj byl jenom starost navíc. Tím obdivuhodnější ale je, jak to všechno zvládal.
Můj táta byl ten nejlepší, nejschopnější a nejrovnější chlap, jakýho si umíte představit. Nebo spíš neumíte.
A já z něj proto měl trauma. Když se totiž někomu takovýmu snažíte vyrovnat, nemůže se vám to povíst. Ani za boha. Teprve v okamžiku, kdy mi tahle jednoduchá věc docvakla, ze mě ta tíha spadla. Jakmile jsem si uvědomil, že nikdy nebudu jako on, bylo všechno najednou daleko jednodušší.

Dočtěte si celou ukázku.

O autorovi

Daniel Gris, odkojen Vltavou, na jejímž břehu byl během jedné soboty a neděle počat. Ve třech letech ho zoufalí rodiče prodali kočovným cikánům, kterými byl již po čtyřech dnech vrácen jako naprosto nezvladatelný. Na jeho výchově se poté podílelo několik oficiálních i pololegálních institucí. V části z nich se učil zákonům, ve zbytku o tom, jak zákony obcházet. Postupně si pořídil několik manželek různých národností a tvarů, je předpokládaným otcem prozatím nezjištěného počtu potomků. Má rád hezká auta a rychlé ženy, absint a atmosféru zakouřených barů. V životě vystřídal devatero řemesel, a jelikož se smířil s bídou, nakonec se rozhodl pro dráhu spisovatele. Píše příběhy s hlavním hrdinou – pražským drsňákem Larsem: Říkají mi Lars, Lars láme kosti, Lars útočí a Lars pod palbou.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Dále tu máme tip na českou detektivku Slzy utopené do ticha osvědčené dvojice Jiřího a Jenifer Zídkových. Tentokrát vás přenesou do osmdesátých let: nezkušený mladý detektiv bude řešit komplikovaný případ…

Léto 1981 – Československo žije tragickou smrtí populárního zpěváka Jiřího Schelingera. Na západě republiky u Jesenické přehrady, poblíž okresního města Cheb, je pohřešována mladá dívka, recepční v autokempu Dřenice. Další den přehrada vyplaví mrtvé tělo utonulého neznámého muže. Případu se ujímá nezkušený mladý kriminalista Jiří Horák, který postupně začíná nahlížet pod povrch zdánlivě obyčejného, všedního života reálného socialismu. A je to pohled, ze kterého člověka, i během parného léta, opravdu mrazí!
Kniha Slzy utopené do ticha v sobě mistrně kombinuje retro atmosféru začátku osmdesátých let s prvky drsného thrilleru. Jedná se o nekompromisní sondu do hlubin lidské bolesti, knihu odhalující to nejhorší v nás. Knihu, která vás pohltí jako temné vody, stáhne pod hladinu a nepustí až do hořkého konce.

Slzy utopené do ticha

Autoři: Jiří Zídek a Jenifer Zídková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-87973-61-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Slzy utopené do ticha vydalo nakladatelství No Limits.

O autorech

Jiří a Jenifer Zídkovi patří mezi osvědčený rodinně-tvůrčí tandem. Jsou podepsáni pod knihami Bídníci.cz, Ta naše písnička česká a Delirium nevinnosti, ve kterých se zabývají temnými stránkami lidské povahy, využívající a zneužívající možnosti moci, která jim byla dána. Přestože jednotlivé tituly můžete číst nezávisle na sobě, společně tvoří pozoruhodné universum mapující na pozadí atraktivních thrillerových a kriminálních případů temné stránky naší nedávné minulosti.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Během čtení následujícího příběhu vás bude opravdu mrazit! Philip Carlo totiž ve své knize Richard Ramirez: Night Stalker přináší zpověď jednoho z nejobávanějších amerických sériových vrahů!

Šokující příběh o případu sériového vraha, který inspiroval oblíbený seriál na Netflixu! Kniha, která byla pečlivě zpracovávána po tři roky na základě téměř sta hodin exkluzivních rozhovorů s Richardem Ramirezem z kalifornské cely smrti, je definitivním příběhem nejobávanějšího amerického sériového vraha. Od Ramirezových prvních střetů se zákonem přes jeho nejvražednější pronásledovatelské výpravy až po bezprecedentní policejní hon, který vyústil v jeden z nejsenzačnějších soudních procesů v dějinách Kalifornie, je tato kniha děsivým a uhrančivým sestupem do samého nitra lidského zla.

Richard Ramirez: Night Stalker

Autor: Philip Carlo
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-002-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Richard Ramirez: Night Stalker vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Oblast kolem autobusového nádraží společnosti Greyhound v centru Los Angeles je po setmění dost nebezpečným místem. Svérázné legie zlodějů, lupičů, překupníků, feťáků na cracku, narkomanů, alkoholiků a šlapek za deset dolarů se kolem krvácejícího člověka plíží jako hladoví žraloci. Lidé v této chudinské čtvrti často přespávají na špinavých, havětí zamořených ulicích tam, kde předešlou noc upadli. Kdyby skvělé, velkolepé Město andělů mělo zadek, nepochybně by jím bylo právě toto území.
Právě odtud přišel, bezejmenný, noční tvor, tichý a smrtící jako kyanidový plyn. Vždycky chodil v černém, se staženým kšiltem černé baseballové čepice a černé měl i ponožky a boty. Takto oděný se pohyboval stíny, splýval s nimi a stával se jedním z nich, a když už ho někdo zahlédl, bylo příliš pozdě. (str. 13)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Philip Carlo je autorem knihy Ledař: Zpověď nájemného vraha (2014), bestselleru New York Times o Richardu „Ledaři“ Kuklinském, vrahovi dvou set lidí a oblíbenci všech sedmi zločineckých rodin na východním pobřeží. Napsal také knihy Gaspipe a The Butcher. Carlo vyrůstal v Bensonhurstu uprostřed největší koncentrace členů mafie na světě. V 16 letech byl ve válce gangů postřelen do hlavy. Důvěrná znalost mafiánské kultury pomohla Carlovi stát se úspěšným spisovatelem.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A na závěr potěšíme milovníky audioknih. Poslechněte si vtipnou detektivku Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany s názvem Vražda pro štěstí. Jakým případem se bude zabývat doktor Jaroslav Pivoňka, soukromé očko detektivní kanceláře Ostrozrak?

Kdo stojí za vraždou šéfredaktora svérázného literárního časopisu? Detektivka Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany Vražda pro štěstí nás zavede do světa pražské prvorepublikové smetánky i mezi hospodské povaleče a zlodějíčky.

Vražda pro štěstí (audiokniha)

Autoři: Josef Škvorecký a Jan Zábrana
Interpret: Martin Preiss

Délka: 5 hodin 33 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236116726
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Vražda pro štěstí vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku na webu Radiotéky.

O autorech

Básník, prozaik a překladatel Jan Zábrana společně s Josefem Škvoreckým napsali tři detektivní příběhy, které se odehrávají v prvorepublikovém Československu: Vražda pro štěstí (1962), Vražda se zárukou (1964) a Vražda v zastoupení (1967). Ústřední postavou všech tří dílů je doktor Jaroslav Pivoňka, soukromé očko detektivní kanceláře Ostrozrak, který se z nezkušeného nováčka postupně vypracuje v opravdového kriminalistu. V pátrání a odhalování souvislostí mu – na způsob doktora Watsona – pomáhá jeho milá Boženka, která je na rozdíl od vystudovaného filozofa dívkou prostou, leč přirozeně inteligentní. Svým selským rozumem a ženským instinktem mnohdy přijde na to, co její vzdělaný přítel pomocí logiky a intelektu nedokáže rozluštit.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis

O interpretovi

Martin Preiss už během studia herectví na DAMU hostoval v Národním divadle a po absolutoriu nastoupil do angažmá v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla. V roce 1998 se vrátil do Národního divadla coby stálý člen jeho činohry. Proslavil se zejména moderováním soutěžního pořadu Chcete být milionářem?, soustavně se věnuje dabingu a pravidelně se objevuje v televizních seriálech (Krejzovi, Doktoři z Počátků, Velmi křehké vztahy, Tři králové, Arrowsmith) či filmech (Případ pro rybáře, Sjezd abiturientů).

Zdroj informací: Onehotbook


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStraky
Ty budeš další!

McCullochová, Amy – Suggová, Zoe

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeLars mele maso

Gris, Daniel

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeSlzy utopené do ticha

Zídek, Jiří – Zídková, Jenifer

No Limits, 2022

zobrazit info o knizeRichard Ramirez: Night Stalker

Carlo, Philip

Jota, 2022

zobrazit info o knizeVražda pro štěstí (audiokniha)

Škvorecký, Josef – Zábrana, Jan

Radioservis

Napsat komentář