Seznamte se s povídkami a novelami Mavis Gallantové

Pozdni navratilec_uvodni
Ve svých krátkých prózách se Mavis Gallantová zabývala převážně tématem emigrace. Díky knize povídek a novel s názvem Pozdní navrátilec se vůbec poprvé mohou čeští čtenáři seznámit s tvorbou této autorky.

Mavis Gallantová se narodila v Kanadě a žila ve Francii, kde v roce 2014 zemřela ve věku 91 let. Celý svůj život se věnovala téměř výlučně jedinému žánru, povídce, a prvním místem jejich vydání byl takřka výhradně časopis The New Yorker. Ve svých stručných, břitkých prózách autorka skloňuje téma emigrace – vnitřní i vnější. Jelikož sama strávila většinu života mimo rodnou zemi, má pro vykořeněné a osamělé postavy svých povídek hluboké, lidské pochopení. Zároveň ale se smyslem pro zkratku a ostrou ironií prolamuje konvence a ustálené formy žánru. Mistrovské povídky Mavis Gallantové jsou svým významem přirovnávány k dílu Čechova či Henryho Jamese a hluboce ovlivnily celou generaci autorů. Spolu s A. Munroovou je řazena k nejvýznamnějším kanadským spisovatelům 20. století. Výbor Pozdní navrátilec obsahuje třináct novel a povídek v překladu Martina Pokorného a vůbec poprvé představuje tuto významnou autorku českému čtenáři.

 

Pozdní navrátilec

Novely a povídky
Autorka: Mavis Gallantová
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-88411-10-9
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Pozdní navrátilec vydalo nakladatelství Maraton.

 

Ukázka z knihy

Když při natáčení filmů o okupaci potřebují poradit s nějakým detailem, často pošlou pro Williho. V Paříži jsou i další Němci se vzpomínkami na válku, ale ti nemají buď zájem nebo čas. Studenti jsou moc mladí. Neznají písně do pochodu. A upřímně řečeno, na tuhle mládež není spolehnutí, že by dokázala zpívat a současně mašírovat – nebere věc dost vážně. Willi, který je má vycepovat na natáčení, často ztratí trpělivost. Ty kluky baví mít roli, vidět zblízka filmové hvězdy a šaškovat v uniformě, ale nevloží se do toho naplno.
„Když si pomyslím, že jsem byl připravenej za vás padnout!“ říká Willi.
Willi je malý, tlustý a blond. Oči má modré jako chrpy. Kratičké řasy skoro nejsou vidět. Když stráví celý den na slunci ve snaze vydrezúrovat oddíl děcek k organizované činnosti, bělmo očí mu zrudne a v obličeji vypadá, jako by si ho smočil ve víně. On se ale vína ani netkne. A taky nemá rád cigarety. Když vidí děvčata kouřit, skličuje ho to. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Mavis Gallantová (1922–2014) se narodila v Montrealu. Po krátké novinářské dráze se rozhodla opustit zemi a cestovat. Usadila se v Paříži, kde začala psát povídky pro časopis The New Yorker, jež jí přinesly mezinárodní uznání. Je považována za kanonickou autorku a soubory jejích próz pravidelně vycházejí v anglickém originále i v překladech. Zároveň ale její jméno není běžně známé. Jistě k tomu přispěl fakt, že se světu prezentovala výhradně svou tvorbou a ani její deníky, zpřístupňované od roku 2012, toho o její osobě mnoho neodkrývají – nepochybně i proto, že část záznamů autorka ještě za svého života zničila. Mavis Gallantová zemřela v Paříži v roce 2014. Je autorkou více než 100 krátkých próz.

Zdroje informací: nakladatelství Maraton


Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydává kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnuje česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírá se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozdní navrátilec
Novely a povídky

Gallantová, Mavis

Maraton, 2022

Napsat komentář