Inspirováno skutečností

romany-na-pozadi-historickych-udalosti
Dnes bychom vám rádi představili čtyři beletristická vyprávění inspirovaná skutečnými příběhy či osobami. Který z následujících spisovatelů vás nejvíce osloví? Jaroslava Černá, Günter Grass, Mick Conefrey nebo Matthew Dennison?

Dvě ženy se stejným křestním jménem: Markéta Opavská a tyrolská vévodkyně Markéta. Kterou z nich si šlechtic Jan Jindřich Lucemburský vybere? To se dozvíte v románu spisovatelky Jaroslavy Černé.

Jan Jindřich Lucemburský je poslušným synem svých královských rodičů. Domluvený sňatek s tyrolskou vévodkyní Markétou, která zrovna neoplývá krásou, je ovšem předem odsouzený k nezdaru. Nepřízeň osudu se rázem mění, když šlechtic najde útěchu a hlubokou lásku u Markéty Opavské.

Dvě Markéty

Nenávist a láska Jana Jindřicha Lucemburského
Autorka: Jaroslava Černá

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-833-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Dvě Markéty vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

 „Ubohé dítě,“ šeptla druhá komorná Berta zklamané Hildě. „Můžeš se snažit, jak chceš, ale účesem nespravíme, co příroda pokazila.“ Komorná Berta měla v očích lítost a soucit s dívkou, kterou právě poznala coby její nová služebná, protože ty se u ní střídaly jako proměnlivé počasí. Berta věděla, že se o mladinké tyrolské vévodkyni říká, že není zrovna pohledná. Byla známá jako ošklivá vévodkyně, dokonce slyšela i hanlivou přezdívku Markéta pyskatá. Než nastoupila na hrad Tyrol do služby, nevěřila těm povídačkám. Myslela si, že ženské přehánějí a že z nich mluví závist. Jenže když malou slečnu uviděla poprvé, měla co dělat, aby nedala najevo nepříjemné překvapení. Nejen ošklivý obličej, ale dívka se rodičům jaksi vůbec nepovedla. Celá byla neforemná. Tělo možná ještě vyroste, ale na otylém krku už teď seděla neúměrně velká hlava s oteklým obličejem. (str. 1)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Zájem Jaroslavy Černé osciluje mezi literární dráhou, na níž je velmi úspěšná, a širokou oblastí duchovna. Zajímá ji psychologie i sociologie, věnuje se esoterice, s manželem provozují relaxační a astrologické studio. I když původně začínala jako sociálně-právní pracovnice a kromě toho působila ve školství, dnes dosáhla mistrovství jako autorka historických příběhů s romantickými prvky. Napsala např. Valdštejn, Vladislav II., Vraždy z vášně, Jeden život nestačí, Královna Žofie a Václav IV.Sekaná s malinamaTýden blázna a mnoho dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Teď potěšíme milovníky německé literatury a především německého spisovatele Güntera Grasse: 16. října 2022 uplynulo 95. let od jeho narození. A tak na jeho počest vyšla v českém překladu jeho další povídka – Setkání v Telgte.

Děj povídky se odehrává v roce 1647 poblíž Osnabrücku, kde se právě dojednávají podmínky míru, který vešel do dějin jako mír vestfálský. Námětem je fiktivní setkání sedmnácti německých barokních básníků a spisovatelů, kteří jsou představeni skutečnými jmény i díly, ale jež autor vybavil ze své fantazie povahovými rysy, názory a způsoby jednání a dotvořil je do plných, svérázných literárních postav. Básníci předčítají ze svých děl a v diskusích řeší poetologické problémy i osobní spory a animozity, ale posléze nad tím vším u nich převládne téma války a otázka, do jaké míry může, či zda vůbec má literatura – coby pouhé „krásné zdání“ – zasahovat do reálné politiky. Přítomní literáti se o to alespoň pokusí.  Do tohoto historického obrazu se ovšem nenásilně, nenápadně, ale pro Grassovy současníky snadno rozpoznatelně prolíná lehce ironický obraz známé Skupiny 47, jež se poprvé sešla přesně o 300 let později, těsně po konci války, která byla pro Německo i Evropu ještě ničivější než ta třicetiletá. V tomto prolínání autor znovu prokazuje svou virtuozní schopnost parodie a parafráze i čtenářsky přitažlivé humorně-vážné hry s fatálními událostmi dějin. Díky své nevyčerpatelné fabulační vynalézavosti, ale také díky mimořádně důkladné znalosti dobových reálií zde podal tak živý, plastický a při vší fantazijnosti tak věrohodný obraz barokní doby, pro jaký bychom v německé poválečné literatuře stěží hledali obdobu.

Setkání v Telgte

Autor: Günter Grass
Přeložil: Jiří Stromšík

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7108-379-5
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Setkání v Telgte vydalo nakladatelství Atlantis v edici Spisy Güntera Grasse.

O autorovi

Günter Grass, německý prozaik, básník, dramatik a výtvarník, se narodil v roce 1927 v Gdaňsku a zemřel 13. dubna 2015. Po skončení druhé světové války se octl v Německu, kde se vyučil kameníkem, a v Düsseldorfu vystudoval Vysokou školu výtvarných umění. Byl členem Skupiny 47 až do jejího zániku v roce 1990. Proslavil se románem Plechový bubínek (Die Blechtrommel, 1959), který byl přeložen do mnoha světových jazyků a zfilmován. Je nositelem mnoha cen a vyznamenání (mj. mu České centrum Mezinárodního PEN klubu jako prvnímu udělilo v roce 1994 Cenu Karla Čapka). Roku 1999 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu. Mezi jeho další díla patří např. O konečnosti, Lokální umrtvení či Příběhy z temné komory.

Zdroj informací: nakladatelství Atlantis

————————————————

Patříte k fanouškům horolezectví? Pak si nenechte ujít dramatické vyprávění týkající se prvního pokusu o výstup na Mount Everest – nejvyšší horu světa! Jde o knihu Everest 1922, jejíž autorem je Mick Conefrey.

První pokus o výstup na Mount Everest v roce 1922 v podání George Leigha Malloryho a britské výpravy kolem něj je neobyčejný příběh plný kontroverzí, dramatu a neštěstí, obsazený řadou postav větších než život sám, jako vypadlých z dobrodružného románu. Expedice skončila tragédií ve chvíli, kdy při třetím útoku na vrchol zasáhla Malloryho skupinu lavina a zabila sedm mužů. Mick Conefrey na základě deníků, dopisů a dosud nezveřejněných zpráv vytvořil barvitý a na postavy zaměřený příběh, mapující motivaci a soukromá dramata klíčových účastníků (podrobně rozebírá jejich zákulisní politikaření a nesmiřitelnou rivalitu), strůjců tohoto epického dobrodružství.

Everest 1922

Autor: Mick Conefrey
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7689-004-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Everest 1922 vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Horolezci ze Švýcarska, Německa, Itálie či Spojených států si mohli o Everestu nechat jen zdát, protože věděli, že se za ně britští úředníci nikdy nepostaví, ani jim nezařídí cestu přes Indii. Alternativa, tedy cesta přes Čínu, byla dokonce ještě méně proveditelná kvůli chaotické politické situaci a začínajícímu konfliktu mezi Čínou a Tibetem.
Ne že by to britští horolezci měli nějak zvlášť jednoduché. Přestože toužili uspořádat první pokus o zdolání Everestu, britští diplomaté jejich vášeň pokaždé nesdíleli. Himálaj patřil v té době k vůbec nejméně stabilním oblastem na světe. Kromě množství místních konfliktů mezi himálajskými královstvími Tibetem, Nepálem, Sikkimem a Bhútánem se Britové celé roky obávali toho, že císařské Rusko vyšle armádu na jih přes hroutící se čínskou říši do Tibetu a Nepálu a pak dál přímo na Britskou Indii. (str. 17)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Mick Conefrey je autorem knih Everest 1922How to Climb Mont Blanc in a Skirt a The Adventurer´s Handbook. Jako mezinárodně uznávaný filmař produkoval několik horolezeckých a objevitelských dokumentů pro BBC, včetně cenami ověnčeného The Ghosts of K2, na jehož základě vznikla také stejnojmenná kniha Duchové K2. Žije v Oxfordu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A na závěr přinášíme tip na čtení pro všechny příznivce britské královny Alžběty II. Matthew Dennison napsal knihu s názvem Královna, ve které shrnul nejen sedmdesát let její vlády.

Britská královna Alžběta II. zdědila korunu v roce 1952 a vládla sedmdesát let, déle než kterýkoli jiný žijící panovník. Překonala už rekordy své praprababičky královny Viktorie i císaře Františka Josefa I. Od počátků studené války až po pandemii covidu-19 zůstává symbolem Británie, která pod její vládou proměnila impérium na Společenství národů, vstoupila do evropských struktur a opět je opustila.

Matthew Dennison čtenářům nabízí podrobný, zasvěcený a místy dramatický pohled do Alžbětina života, který zasazuje do historického, kulturního i mediálního kontextu. Zvýšenou pozornost věnuje zejména prvním desetiletím budoucí královny, jejímu dětství, dospívání a rodinným vztahům, které dodnes ovlivňují Alžbětin pohled na svět i panovnickou funkci. Autor netají ani Alžbětiny slabší stránky, přesto jde o jednoznačně oslavnou biografii ženy, která už sedm desetiletí oddaně slouží Británii, a to nejen „pózováním s korunou“, ale i mnohdy náročnou prací v zákulisí. Podle jejího vnuka Williama ji sice „rozhodně nezajímá sláva“, nesporně však patří mezi nejznámější obyvatele naší planety.

Tato kniha čtenáře přesvědčí, že zájem veřejnosti si Alžběta zaslouží nikoli pouze díky svému postavení, ale i coby výjimečná osobnost.

Královna

Autor: Matthew Dennison
Přeložila: Barbora Hajná

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-276-0391-6
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Královna vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Dům, v němž se Alžběta II. narodila, se stejně jako mnoho dalších budov jejího dětství nedochoval. Dům v Bruton Street číslo 17 byl součástí nijak pozoruhodné ulice spojující Bond Street a Berkeley Square (kde tehdy panovala klidnější a vybranější atmosféra než dnes). Šlo o domov jejích laskavých, konvenčních, rodinně zaměřených, neambiciózních, urozených prarodičů z matčiny strany, čtrnáctého earla a hraběnky ze Strathmoru a Kinghornu, kteří zde žili od roku 1920. Ve zprávách se dům objevil ještě před Alžbětiným narozením. O tři roky dříve totiž jednoho podobně pošmourného dubnového dne její matka, tehdy lady Elizabeth Bowes-Lyonová, vykročila po pruhu barevné tkaniny z vysokého šedého domu, aby se provdala za poměrně pohledného a obvykle skromně vystupujícího prince Alberta Fredericka Arthura George, vévodu z Yorku, earla z Invernessu a barona Killarneyho. Pouliční zvědavce udržovalo stranou tmavě natřené zábradlí a vysoká okna kryly žaluzie. Dům nebyl tak okázalý jako předchozí londýnský příbytek rodiny, tedy St James’s Square číslo 20, přesto byl dostatečně působivý. (str. 15)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Matthew Dennison je autorem osmi kritiky oceňovaných děl z oblasti literatury faktu, novinář a hlasatel. Je pravidelným přispěvatelem do Telegraph a Country Life. Je ženatý, má jedno dítě a žije v Montgomeryshire.

Zdroj informací: georginacapel.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvě Markéty
Nenávist a láska Jana Jindřicha Lucemburského

Černá, Jaroslava

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeSetkání v Telgte

Grass, Günter

Atlantis, 2022

zobrazit info o knizeEverest 1922

Conefrey, Mick

Jota, 2022

zobrazit info o knizeKrálovna

Dennison, Matthew

Slovart, 2022

Napsat komentář