Závěrečný díl tetralogie Dárce

syn
Co všechno je matka ochotná obětovat pro nalezení svého syna? A co kdyby svět fungoval na zcela jiných principech, než je tomu dnes? Nenechte si ujít závěrečný díl slavné tetralogie Dárce. Tentokrát se seznámíte s příběhem Claire.

Představte si, že žijete ve světě, kde je všeho dostatek, stravu i bydlení máte zajištěné, dokonce vám vyberou životního partnera a každé rodině přidělí jedno či dvě děti. Jenže kdo ty dětí rodí?

Když Claire dovrší dvanáct let, zvláštní komise pro ni zvolí povolání: stane se rodičkou. Ve čtrnácti porodí „produkt“, syna. Podle místní zvyklosti chlapec vyrůstá v pěstounském středisku, ale Claire na něj nemůže zapomenout a najde si způsob, jak syna vídat. Jenže pak ho kdosi unese a Claire v zoufalství na poslední chvíli skočí na odplouvající loď, která by ji mohla k synovi dovézt. Loď však ztroskotá…
Moře vyvrhne Claire na břeh a ona si nic nepamatuje. Obyvatelé blízké vesnice ji přijmou mezi sebe a dívka poprvé v životě zažívá vřelou lidskou sounáležitost, učí se znát barvy, objevuje svět přírody. Nic z toho v jejím dřívějším životě neexistovalo. Když se jí po čase paměť vrátí, vydá se svoje dítě znovu hledat. Nic už ji nedokáže zastavit. Pro syna obětuje cokoli…

V závěrečném dílu slavné tetralogie započaté kultovním Dárcem se opět setkáme s Jonasem, Kirou i Handlířem, postavami, o nichž vyprávěly předešlé svazky kvarteta – každý díl ale líčí samostatný příběh. Dárce získal mj. John Newbery Medal a překladová práva k němu byla prodána do 41 zemí.

Syn

Autorka: Lois Lowryová
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3816-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Syn vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dívenka sebou trhla, když jí na horní část obličeje připnuli koženou masku bez otvorů na oči, aby neviděla. Připadalo jí to absurdní a zbytečné, ale nevzpouzela se. Byl to obvyklý postup. Věděla to. Jedna z dalších schrán jí to před měsícem u oběda vysvětlila.
„Masku?“ podivila se tehdy a div se té směšné představě nezasmála. „K čemu masku?“
„Ona to není tak úplně maska,“ opravila se mladá žena po její levici a vložila si do úst další sousto křupavého salátu. „Hlavně ti to má zakrýt oči.“ Šeptala. Neměly dovoleno tyhle věci mezi sebou probírat.
„Zakrýt oči?“ vyhrkla dívenka překvapeně a pak se omluvně zasmála. „Počítám, že už z toho stejně nebudu moct vycouvat, ne? Jen opakuju, co říkáš ty. Ale zakryté oči? Proč?“
„Až z tebe vyjde produkt, nechtějí, abys ho viděla. Až ho porodíš.“ Žena ukázala na svoje vzedmuté břicho.
„Ty už máš nějaký za sebou, viď?“ zeptala se dívenka.
Žena přikývla. „Dva.“
„Jaké to je?“ Už když se ptala, říkala si, co je to za hloupou otázku. Přece se o tom učily, viděly nákresy, znaly instrukce. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Lois Lowryová (1937) se narodila v Honolulu na Havaji, vyrůstala v New Yorku, Pensylvánii a Japonsku. V současnosti žije a píše v Cambridgi ve státě Massachusetts a v Maine. Je autorkou více než třiceti knih pro děti a mládež. V řadě z nich se zabývá vážnými tématy, jako jsou holocaust, nevyléčitelné nemoci, rasismus, život v totalitní společnosti apod. Za svou tvorbu obdržela nespočet ocenění, je dvojnásobnou držitelkou význačné literární ceny John Newbery Medal, a to za romány Spočítej hvězdy (č. Argo, 2015) a Dárce (č. Argo, 2013). V češtině si čtenáři mohou přečíst také druhý a třetí svazek tetralogie běžně označované podle prvního dílu Dárce, a to Hledání modré (Argo, 2016) a Posel v temném lese (Argo, 2020).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSyn

Lowryová, Lois

Argo, 2022

Napsat komentář