Potomci pana Darcyho v současných románech

uvod p. Darcy
Současná spisovatelka Elizabeth Astonová dostala své jméno po hlavní hrdince z proslulého románu Pýcha a předsudek. Ve svých vlastních knihách pak v duchu fanfikce nechává ožívat potomky pana Darcyho.

Neteř pana Darcyho Phoebe věří, že pro sebe konečně našla toho pravého. Její otec však tento názor nesdílí a Phoebe se tak s nejlepší kamarádkou uchýlí do rodinného venkovského sídla. Ani tam však není zcela izolována od příbuzných.

Londýnská společenská sezona je v plném proudu, večírky se střídají s hostinami a plesy, mladí lidé prožívají první lásky a navazují vztahy, někdy možná na celý život. I Phoebe Hawkinsová, neteř pana Darcyho, uvěřila, že našla toho pravého. Co na tom, že Arthur Stanhope je z rodiny whigů, kdežto Hawkinsovi jsou toryové. Avšak Phoebin otec je zásadně proti – tvrdí, že Arthur je prostopášník. Nešťastná Phoebe se uchýlí na Pemberley, venkovské sídlo Darcyových, kde jí dělá společnost vlídná a dobrosrdečná kamarádka Louisa Bingleyová. Bohužel na Pemberley dorazí i postarší tyranská příbuzná, postrach rodiny i služebnictva, bez jejíž přítomnosti by se všichni snadno obešli. Snad se Phoebe podaří rozptýlit chmury přípravami na letní ples… Cožpak se nemůže stát, že při něm obě dívky najdou každá svého vyvoleného?
Kniha Sen pana Darcyho, v níž se setkáváme s živě vykreslenými postavami pevně zakořeněnými ve způsobech a stylu doby Jane Austenové, je nezapomenutelnou kombinací romantiky, pletich, společenských skandálů, přátelství – a v první řadě lásky.

Sen pana Darcyho

Autorka: Elizabeth Astonová
Přeložila: Vlasta Hesounová

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-794-8
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Sen pana Darcyho vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Phoebino ohromení se změnilo v hněv. Vždycky byla poslušná dcera a výborně s otcem vycházela, dokonce si ho dobírala a žertovala s ním, protože věděla, že jemu se to líbí. TAké se málokdy vzepřela jeho autoritě; hlavně proto, že on ji málokdy uplatňoval. Ale teď jako by naproti ní seděl cizí člověk a Phoebe nedokázala uhodnout, co tuto proměnu způsobilo. Takového svého otce neznala: přísného, nahánějícího hrůzu a neochotného ji vyslechnout. Pak ale jeho rysy změkly.

Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

————————————————

V dalším pokračování se setkáme s panem Collinsem, jehož si čtenáři mohou pamatovat ještě z původní knihy Jane Austenové. I jeho dcery rostou do krásy, avšak jedna z nich se nápadně podobá kmotře Elizabeth Bennetové, což její otec vnímá spíše jako vadu na kráse, než přednost.

Venkovský duchovní pan Collins, muž s poněkud méně obratným myšlením, se před lety ucházel o Elizabeth Bennetovou, ale když byl odmítnut, oženil se s její přítelkyní Charlottou, které nevadila jeho pompéznost a nevelká nápaditost. Collins se nyní stal biskupem v Riponu a s Charlottou mají dvě dcery na vdávání. Starší dcera, také Charlotta, je neobyčejně půvabná a obdivovatelé se kolem ní jen rojí. Zdá se, že navzdory skromnému věnu má nejlepší vyhlídky na vynikající sňatek. Mladší Eliza není tak jednoznačně krásná, ale je navíc obdařena bystrým intelektem, takže se hodně podobá své kmotře Elizabeth Darcyové. Podle názoru jejího otce je jí to však spíš na škodu…
Další román talentované a úspěšné pokračovatelky Jane Austenové ze série sledující osudy vedlejších hrdinů Pýchy a předsudku nepochybně zaujme všechny milovnice těchto nadčasových příběhů naplněných romantikou, pletichami, skandály, přátelstvím – a především láskou.

Příbuzní pana Darcyho

Autorka: Elizabeth Astonová
Přeložila: Vlasta Hesounová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-793-1
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Příbuzní pana Darcyho vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Ani jedna z dívek nevěnovala otcově zasmušilosti nejmenší pozornost. Kdyby se nad ní Eliza zamyslela, musela by si lámat hlavu nad tím, proč je otec po tak příjemném večeru a nemalém množství vypitého vína tak nevrlý, proč jeho zarudlá tvář vypovídá spíše o zlosti než o dobré náladě. Elize bylo ve skutečnosti jedno, jak někdo vypadá nebo jak se cítí, jelikož o nic a o nikoho kromě sebe se nikdy nestarala.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Elizabeth Astonová je současná britská spisovatelka a vyrůstala s romány Jane Austenové už od dětství. Rodiče ji podle její nejslavnější hrdinky – nezkrotné Elizabeth Bennetové z Pýchy a předsudku (1813) – ostatně i pojmenovali, poněvadž se tímto milníkem anglické literatury vědecky zabývali. Astonová prožila dětství v Chile a Bengálsku, poté vystudovala anglistiku na univerzitě v Oxfordu. Žije a píše střídavě ve Velké Británii a v Itálii. Inspirována austenovskou tradicí vytvořila mimo jiné volný cyklus sedmi próz, v nichž sleduje osudy potomků Darcyova rodu i jejich nejbližších příbuzných. V nakladatelství LEDA dosud vyšly její romány Dcery pana Darcyho, Slečna Darcyová se nevzdává a Strastiplné peníze paní Darcyové, Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové, které se v žánru austenovské fan fiction pěstované už od roku 1913 prosadily jako světové bestsellery.

Zdroj informací: Leda


ledaNakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSen pana Darcyho

Astonová, Elizabeth

Leda, 2022

zobrazit info o knizePříbuzní pana Darcyho

Astonová, Elizabeth

Leda, 2022

Napsat komentář