Kam až Jane Austenová neviděla…

PDSAD nahled
Populární Pýcha a předsudek končí svatbou, jako každá správná romantická kniha. Nicméně asi každou čtenářku napadá: A co bylo dál? Pokud měli děti, jaké byly jejich osudy?

Kladete-li si také tyto otázky, určitě už jste zjistily, že po dalších osudech pana Darcyho a jeho široké rodiny ve své fantazii pátrá současná britská autorka Elizabeth Astonová. V češtině již vyšly knihy Strastiplné peníze paní Darcyové, Slečna Darcyová se nevzdává, Dcery pana Darcyho. Nyní nakladatelství Leda vydalo v překladu Jany Jašové knihu Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové.

Pro pořádek musím říct hned v úvodu, že název je trošku matoucí, největší dobrodružství nejmladší dcera pana Darcyho, Alethea, zažívá již jako vdaná paní Napierová. Jenže nešlo o šťastné manželství, a proto by na ně, i když trvalo jen krátce, kurážná hrdinka nejraději zapomněla. Ze spárů svého zvráceného a tyranského manžela se rozhodla osvobodit po svém – útěkem v mužských šatech. Jediná osoba, které se totiž odvažuje svěřit se svým nešťastným životem, je její sestra Camilla, žijící v Benátkách. A tak na Aletheu a její komornou, kterou vydává za osobního sluhu, čeká strastiplná cesta přes moře, Francii, švýcarské průsmyky až do vzdálené Itálie. Na počátku devatenáctého století nebylo nic jednoduchého překonat takovou vzdálenost a žena samotná, byť v převleku za muže, musela čelit mnoha nepříjemnostem.

A což teprve, když v cíli své cesty nenajde ty, které hledá, a navíc se stane obětí lupiče? Dokáže obstát nebo ji dostihne rozlícený manžel? Kdo jí na konec pomůže?

Dobrodružné romantické čtení ve stylu Jane Austenové určitě nepatří k žánrům, které preferuje široká čtenářská veřejnost. Nicméně čas od času přijde k chuti. Zejména milovnicím historických románů, které rády poznávají dějiny a život v dávných dobách prostřednictvím hrdinů, kteří vzdorují svému osudu i konvencím. Na tuto skutečnost i na oblíbenost díla Jane Austenové sází Elizabeth Astonová a podle všeho se jí to daří.

Příběh mladé nevěsty, která se rozhodne vzepřít životu pod vládou tyranského manžela totiž může být motivací i dnešním ženám, aby se vymanily z prostředí domácího násilí. Když se ve společnosti svázané úzkoprsými pravidly mohla dívka odhodlat k neslýchanému činu, proč by to nebylo možné dnes?

Román navíc nelíčí jen odhodlání a strastiplnou cestu za svobodou, přidává i nový romantický příběh. Elizabeth Astonová by se totiž jistě zpronevěřila svému vzoru, kdyby vydala jen pouhý cestopis a svou fanfikci nekorunovala sňatkem. A tak se můžeme těšit i na novou love story.

Jediné, co by mohlo současným čtenářkám vadit, je poněkud rozvláčnější popis cesty i neustálé vracení se ke známým faktům. Ale to jsou drobné pihy na kráse jinak příjemně čtivého díla.

Pokud jste tedy vyznavačem lásky až za hrob, netrváte na naturistickém líčení milostných scén, a rádi si odpočinete u lehce romantické četby, pak určitě knihu Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové v nabídce novinek nepřehlédněte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové

Astonová, Elizabeth

Leda, 2016

Napsat komentář