Hrajeme si, učíme se s knihou

Deti v parku
Dnes vám představíme čtyři naučné knihy pro děti. Vezměte své děti do přírody a poznávejte vše, co kolem sebe vidíte – třeba stromy! Budoucí prvňáčci si pak mohou procvičit nové dovednosti a starší děti se dozví, jak probíhala francouzská revoluce.

Poznat jednotlivé druhy stromů může být pro malé děti obtížné. Vladimíra Ottomanská vám s tím však pomůže. Nahlédněte do její knihy Co napoví stromoví!

Anička a Honzík jsou dvojčata. Kromě mámy a táty mají taky prima babičku a dědečka s kouzelnou holí špacírkou. Ta je složená ze dřeva různých stromů. Zpočátku oba sourozenci o stromech mnoho nevědí, než jim ale o nich začne dědeček vyprávět. I vy se můžete zaposlouchat do příběhů, které Honzík a Anička s dědou a občas i s babičkou v lese a na zahradě zažili.
Kniha má děti nejen pobavit krásným vyprávěním, ale také je poučit o tom, jak vypadá který strom, kde roste, jaké má listy, jaké roční období předznamenává a v čem je pro nás užitečný. V rozpoznávání stromů dětem pomáhají názorné ilustrace a jednoduché otázky, díky nimž si budou moci jednoduše ověřit, jestli si nově nabyté vědomosti zapamatovaly.
Kniha vychází z velmi úspěšného programu pro MŠ, který
Vladimíra Ottomanská vydala roku 2020 v nakladatelství Portál pod názvem Rok stromů a dočkal se už několika dotisků.
Kniha je určena dětem od 5 let.

Co napoví stromoví

Autorka: Vladimíra Ottomanská
Ilustrátorka: Eva Chupíková 

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 172×220 mm
ISBN: 978-80-262-1927-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Co napoví stromoví vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 co_napovi_stromovi_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Vladimíra Ottomanská vystudovala předškolní a speciální pedagogiku a také FTVS v Praze. Řadu let působila jako učitelka MŠ a v současné době je ředitelkou MŠ Ottománek. V Portále vyšly její knihy Když se řekne ROZCVIČKARok stromů Jógové pohádky

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Eva Chupíková se od roku 2010 věnuje výhradně knižní ilustraci, autorským knihám a digitální grafice. S nakladatelstvím Portál spolupracuje pravidelně na mnoha dětských knihách. V roce 2010 získala její ilustrátorská prvotina k titulu Daniely Krolupperové Zákeřné keře ocenění Sukovy studijní knihovny.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

I nová kniha Richarda Irvina s názvem S dětmi v přírodě vás zavede do přírody. Autor vám nabízí mnoho aktivit, kterými děti můžete zabavit. Prozkoumejte vše, co kolem sebe vidíte, a naučte je novým dovednostem.

Tento nápady a dobrodružstvím plný průvodce k inspiraci rodičů a pedagogů pro pobyt s dětmi na čerstvém vzduchu přináší mnoho outdoorových aktivit a tvořivé zábavy. Kromě osvojení si jednoduchých dovedností pro přežití v přírodě získají děti také více informací o světě kolem sebe a o svém místě v něm. 

Autor podporuje děti, aby se zvedly od obrazovek a vydaly se zkoumat svět na čerstvém vzduchu. Obsahuje přes 50 outdoorových aktivit, jako jsou třeba stavění přístřešku, vaření na ohni, honba za pokladem, pozorování hvězd a mraků, zkoumání rostlin a hmyzu, výroba přírodního inkoustu i vyřezávání ze dřeva. Když se děti přesvědčí, co vše se dá venku zažít, už se jim vysedávat doma chtít nebude.

S dětmi v přírodě

Hry a dovednosti pro mladé dobrodruhy
Autor: Richard Irvine
Přeložila: Barbora Furchová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-271-3322-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu S dětmi v přírodě vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Richard Irvine je vášnivý obhájce vysoce kvalitních outdoorových výukových zážitků pro děti a dospělé, s nimiž má více než 20 let zkušeností. Je kvalifikovaným učitelem (Oxford University) a řezbářem ze syrového dřeva. Žije v Torringtonu. Znát můžete také jeho knihu Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě – prozkoumejte s dětmi les, poznávejte stromy a příjemné odpoledne můžete zakončit třeba vyřezáváním píšťalky ze dřeva!

Zdroj informací: richardirvine.co.uk

————————————————

Usnadněte předškolákům přesun do školních lavic. Ivana Vlková je autorkou několika sešitů s pracovními listy, které vám pomohou rozvíjet dovednosti budoucích prvňáčků. Již devátý díl je zaměřen mimo jiné na sociální interakce a rozpoznávání emocí.

Máte doma budoucího prvňáčka? Pak je tato publikace určena právě vám! Věnujte svému dítěti patnáct minut denně k rozvoji sociálních dovedností a emoční inteligence, které je třeba rozvíjet před nástupem školní docházky proto, aby se dítě ve školním prostředí již dokázalo plně socializovat, orientovat v různých situacích, zvládlo se začlenit do kolektivu třídy a být jeho součástí.

Další díl edice Od zápisu do lavice volně navazuje na předchozí sešity a obsahuje 35 pracovních listů se cvičeními, která zábavnou formou rozvíjejí sociální učení a emoční inteligenci. Dítě se na modelových situacích učí sociálním interakcím, komunikaci, řeči těla, rozpoznávání emocí, práci s nimi. Rozpoznává různé role, učí se úctě, spolupráci, vztahu k autoritám, dělit se, půjčovat si, být empatický, vcítit se do druhého a podpořit ho, povzbudit, respektovat. Učí se i důvěře a křehkosti přátelství, požádat o pomoc i pomoci. Učí se rozpoznat vhodné i nevhodné chování i odmítnout. Plnit si svoje úkoly, povinnosti a učit se pořádku. Vše za citlivého vedení dospělé osoby při běžných každodenních činnostech, poznávání a objevování reálného světa.

Sešit je rozčleněn do tematických oblastí rodina, kamarádi, příroda, školka, mé vnitřní já a zvířata.
Sešit doplňují hravé ilustrace Libora Drobného, známého českého výtvarníka, malíře a ilustrátora dětské literatury.

Od zápisu do lavice – 9. díl – Sociální učení – Můj svět

Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka
Autorka: Ivana Vlková
Ilustrátor: Libor Drobný

Počet stran: 52
Vazba:
Formát: 210×298 mm
ISBN: 978-80-88429-47-0
Doporučená cena: 180 Kč

Knihu Od zápisu do lavice – 9. díl – Sociální učení – Můj svět vydalo nakladatelství Pasparta.

Doporučujeme

Nenechte si ujít ani další autorčiny knihy z edice Od zápisu do lavice:

   

Ukázka z knihy

od_zapisu_do_lavic_muj_svet_ukazka

Prohlédněte si všechny dostupné ukázky.

O autorce

Ivana Vlková shrnuje své poznatky posbírané během 20leté praxe s dětmi v rámci per­cepčně-motorického přípravného kurzu, který provozuje ve dvanácti mateřských školách. Pracovní listy obsažené v jednotlivých sešitech edice Od zápisu do lavice slouží k nácviku činností, na něž je potřeba se u dětí zaměřovat. Jedná se o úlohy, se kterými mají děti v posledním ročníku školky ještě potíž, a je tedy potřeba více času na jejich stimulaci, a to i v domácím prostředí. Úlohy jsou koncipovány tak, aby se zároveň zapojilo co nejvíce smyslů a rozvíjela se jemná motorika i grafomotorika.

Zdroj informací: nakladatelství Pasparta

O ilustrátorovi

Libor Drobný vystudoval Filmovou školu ve Zlíně, obor Výtvarné zpracování animovaného filmu, a pak Univerzitu Tomáše Bati, fakultu Multimediálních komunikací, obor Klasická animace. Natočil několik krátkometrážních animovaných filmů. V současné době se věnuje hlavně ilustraci dětských knížek a komiksů. Spolupracuje s největšími českými nakladateli a jako ilustrátor má ve svém portfoliu více než sto vydaných knih, z toho tři zcela autorské. Pracuje na volné noze a jeho klienty jsou lidé a firmy z celé ČR i zahraničí. Přijímá zakázky z oblastí ilustrace, animace a kreativní grafiky.

Zdroj informací: Libor Drobný

————————————————

Na závěr máme tip na další knihu historičky Veroniky Válkové. Nechte se přenést do minulosti a společně s hlavní hrdinkou Bárou zažijte další napínavé dobrodružství! Tentokrát se podíváte do Paříže a zjistíte, jak probíhala Francouzská revoluce.

Malé městečko nedaleko Paříže žilo i z jara roku 1793 poklidným životem a nic nenasvědčovalo tomu, že ve Francii zuří revoluce. Setkání s nejvzdělanějšími a nejpokrokovějšími dámami té doby bylo sice zajímavé, ale, upřímně, i trošku nudné. Bára byla docela ráda, že se poměrně rychle ocitla zpátky ve své době. Jenže… Jenže pak zjistila, že řadě jejích nových přátel hrozí smrt pod gilotinou, a rozhodla se vrátit, aby je varovala. Mezitím se však ve Francii dostali k moci jakobíni – a teď je to Bára, komu jde o život…

Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Francouzská revoluce

Jen krůček od gilotiny
Autorka: Veronika Válková
Ilustrátor: Petr Kopl

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-271-3396-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Francouzská revoluce vydalo nakladatelství bambook.

Doporučujeme

Bára už navštívila řadu zemí a různé historické éry:

   

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa. Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorovi

Petr Kopl (1976) se narodil v Třebíči. Tam vystudoval obchodní školu. Velmi záhy si začal budovat kariéru ilustrátora a předního českého komiksového kreslíře. V současné době žije v Jihlavě. Je autorem téměř dvou desítek komiksových knih, píše scénáře, ilustruje knihy, věnuje se grafice v prestižní reklamní agentuře a s hereckou společností De Facto Mimo procestoval mnoho zemí. Petr je také držitelem cen Fabula Rasa v kategorii nejlepší český scenárista a nejlepší český kreslíř za rok 2012, 2013, 2014 a 2016. Jeho už proslulé Štěky Broka Špindíry se staly bezmála kultovním komiksem současných čtenářů. Je spoluautorem prvního českého superhrdiny jménem Dechberoucí Zázrak. Vytvořil slavné postavy Morgavsy a Morgany, jejichž dobrodružství už získalo i cenu Muriel za nejlepší dětský komiks. Jeho komiksy si našly cestu i na Slovensko, Anglie a Španělska. Své práce vystavoval například v Londýně, Bruselu i na Islandu, opakovaně je zván na přednášky do Káhiry, Bruselu i Paříže.

Zdroj informací: nakladatelství bambook


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo napoví stromoví

Ottomanská, Vladimíra

Portál, 2022

zobrazit info o knizeS dětmi v přírodě
Hry a dovednosti pro mladé dobrodruhy

Irvine, Richard

Grada, 2022

zobrazit info o knizeOd zápisu do lavice – 9. díl – Sociální učení – Můj svět
Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka

Vlková, Ivana

Pasparta, 2022

zobrazit info o knizeFrancouzská revoluce
Jen krůček od gilotiny

Válková, Veronika

bambook, 2022

Napsat komentář