Kterak děti v Barvičovi zachraňovaly vílu před zlým čarodějem Rulíkem

26KereVBN_uvod
Nejen v lese, ale i ve městech je mnoho keřů obsypaných lákavými bobulkami. Někdy svým vzhledem dokonce připomínají sladké a šťavnaté ovoce. Ovšem ochutnání může skončit i hospitalizací! Aby se tak nestalo, v Klubu moudré sovy v knihkupectví Barvič a Novotný připravili program, který měl děti hravou formou varovat.

Tentokrát jako základ setkání posloužila kniha s názvem Zákeřné keře, kterou pro děti napsala Daniela Krolupperová. (Knihu vydalo nakladatelství Portál). Vypráví se v ní o víle Vincencii, kterou zaklel zlý čaroděj Rulík. Využil k tomu věneček upletený z větviček jedovatých keřů. Ostatní víly se vydávají na pouť za záchranou své kamarádky…

Děti, které se úterního klubového setkání zúčastnily, se hravou formou dozvěděly nejrůznější zajímavosti o jedovatých keřích, se kterými se mohou na procházce setkat. Každým úspěšně zvládnutým úkolem zlomily pomyslné kouzlo zlého Rulíka a přiblížily se k záchraně Vincencie.

Jako obvykle docházelo ke střídání čtení pohádky s plněním úkolů. Děti například zjistily, že ty úchvatné bílé „práskací“ kuličky, které tak krásně lupou, pokud se na ně šlápne, jsou plody keře zvaného pámelník bílý. Malí zachránci potom obdrželi papír, na kterém byly nakresleny kuličky pámelníku. Skutálely se do několika jamek, a pokud děti chtěly víle Vincencii pomoci, měly najít jamku s největším a nejmenším počtem kuliček a barevně je označit.


Úkolů bylo mnoho. Například spojit listy břečťanu, ale vyhnout se přitom veškerým nastraženým pastem, zakroužkovat ty z obrázků, které se v příběhy objeví, nakreslit muchomůrku a potom jakýkoli obrázek, který je inspirován pohádkou (tj. víly, skřítka, keře, …).

Myslím, že není nutné zdůrazňovat, že všechny děti se ukázaly být zdatnými zachránci. Úkoly úspěšně zdolaly a zakletou vílu Vincencii vysvobodily. A kromě dobrého pocitu ze zachránění víly si domů mohly odnést řadu nových vědomostí, které se jim v životě jistě budou hodit. Snad je již nebude lákat ochutnat bobule na keřích, budou-li vědět, že jsou jedovaté…

V srpnu se konají ještě tři setkání v rámci Klubu moudré sovy, konkrétně:

  • 16.8. Geologická abeceda (pro děti od 7 let)
  • 23.3. Červená Karkulka (pro děti od 3 let, netradiční pojetí tradiční pohádky)
  • 30.8. Šmalcova abeceda (pro děti od 6 let)

Podrobné informace o jednotlivých setkáních a způsobu přihlašování naleznete v článku Setkání Klubu moudré sovy se konají i o prázdninách!.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZákeřné keře

Daniela Krolupperová

Portál

zobrazit info o knizeZákeřné keře

Daniela Krolupperová

Portál

Napsat komentář