Poznejte cestu do emigrace a osudy dětí řeckých uprchlíků

626_perex
V nakladatelství Dokořán vychází první kolektivní monografie na  téma osudů řeckých uprchlíků v Československu…

Vyschly nám slzy… Řečtí uprchlíci v Československu

Na přelomu 40. a 50. let minulého století přišlo z Řecka do Československa přibližně dvanáct tisíc běženců stižených občanskou válkou. Mysleli si tehdy, že se jedná pouze o přechodný pobyt. Záhy se ale dočasné útočiště proměnilo v druhý domov.

Bohatě ilustrovaná kniha týmu juniorních badatelů vedeného předními českými odborníky v oblasti dějin Řecka, Kateřinou Královou a Konstantinosem Tsivosem, analyzuje osobní výpovědi pěti desítek pamětníků tří generací. Tato vůbec první kolektivní monografie na dané téma je svým pojetím a analýzou průkopnická.

V historickém úvodu a dvanácti tematických studiích se zabývá jejich postoji k okupaci či občanské válce. Na základě rozhovorů poutavě přibližuje cestu do emigrace a osudy dětí, ale také proces integrace či snahu o zachování vlastní identity.

 

Vyschly nám slzy… Řečtí uprchlíci v Československu

Autor: Kateřina Králová, Konstantinos Tsivos et al.
Vazba: Brožovaná s klopami
Formát: 140 x 205 mm
Počet stran: 336 stran
Cena: 298 Kč
ISBN 978-80-7363-416-2
Řada Bod
Vydání 1, poprvé vyšlo 12.06.2012

 

 

Knihu Vyschly nám slzy… Řečtí uprchlíci v Československu vydalo nakladatelství Dokořán

 

Kniha se pohybuje nejen na poli historie, ale reflektuje rovněž, jak vnímá jednotlivec sebe sama, jakou roli přisuzuje sobě a svému okolí v dějinném procesu a jak své prožitky zasazuje do širšího společenského kontextu.

O autorovi:
PhDr. Kateřina Králová, Ph.D.
(* 1976) působí na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Studium absolvovala na Univerzitě Karlově a Philipps Universität v německém Marburgu. Během studií získala mnohá prestižní stipendia včetně Fulbrightovy komise (Yale University, 2008/09). Dlouhodobě se věnuje historické paměti a sociálnímu postavení obětí politického a společenského bezpráví v soudobých dějinách, zvláště pak řecké občanské válce, antisemitismu a osudu nacistických obětí v poválečné jihovýchodní Evropě a především v Řecku.

PhDr. Konstantinos Tsivos, Ph.D. (* 1963 v Řecku) je absolventem Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Následně působil jako novinář v řeckých mediích. Od roku 1994 žije v Praze, kde řadu let pracoval v tiskovém oddělení řeckého velvyslanectví. Dlouhodobě se věnuje otázkám řecké občanské války, politické emigrace, řecko-tureckým vztahům a aktuálně rovněž současné krizi Řecka. Akademicky působí na Ústavu řeckých a latinských studií Filozofické fakulty UK.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyschly nám slzy...
Řečtí uprchlíci v Československu

Králová, Kateřina - Tsivos, Konstantinos a kol.

Dokořán, 2012

Napsat komentář