Za hranicí možností

fyzika_nemozneho
Zajímá vás, jakým směrem se bude fyzika v budoucnu ubírat? Co vše je možné a co už je za hranicí našich možností? Michio Kaku se ve své knize věnuje různým vymoženostem ze sci-fi románů či filmů a rozebírá, zda jsou v reálu technicky realizovatelné.

Ještě před stoletím si byli vědci jisti, že věci, kterými dnes člověk běžně disponuje, jako třeba laser, televize či atomová bomba, jsou fyzikálně neuskutečnitelné. Michio Kaku ve své knize ukazuje, jak lze optiky a elektromagnetismu využít k simulaci neviditelnosti; jak zdokonalení magnetické rezonance možná pomůže číst lidské myšlenky; jak využití supravodičů, nanotechnologií a elektrického pole třeba člověku umožní vyslat za hranice zemské atmosféry ne raketu, ale výtah, jak o tom psal A. C. Clarke.

Fyzika nemožného

Autor: Michio Kaku
Přeložil: Petr Liebl

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-3786-6
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Fyzika nemožného vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo v edici zip.

Ukázka z knihy

 „Zvedněte štíty!“
Tak zní první rozkaz, kterým kapitán Kirk v nesčetných epizodách seriálu Star Trek vyzývá mužstvo k aktivaci silového pole, které loď Enterprise ochrání před nepřátelskou palbou.
Silové pole hraje ve Star Treku důležitou roli; na základě jeho odolnosti je možné odhadnout délku celé bitvy. Jakmile totiž dojde k oslabení silových poli, dostává trup Enterprise více a více ničivých zásahů, až je nakonec kapitulace nezbytností.
Co je vlastně silové pole? Ve sci-fi je odpověď na tuto otázku na rozdíl od skutečnosti jednoduchá: je to tenká, neviditelná, avšak neproniknutelná bariéra schopná odklonit lasery i rakety. Na první pohled vypadá silové pole tak jednoduše, že bychom výrobu bitevních štítu na jeho principu mohli považovat za otázku nejbližší budoucnosti a očekávat, že nějaký podnikavý vynálezce co nevidět oznámí jeho objev. Skutečnost je ovšem mnohem složitější.

O autorovi

Michio Kaku, jeden z nejvýznamnějších a nejuznávanějších vědců současnosti, je profesorem teoretické fyziky na Univerzitě města New York. Je považován za průkopníka nových směrů v teoretické fyzice, mimo jiné i teorie superstrun. Kromě četných učebnic a vědeckých publikací je autorem populárně naučných knih: např. Paralelní světy, Budoucnost mysli, Fyzika budoucnosti, Dále než Einstein Božská rovnice

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFyzika nemožného

Kaku, Michio

Dokořán, 2022

Napsat komentář