O teorii mnohovesmíru s popularizátorem vědy Michio Kakuem

big_paralelni-svety-pHP-19578
Jak vesmír začal a jak skončí? Co je to teorie paralelních světů? Lze cestovat v čase? Známý popularizátor vědy Michio Kaku vás provede životem vesmíru a vysvětlí vám, kam až došla moderní fyzika na počátku 21. století.

Pokud se rádi díváte na popularizační vědecké dokumenty, možná jste se již setkali s americkým fyzikem japonského původu jménem Michio Kaku, který je známým a zkušeným popularizátorem zejména astrofyziky. Michio Kaku je (mimo jiné) autorem titulu Paralelní světy, který roku 2017 vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argoedici Zip.

Michio Kaku již publikoval několik knih nejen o svém oboru, ale i o vědě obecněji. Jde například o publikace Beyond Einstein (Einsteinem to nekončí), Hyperspace (Hyperprostor), Einsteinův vesmír a Visions (Vize). Díky své schopnosti přístupně podávat složité fyzikální problémy často vystupuje v médiích a pravidelně se objevuje s vlastním rozhlasovým pořadem Explorations, vysílaným po celých Spojených státech. Michio Kaku vyučuje teoretickou fyziku na univerzitách v New Yorku a Princetonu. V současné době pracuje na „teorii všeho“, která se snaží sjednotit čtyři základní síly vesmíru.

Titul Paralelní světy předkládá čtenářům takový obraz vesmíru, jak jej stvořila moderní fyzika na počátku 21. století. Ta má k dispozici velké množství unikátních dat z astronomických observatoří a družic a nové a nové teorie od teoretiků, kteří čím dál odvážněji spekulují o zrození našeho kosmu, existenci paralelních světů, cestování v čase i o konci vesmíru. Teorie paralelních světů předkládá hypotézu, podle které se vedle námi obývaného vesmíru nachází alespoň jeden další, relativně samostatný, singulární, relativně rozprostraněný a s naším vesmírem srovnatelný svět, vymezený alespoň čtyřmi základními dimenzemi včetně času.

Z textu je patrné, že jej psal zkušený popularizátor. Jednotlivé vědecké teorie jsou vysvětleny s patrnou empatií k čtenářům bez vysokoškolských znalostí fyziky. Autor se nebrání zjednodušujícím metaforám, vysvětlujícím i složité principy takovým způsobem, že je (samozřejmě při vynaložení jistého mentálního úsilí) pochopí i člověk, jehož znalosti o fyzikálních zákonech jsou omezeny každodenní zkušeností.

Tím však nechci říct, že je kniha vhodná pro každého. Paralelní světy nejsou čtením „do vlaku“, při jejich pročítání je nutná zvýšená pozornost, jinak hrozí, že se čtenář snadno zamotá v jednotlivých teoriích a pojmech a po několika stranách nebude vědět, o čem že to je vlastně řeč. Knihu tedy doporučuji především těm, kteří se dlouhodobě zajímají o vesmír a fyziku. Takový čtenář bude z knihy nadšen, protože v ní najde přehledně a (relativně) jednoduše shrnuto vše, co moderní fyzika ví o vesmíru a jeho vlastnostech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeParalelní světy
Putování vesmírem, vyššími dimenzemi a budoucností kosmu

Kaku, Michio

Dokořán, 2017

Napsat komentář