Mauthausen

historie_koncentracniho_tabora
Zajímáte se o historii? Připomeňte si nelehké období našich dějin: přečtěte si knihu Hanse Maršálka pojednávající o koncentračním táboře Mauthausen, který  byl jedním z nejhorších nacistických koncentračních táborů druhé světové války.

Publikace je historickou studií o největším koncentračním táboře na území Rakouska, který byl také jedním z nejkrutějších a nejobávanějších táborů v době třetí říše. Prošlo jím přes 200 000 lidí, z nichž přes 100 000 bylo zavražděno, udušeno v plynové komoře či podlehlo nelidskému zacházení. Kniha vychází z archivních pramenů, sekundární literatury a rovněž ze vzpomínek autora, který byl od roku 1942 až do osvobození v květnu 1945 mauthausenským vězněm. Jde o nejúplnější dokumentaci k dějinám koncentračního tábora Mauthausen.

Historie koncentračního tábora Mauthausen

Autor: Hans Maršálek
Přeložila: Barbara Köpplová

Počet stran: 536
Vazba: vázaný blok
Formát: 163×246 mm
ISBN: 978-80-200-3242-3
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Historie koncentračního tábora Mauthausen vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

K pořádkovým trestům mimo jiné patřila výstraha spojená s hrozbou potrestání, dále sem patřily trestné práce ve volném čase za dozoru poddůstojníka SS, zákaz psát dopisy nebo je dostávat, odebrání stravy při plném pracovním nasazení, zařazení do trestného komanda a po celodenní práci tvrdé lůžko v cele. Zařazení do trestného komanda se v KTM (do podzimu 1943 a téměř pro všechny cizince) rovnalo výkonu trestu smrti.
Tresty v táborovém vězení byly většinou spojeny s bitím; zostřená vazba znamenala uvěznění ve tmě bez možnosti si lehnout nebo se posadit. Trestaní vězni dostávali teplou stravu pouze každý třetí den, jinak jen chleba a vodu. K tělesným trestům patřilo bití, které se v Mauthausenu provádělo pouze býkovcem. Počet ran se pohyboval mezi pěti a pětasedmdesáti! Pokud bylo nařízeno více než 25 ran, měl se po 25 ranách zachovávat čtyřtýdenní odstup. Trestaní vězni museli údery polohlasně počítat. Pokud se vězeň přepočítal, musel začít počítat znovu od začátku; docházelo tak často k tomu, že obdržel dvojnásobek ran. Trest se měl konat za přítomnosti lékaře SS, k tomu však v KTM nikdy nedošlo. Trest se vykonával na tzv. „kozlu“, přes který se vězeň musel položit. Trest bitím se až do podzimu 1943 prováděl mezi baráky 1 a 2, na táborové cestě v hlavním táboře. (str. 54)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Hans Maršálek pocházel z české rodiny žijící ve Vídni, po anšlusu Rakouska emigroval do Prahy. Jako člen odbojové organizace byl roku 1941 v Praze zatčen gestapem. Po roce 1945 se podílel na pátrání po válečných zločincích a vybudování mauthausenského archivu, později vedl Památník a muzeum Mauthausen.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie koncentračního tábora Mauthausen

Maršálek, Hans

Academia, 2022

Napsat komentář