Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. září 2022

nenechte_si_ujit
I příští týden se v různých koutech naší země konají literární akce. A na co se můžete těšit? Třeba na autogramiádu Barbory Koutné, autorské čtení Boženy Neumanové či křest nejnovější knihy spisovatele Štěpána Javůrka. Vybere si tak úplně každý.

V pondělí 12. září bude v Praze představena kniha Olgy Fečové s názvem Den byl pro mě krátkej: Paměti hrdé Romky. Její rodina přišla po válce do Čech za prací a úspěšně se začlenila do zdejší společnosti, aniž by se vzdala romských tradic a hodnot. Ve svých pamětech zachytila život svérázných obyvatel zmizelého světa tradičních osad, staroměstských pavlačí i dělnických kolonií v pohraničí. Pozvání do debaty, kterou moderuje editorka knihy Lenka Jandáková, přijala ředitelka Muzea romské kultury, historička a editorka Jana Horváthová a redaktorka Katolického týdeníku, literární vědkyně a kritička Alena Scheinostová. Buďte v 19.00 v Knihovně Václava Havla.

Rozhodně byste si neměli nechat ujít ani Festival autorského čtení, který se koná od pondělí 12. do čtvrtka 15. září. Přední čeští spisovatelé budou číst ze svých knih cestujícím ve vybraných vlakových spojích (viz rozpis jízd). Těšit se můžete třeba na Františka Kotletu, Olgu Biernátovou, Adama Pýchu, Irenu Obermannovou, Michala Viewegha a mnoho dalších. Slavnostní ukončení festivalu je naplánováno na čtvrtek 15. září v knihkupectví Luxor na Hlavním nádraží v Praze.

I tentokrát tu máme akci pro děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 13. září čtení pro nejmenší z knihy Malý mýval Nemyjsa od Britty Sabbagové. Vypráví o malém mývalovi, který se nechce mýt. Uvědomí si malý špindíra, že to není v pořádku? Dá na slova své maminky a začne se konečně mýt? To se dozvíte od 16.00 v pobočce Nový Lískovec.

Do Brna můžete ve středu 14. září dorazit na autogramiádu Barbory Koutné, která se koná u příležitosti vydání její knihy Všechno bude dobrý, Beth. Vypráví o deváťačce Bethany, která trpí mentální anorexií. Zvládne se uzdravit, najít si nové kamarády a možná i prvního kluka? A co návrat do školy a přijímačky na střední? V rámci této akce se můžete těšit i na besedu s odbornicemi z Centra Anabell, neziskové organizace, která nabízí odbornou pomoc a podporu lidem s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým. Autogramiáda začíná v 17.00 v brněnské prodejně Knihy Dobrovský.

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně se ve stejný den, tedy ve středu 14. září, bude křtít kniha Dopadne to jako vždyckyve které najdete fejetony a eseje Pavla Švandy. Jde o výraznou osobnost brněnské kulturní scény, představitele generace šestatřicátníků, signatáře Charty 77 a autora knih O intelektuálovi, který se necítí dobře či Kulturní i nekulturní ZÁZNAMY – STŘEPINY – POMLUVY. Křest začíná v 17.00 v ústřední knihovně na Kobližné.

Městská knihovna v Praze na středu 14. září připravila autorské čtení Boženy Neumanové z knihy Povídky z Kampy. Jde o vzpomínková vyprávění o dětství prožité na Malé Straně v Praze, která zaujmou nejen dětského, ale i dospělého čtenáře. Autorské čtení začíná v 17.17 v pobočce na Hradčanech.

A ještě tu máme jednu akci pro děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na čtvrtek 15. září program pro rodiče s dětmi od 3 do 6 let inspirovaný knihou Thierryho Robberechta O vlkovi, který vypadl z knížkyZe které pohádky se vlk ztratil? Pomozte mu najít cestu zpět! Buďte od 16.30 v ústřední knihovně na Kobližné.

Nyní potěšíme příznivce spisovatele Štěpána Javůrka. Ve čtvrtek 15. září proběhne v Karlových Varech křest jeho nejnovější knihy Sudetský dům. Vypráví příběh o rodině, která v roce 1945 míří do Sudet, aby zde zabrala dům po odcházejících Němcích. Těšit se můžete na představení knihy, milé hosty, dobrou muziku i drobné občerstvení. Dorazte v 18.00 do karlovarského Klubu Paderewski.

A na závěr tu máme pozvánku na Severský literární salón, který se (po prázdninové pauze) koná rovněž ve čtvrtek 15. září. Hostem bude překladatelka z islandštiny Martina Kašparová. Přeložila román Sigríður Hagalín Björnsdóttir nazvaný Ohně. Láska a jiné katastrofy, který roku 2022 vydalo nakladatelství Argo. Beseda bude probíhat od 20.00 živě na Facebooku Skandinávského domu a později bude dostupná také v záznamu na YouTube kanále.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář