Zapojte se do pátrání

patrani
Dnes potěšíme všechny milovníky napínavých příběhů. Jakým dáváte přednost? Dobrodružným, historickým či se špetkou humoru? Ať jsou vaše preference jakékoli, nenechte si ujít dnešní knižní tipy a zapojte se do pátrání společně s hlavními hrdiny.

Michael Connelly má na svém kontě již několik mezinárodně úspěšných thrillerů o Harrym Boschovi. I vy si můžete přečíst další díl z oblíbené série, ve které hraje legendární bývalý detektiv LAPD Harry Bosch jednu z hlavních rolí.

Poslední den v roce, který patřil k nejtvrdším v dějinách země, střílejí obyvatelé Los Angeles do vzduchu ze svých zbraní, aby dodrželi starou silvestrovskou tradici. Mezi sprškou olova snášející se k zemi je však i jedna dobře mířená kulka, která usmrtí muže přímo uprostřed rušné pouliční oslavy.
Inspektorka Renée Ballardová záhy odhalí spojitost mezi tímto úmrtím a jedním nevyřešeným starým případem, na němž kdysi pracoval legendární bývalý detektiv LAPD Harry Bosch. Zatímco však společně prověřují styčné body mezi oběma případy, přichází Ballardové hlášení o novém zločinu.
Jeho pachateli jsou „Půlnoční muži“ – dva násilní predátoři, kteří v temných hodinách obcházejí město a neváhají zabíjet, aby udrželi svou totožnost v utajení.
Policejní sbor je po pandemii a protestech demoralizovaný a silně otřesený, takže se Ballardová upíná na vyšetřování v naději, že vyřešením obou případů zachrání svou víru v práci, kterou dělá. Zároveň však riskuje, že přijde o všechno…

Temné hodiny

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 294
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0476-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Temné hodiny vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Dave, co pro mě máte?“ zeptala se.
Byron se na ni ohlédl přes rameno. Měl nasazený respirátor, ale Ballardová podle jeho očí poznala, že se usmívá.
„Mám pro vás sračku na kvadrát, Ballardová,“ prohodil.
Ballardová mu ukázala dál od občanů, aby si mohli promluvit o samotě.
„Vy zůstaňte, kde jste, lidi,“ upozornil Byron svědky a zvedl ruce dlaněmi nahoru, aby je zadržel na místě. Ballardová si jeho gesto vyložila tak, že tito lidé možná neumějí dobře anglicky.
Byron ji následoval k rezavé karoserii starého obytňáku VW, kde vytáhl notýsek a zadíval se do poznámek.
„Obětí je údajně Javier Raffa, majitel téhle firmy,“ začal. „Bydlí asi blok odtud.“
Ukázal palcem přes rameno na skupinu domů západně od karosárny. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Mezi další romány patří např. Noční směnaDva druhy pravdyPádOdvrácená strana konce či Básník smrti.

Zdroj informací: www.michaelconnelly.com

————————————————

Máte rádi detektivní příběhy, u kterých se zasmějete? Marie Rejfová napsala další pokračování své série o svérázné učitelce Josefíně Divíškové a šarmantním komisaři Tvrdíkovi. Co myslíte, do jakého pátrání se Josefína zaplete tentokrát?

Co může být krásnějšího než Vánoce na malém městě? Brod se choulí pod sněhovou nadílkou a místní ochotnický spolek chystá novou divadelní hru. Hanlivý nápis na zdi radnice a nehoda na jevišti však spustí sled událostí, které vyústí ve smrt dvou herců. Kdo nenávidí starostku Miroslavu Dostálovou? Kdo sabotuje divadelní zkoušky? Kdo si přál smrt sebestředného sukničkáře Luby Hovorky a excentrické Zlaty Zichové? A jak se vším souvisí dům v Prubířské ulici? Tyto otázky nedají spát učitelce Josefíně Divíškové, která se rozhodne přijít celé věci na kloub. K nevelké radosti komisaře Tvrdíka a celého policejního sboru. A když se do celé záležitosti navíc připlete Tvrdíkova nesnesitelná teta, jíž je Josefína pověstným trnem v oku, musí se svérázná učitelka se vším vypořádat. A jak jinak než s důvtipem, šarmem a humorem jí vlastním.

Jako veš v kožichu

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-351-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jako veš v kožichu vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

„Dobrý den.“
„Co zas!“ zařval Štětináč.
Bojovný výraz Zdeny Štětináčové se ve zlomku okamžiku změnil. „Paní starostko!“ rozzářila se a přidusala ke schůdkům přistaveným k jevišti. „To je mi ale návštěva!“
Dáma v hnědém kabátu kývla k Josefíně. „Nerada ruším, ale přišla jsem za sestrou.“
Josefína si povzdechla. Miroslavina přítomnost nevěstila nic dobrého. Jako u jezdců z Apokalypsy si mohla vybrat Mor, Hladomor, Válku nebo Smrt. Možná hladomor, alespoň by krapítek zhubla, napadlo ji. Protáhla se pod lešením a seskočila do hlediště. Ze sestřiny kamenné tváře se nedalo nic vyčíst. Mohlo jít o cokoliv. Od nezamčené branky u vily po výbuch plynu.
Štětináč popuzeně vytáhl hodinky z pláště. „No to je paráda.“
„Ale Štětináči,“ vrhla přes rameno káravý pohled Štětináčová a popadla ruku Miroslavy Dostálové. „Musíte manžela omluvit. On je František vždycky před premiérou nervózní. To je krása, že jste se na nás zašla podívat.“
„Přišla jsem za sestrou,“ zopakovala jí Miroslava.
„Pořídili jsme nové kostýmy,“ táhla svou oběť k manželovi Štětináčová. „A rekvizity. Viď, Františku? Chceme vám poděkovat.“
„V šatně kape kohoutek,“ zavrčel Štětináč. „Půjdu to zkontrolovat.“ Zamířil do zákulisí.
„Tak to se stihnu převléct,“ pokrčila rameny Zlata a vydala se za ním.
„Odskočím si,“ svěsila křídla Irenka. „Takhle se umění dělat nedá.“
„E…,“ otevřela pusu Štětináčová.
Josefína zahlédla všechny její současné i potenciální plomby. „Ahoj,“ pozdravila sestru. „Děje se něco?“

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Marie Rejfová pochází z Prahy, vyrůstala v Žatci, v Plzni studovala na Fakultě humanitních studií. Nyní žije s manželem a dvěma dětmi ve Varnsdorfu, kde pracuje jako učitelka v mateřské školce. Psaní beletrie se věnuje od mládí, systematičtěji v posledních několika letech, kdy se úspěšně zúčastnila několika literárních soutěží. V roce 2015 debutovala románem pro mládež Čarověník, na který o rok později navázala volným pokračováním Sestra smrt. Už v těchto knihách naznačila svůj talent odpozorovat a s patřičnou dávkou humoru popsat vztahy mezi obyčejnými lidmi, a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného maloměsta, což naplno zúročila v humorných detektivkách s Josefínou Divíškovou. Kniha Jako veš v kožichu je dalším dílem úspěšné detektivní série. Navazuje na Kdo má pod čepicíKdo jinému jámu kopáKdo má za ušimaKomu straší ve věžiKočka myši nenecháKdo maže, ten jede a Když se vosy vyrojí.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Patříte k milovníkům příběhů odehrávajících se ve staré Praze? Pak vás potěší novinka autora vystupujícího pod pseudonymem Petr S. Pixy. Napsal dobrodružnou mysteriózní detektivku s názvem Komtur, ve které hraje hlavní roli parta podfukářů.

Praha 1878. Banda podvodníků se chystá k loupeži století, přitom se zapletou do velkolepého spiknutí.
Když na sebe narazí dvě podvodnické party, můžou se buď navzájem podfouknout, nebo spojit své síly k velkolepé akci. V kvetoucí Praze roku 1878 se dvěma partičkám povede obojí najednou. Klára je okouzlující mladá dáma vychovaná uličkami starého židovského města, bohémský Šimon vyrostl u cirkusu. Oba skvělí herci, mistři převleků a hlavně talentovaní podfukáři. Po jednom ze svých báječných podvodů se seznámí s Edou a Michalem, kteří jsou v branži už staří pardálové a podvodnická extratřída. Právě hledají společníky na náročnou a neobvyklou zakázku od tajemného klienta z nejvyšších kruhů.
Během odvážného plánu na zmocnění se části korunovačních klenotů se před nimi odkrývají další záhady a mysteria vedoucí mnoho staletí zpátky. Dostanou se na stopu největšího zlatého pokladu, který tato země kdy ukrývala, odhalí dvojí životy velkých postav naší historie – a nakonec i něco ještě mnohem většího. A jim samotným při tom půjde o život.

Komtur

Autor: Petr S. Pixy

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3729-3
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Komtur vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Povšiml jsem si, že tato drobnost leží patrně náhodou upuštěná u zdi nedaleko vašeho stolu. Je snad možnost, že náleží někomu z vás?“
„Jé, to je moje,“ skočil po tabatěrce Richard, ale hned se ovládl. „Tedy ehm, promiňte, ano, to opravdu patří mně. Ani nevím, jak vám poděkovat, drahý pane!“
„V tom případě je mi ctí, že vám mohu touto drobnou službičkou trochu zpříjemnit večer,“ sklapl muž vojensky podpatky a s téměř neznatelnou úklonou podal Richardovi tabatěrku. „Robert Cabbage, baron z Porku a Dumplingu k vašim službám. Bylo mi potěšením a přeji vám příjemný zbytek večera,“ lehce se uklonil nejprve dámám a pak ještě jednou pánům a mířil pryč.
„Počkejte!“ vyskočili za ním všichni tři mladíci najednou. „Pokud zde nemáte společnost, nechtěl byste posedět s námi? Bude nám nesmírnou ctí. Přijměte prosím místo.“
„Skutečně nechci obtěžovat,“ chvíli se zdráhal cizí gentleman. „Nicméně je pravdou, že má společnost už patrně nedorazí a jiné plány pro dnešek již nemám. Tedy proč pohrdnout nabídkou tak milé společnosti?“
Ihned mu udělali místo, nechali přinést další sklenici a nalili k přípitku. (str. 10)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Petr S. Pixy, občanským jménem Petr Staníček, studoval matematiku, ale místo ní se věnuje designu a programování. Pod přezdívkou Pixy psal jeden z prvních blogů u nás, publikoval sloupky na Lupě a Respektu a vydal několik odborných knih. Román Komtur je jeho beletristickou prvotinou. Miluje český jazyk a klasické básnické formy, sepsal sbírku persifláží říkanky „Skákal pes“ ve stylu známých básníků a pro radost si překládá jazykové hříčky z angličtiny a němčiny. Původem z jižní Moravy – po otci brněnské plotňák a slovácký šohaj po mamce – ale školní léta strávil v západních Sudetech a mládí uprostřed, v revoluční Praze. Dva dlouhé odskoky do Ostravy, včetně fárání kilometr pod zem, zanechaly na jeho duši nesmazatelné šmouhy. S chutí prchnul za hranice velkoměst do Kladna a nakonec až za něj, na okraj křivoklátských lesů.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Na závěr tu máme tip na napínavý thriller z lékařského prostředí. Mahi Cheshire vypráví příběh o dvou ambiciózních lékařkách, které se pokouší najít průlomový lék na rakovinu. Co všechno jsou pro medicínský úspěch ochotné obětovat?

Doktorka Rea Dharmasena je zdrcena, když přijde o svou vysněnou výzkumnou pozici ve prospěch své rivalky z lékařské fakulty, doktorky Julie Stoneové. Když vyjde najevo, že Julia získala tuto práci pomocí Reina vlastního špičkového výzkumu možné vakcíny proti rakovině, Rea to prostě nemůže nechat být. Ale po průlomovém medicínském objevu, který jí změní život, je Julia nalezena mrtvá. Teď má Rea práci snů, po které vždy toužila. Práce, pro kterou by – téměř – zabila. Ale když převezme Juliinu pozici, začne odhalovat znepokojivé důkazy, které pronásledovaly Juliiny poslední dny – anonymní telefonní hovory, neidentifikovatelné záznamy pacientů – a nemocniční suterén, který oficiálně neexistuje. Kdo přežije a kdo bude muset zemřít?

Smrtící lék

Autorka: Mahi Cheshire
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7565-387-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Smrtící lék vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

V duchu vidím Ameliiny zápisky z laboratorního deníku. Oncolytické viry. Rea dělala dizertaci na stejné téma. Má dokonalou prezentaci.
„Snažím se myslet nekonvenčně. Nikdo jiný si nevybere zobrazovací metody. Ale doktoru Ansahovi by se to téma mohlo líbit.“
Vyschlo mi v krku a rozkašlala jsem se.
„Co to s tebou dneska je? Tady máš.“ Nalila mi do sklenice vodu.
Vypila jsem ji celou naráz, zatímco Rea studovala menu.
„Tak co? Myslíš, že se mu to bude líbit?“
„Já nevím.“
„Je to riskantní krok. Myslíš, že je to hloupý nápad?“
Celý týden jsem si pohrávala s myšlenkou, že jí navrhnu, aby si změnila téma prezentace, ale nedokázala jsem se přinutit vědomě jí ublížit. Když si vybere zobrazovací metody, fakticky se zničí sama. Vzpomínám si, jak máma říkávala, že nám na jednom rameni sedí anděl a na druhém ďábel. Nikdy jsem tomu nevěřila. Kdyby to byla pravda, anděl by na mě křičel, abych Ree řekla o Ameliině laboratorním deníku, abych ji přesvědčila, že si tu prezentaci nemá měnit. Ale já tu práci vážně chci. Potřebuju ji víc než ona. Kvůli Amy.
„Lékařské zobrazovací metody, to zní skvěle,“ řekla jsem. Přivolala jsem číšníka. „Rády bychom si objednaly.“
Stejně už ve mně moc andělského nezbylo. Ta ďábelská část jaksi vždycky vyhraje. (str. 18)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Mahi Cheshire se narodila na Srí Lance a od čtyř let žije v Londýně, nyní s manželem a malou dcerkou. Pracuje jako lékařka, má také titul z psychologie. Ráda cestuje, cvičí jógu a boxuje a všechny tyto aktivity inspirují její tvorbu. Její psaní se dostalo na širší seznam ceny The London Writer’s Award a bylo vybráno do projektu Rewtite Academy 2020. Smrtící lék je jejím románovým debutem.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemné hodiny

Connelly, Michael

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeJako veš v kožichu

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeKomtur

Pixy, Petr S.

Argo, 2022

zobrazit info o knizeSmrtící lék

Cheshire, Mahi

Jota, 2022

Napsat komentář