Nově objevená klasika

nove-objevena-klasika
I když má klasická literatura stále své čestné místo v našich knihovnách, pořád existují neznámá díla světoznámých autorů, která čekají, dokud je někdo neobjeví. Jako například de Vegova nadčasová hra. A co Balzacovy povídky, z nichž některé byly do češtiny přeloženy vůbec poprvé? Obstojí ve srovnání s jeho romány?

Francouzský klasik, známý svými realistickými romány jako Otec Goriot či Lesk a bída kurtizán, psal také povídky. V nich mistrovsky zpracoval specifická témata – například rozebíral koketující ženy či radikální ženskou emancipaci.

V obecném povědomí zůstává Balzac často zapsán jako autor, který přes romantické začátky dospěl k realismu, ke kritickému znázornění života a mravů francouzské společnosti první poloviny 19. století. V horším případě pak – v důsledku desetiletí marxistických interpretací – jako kritik buržoazní společnosti a jejích odlidštěných vztahů. Výbor osmi novel a povídek má za cíl představit Balzaca nikoli jako kritika společnosti a lidských neřestí, nýbrž jako spisovatele mnoha různých žánrových a tematických poloh.
Vojenské tematiky se chopil v novele Sbohem. V nesmírně působivých, takřka apokalyptických výjevech líčí katastrofu zdemoralizovaného francouzského vojska u břehu řeky Bereziny při ústupu z Ruska v listopadu 1812; v další části novely pak pozoruhodným způsobem portrétuje ženu, která v důsledku válečných útrap zešílela.

V novele Tajnosti kněžny de Cadignan zkušená, ba protřelá žena z vyšších kruhů, která zažila mnohé a prohýřila nejen své jmění, koketuje a manipuluje s mladým nesmělým spisovatelem tak, že ten v ní, zaslepen láskou, vidí světici, čistou a vznešenou duši, trpící oběť svého okolí. Balzac zde rozehrává, jak to umí jen on, dynamiku jejich vztahu.

Fantaskno, náboženská mystika a zločin jsou námětem Usmířeného Melmotha. V co nakonec novela vyústí, zda v mravní ponaučení, ezoteriku, či pouhou taškařici, musí posoudit sám čtenář.

Ve zdánlivě naivním a romantickém hávu je napsána Maskovaná milenka. Autor zde však zpracovává moderní téma radikální ženské emancipace a nezávislosti – na muži, manželovi i otci svého dítěte.

Červená hospoda reprezentuje kriminální žánr. Balzac zde rozpřádá okolnosti brutální vraždy německého obchodníka a zabývá se problémem svědomí a morální spoluviny.

Tři kratší povídky – Vášeň na poušti, Ateistova mše a Epizoda z období teroru – jsou ukázkou Balzacovy mistrovské drobnokresby při zpracování specifických témat.

Kniha vychází v nových překladech Jana Petříčka – a Epizoda z období teroru vůbec poprvé česky.

Sbohem a jiné prózy

Autor: Honoré de Balzac
Přeložil: Jan Petříček

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-88411-07-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sbohem a jiné prózy vydalo nakladatelství Maraton.

 

Ukázka z knihy

Existuje typ chudoby, kterou chudí umějí vytušit. Cukrář s manželkou pohlédli na stařenu a očima si vyměnili stejnou myšlenku. Tento dvacetifrank musel být její poslední. Ruce staré dámy se třásly, když jim minci podávala. Prohlížela si ji bolestně a bez lakomství, ale zdálo se, že si uvědomuje celý rozsah své oběti. Hlad a bída byly v její tváři vepsány stejně čitelně jako strach a asketické zvyklosti. Její ošacení neslo stopy bývalé nádhery: měla na sobě obnošené hedvábí, vybledlý, ale čistý plášť, pečlivě vyspravené krajky – zkrátka cáry zašlého bohatství. Obchodník a obchodnice, kolísající mezi soucitem a zvědavostí, nejprve ulevili svému svědomí slovy.

„Občanko, vypadáš tak zesláble…“

„Madam, nechtěla byste se něčeho najíst?“ skočila žena manželovi do řeči.

„Máme výbornou polévku,“ řekl cukrář.

„Je hrozná zima, možná madam cestou prochladla. Ale u nás si můžete odpočinout a trochu se ohřát.“ (str. 209)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Honoré de Balzac (1799–1850) byl francouzský spisovatel, tvůrce rozsáhlého prozaického cyklu, který nazval Lidská komedie. Téměř devadesát románů a novel tohoto cyklu si klade za cíl zobrazit v celé šíři společnost, v níž autor žil, i vnitřní emocionální a duchovní svět jednotlivce. Jako demiurg se Balzac snažil stvořit dokonalé dílo, které zaujme básníky, filozofy i masy. Sám Balzac byl nespoutaným živlem. Na spisovatelskou dráhu se dal přes odpor rodiny, která pro něj plánovala kariéru notáře, a v prvních letech se živil psaním anonymních brakových románů v romantickém duchu. Celý život se krom toho věnoval různým pochybným podnikatelským aktivitám, a protože miloval přepych, jeho dluhy neustále narůstaly. Kvůli hektickému životnímu tempu umírá v pouhých padesáti letech a je fascinující, jak rozsáhlé dílo dokázal za tak krátkou dobu vytvořit.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton

 

Nakladatelství Maraton

Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydávají kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnují česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírají se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím. Vedle současné literatury se v edici Světoví klasici věnují známým i méně známým dílům géniů světové literatury posledních staletí, ať už byla do češtiny přeložena či nikoliv. Na přípravě produkce spolupracují s předními českými překladateli, editory a zkušenými redaktory. Na českém knižním trhu působí nepřeberné množství nejrůznějších nakladatelství, z nichž mnohá jsou velmi kvalitní a těší se dlouhé tradici. Oproti nim mají výrazný startovní handicap, avšak věří, že nakladatelství MARATON je pro čtenáře přínosem a že na běhu na dlouhou trať uspějí.

————————————————

Existují díla po staletí ztracená, dokud nebyla před pár lety nalezena. I takové osudy potkávaly díla autorů, které dnes označujeme za klasiky. O čem znovunalezená de Vegova hra pojednává? Co řeší hlavní postavy?

„Nadčasová komedie o milostném trojúhelníku z pera mistra slova. Lope de Vega rád provokoval své současníky a zesměšňoval hrdé šlechtice lstmi mazaných žen a sluhů.“

Lope de Vega se nebál bořit společenské konvence, když vtipným způsobem popisoval zamotané milostné trojúhelníky. Tento autor zlatého věku španělského písemnictví rád provokoval své současníky a zesměšňoval hrdé šlechtice lstmi mazaných žen a sluhů. Příběh dvou sester Luciany a Violante ukazuje vtipnou formou, že láska dělá neplechu od začátku lidstva nehledě na pohlaví a společenské postavení. Tuto nadčasovou hru v roce 2014 objevil Alejandro García-Reidy. Do češtiny ji přeložil Cyril Navrátil.

Ženy a sluhové

Autor: Lope de Vega
Přeložil: Cyril Navrátil

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-657-2
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ženy a sluhové vydalo nakladatelství Pointa.

 

Ukázka z knihy

zeny-a-sluhove-ukazka-1           zeny-a-sluhove-ukazka-2

Projděte si celou ukázku.

 

O autorovi

Lope de Vega (též Félix Lope de Vega Carpio, Lope Félix de Vega Carpio; 25. listopadu 1562 Madrid – 27. srpna 1635 Madrid) byl významný španělský raně novověký dramatik, básník a prozaik. Jako mladík vstoupil v Madridu do jezuitského řádu, ve dvanácti letech jej však opustil a dal se do služeb ávilského biskupa. Svoji první divadelní hru údajně napsal již ve třinácti letech. Studoval na univerzitě, vstoupil do armády (účastnil se mj. invaze do Anglie), většinu života prožil ve Valencii. Lope de Vega je zřejmě autorem přibližně 2000 her, dochovalo se jich však pouze 425 (autorství však máme potvrzeno jen u 314 z nich). Věnoval se jak historickým tématům, tak dobovým nešvarům. Je rovněž považován za zakladatele tzv. nového dramatu. Významně také přispěl do vývoje španělské komedie: často se jedná o veršované drama, v němž se mísí tragické a komické prvky (bývá rozděleno do tří částí).

Zdroj informací: Rodon.cz

 

Nakladatelství Pointa

Nakladatelská služba Pointa přináší alternativu k tradičnímu publikování knih. Spojuje autory, redaktorky, korektory, grafičky, sazeče, ilustrátorky i markeťáky se čtenáři a čtenářkami. Spisovatelům a spisovatelkám umožňuje vybrat si tým, který bude na knize pracovat. Profíkům z branže zase příležitost podílet se na knihách, které jsou jejich srdci blízké, a spolupracovat s talentovanými kolegy a kolegyněmi napříč knižním světem. Čtenářům a čtenářkám pak kromě knih samotných Pointa přináší i možnost přispět k jejich vzniku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterého z klasiků máte raději? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSbohem a jiné prózy

Balzac, de Honoré

Maraton, 2022

zobrazit info o knizeŽeny a sluhové

Vega, de Lope

Pointa, 2022

Napsat komentář