Příběhy z jiných světů

Napric-neznamymi-svety
V dnešních knižních tipech na vás čekají vzdálené a neprobádané světy plné nebezpečných bytostí a fantastických dobrodružství. Provedou vás jimi silné hrdinky, které musejí sebrat odvahu a bojovat se zlem do posledního dechu.

Máte rádi klasické příběhy z řecké mytologie v novém, moderním pojetí? Pak dejte šanci dobrodružnému fantasy románu Dcera Sparty, ve kterém autorka Claire M. Andrewsová vypráví o mladé bojovnici Dafné a pohledném, sebejistém Apollónovi.

Dcera Sparty 1

Autorka: Claire Andrewsová
Přeložila: Anežka Mann

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0492-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dcera Sparty vydalo nakladatelství #BOOKLAB v edici Pro děti a mládež.

Sedmnáctiletá Dafné zasvětila celý svůj dosavadní život tomu, aby se stala bojovnicí tělem i duší a získala si tak uznání nesmlouvavých obyvatel starověké Sparty. Ale nečekané setkání s bohyní Artemidou – která drží v rukou osud Dafnina bratra – převrátí život, který tak pracně budovala, vzhůru nohama. Z hory Olympu bylo ukradeno devět záhadných předmětů, a pokud se Dafné nepodaří je všechny včas najít, bohové přijdou o svou už tak slábnoucí moc, ve světě smrtelníků zavládne chaos a její bratr propadne hrdlem. S pomocí Artemidina dvojčete – krásného a až příliš sebejistého boha Apollóna – procestuje Dafné Řecko od Mínótaurova labyrintu po hádanky spřádající Sfingu z Théb, naváže spojenectví s mýtickým hrdinou Théseem a Amazonkou Hippolytou, a postaví se samotným bohům. V moderním pojetí klasické báje o Dafné a Apollónovi proměňuje Dcera Sparty debutující autorky Claire Andrewsové dobře známou mýtickou tradici zaměřenou téměř výhradně na muže v silné, napínavé dobrodružství se ženou v hlavní roli.

 

Ukázka z knihy

Slunce zahajuje svůj sestup za hřebeny pohoří Táygetos, plní nebe zlatavou září a na mých ramenou nebezpečně vratce spočívá čest mé rodiny.
Lykova výzva visí ve vzduchu. Všudypřítomné výskání provázející slavnost Karneia se ztišilo do pouhého šepotu, dav kolem nás čeká na mou odpověď.
Lyku mi věnuje šibalský úsměv a přijme svoje dory, celé tři metry kosti drtícího dřeva a kovu, které mu podává paidonomos Leónidás. Jeho výzva není zlomyslná, spíš je to zkouška. V jednom kuse se naoko handrkujeme, kdo z nás dvou by vyhrál souboj jeden na jednoho.
Můj nejstarší bratr Alkaios stojí opodál v davu. Nenápadně zavrtí hlavou, rty sevřené do tenké linky. Bojovat by znamenalo riskovat všechno, co znám, a mnohem víc, než bych měla. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Claire M. Andrewsová je spisovatelka, plavkyně, cestovatelka a archeoložka. Píše o Řecích a tančí se Skoty. Její život je překotný svět slov a cest. Vyrůstala mezi Aljaškou a Skotskem a má tu čest nazývat obě nádherná místa svým domovem. I když si momentálně užívá života ve Vermontu, ráda by se přestěhovala zpět do Skotska s občasným nájezdem do Juneau na Aljašce. Právě teď je spokojená s pobytem ve Vermontu se svým milým přítelem a dvěma kočkami (a brzy snad i nějakými psy!). Více informací najdete na autorčině webu.

————————————————

Celá galaxie spoléhá na to, že ji Tina zachrání, ale co když je navzdory všeobecnému očekávání jen obyčejnou dívkou? Dokáže v sobě nalézt odvahu bojovat? Vydejte se ke hvězdám s knihou Vítězství větší než smrt od Charlie Jane Andersové.

Vítězství větší než smrt

Autorka: Charlie Jane Andersová
Přeložil: Martin Forman

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 145×203 mm
ISBN: 978-80-271-3370-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Vítězství větší než smrt vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Jsem Tina. Docela obyčejná holka, řekli byste. Jenže k té mám daleko. Obyčejné holky nepřišly na Zemi z hvězd. Obyčejné holky v sobě nemají meziplanetární záchranný maják, časovanou bombu, co je může každou chvíli vystřelit k nejšílenějšímu dobrodružství jejich života. Obyčejné holky nejsou klonem zavražděné hrdinky Královské flotily. Nevím o žádné obyčejné holce, jejímž osudem by bylo spasit galaxii. Můj maják začal vysílat. A já jsem teď v pořádné kaši. Vědí o mně – moji lidé, ale i ti druzí. Nepřátelé, které mám srazit na kolena. Jenže co když jsem, i přes všechny sliby a přípravy, prostě jen Tina? Obyčejná holka…

 

Ukázka z knihy

Ve svém nitru nosím klubko utkané ze svitu hvězd. Jakýsi glóbus plný miliónů jasných světélek. Měla jsem ho v sobě odjakživa, už jako dítě. Ale poslední dobou cítím v ústech takový tlak, jako by měl každou chvíli vybuchnout. Někdy se mi zdá, jako by se všechna ta malá slunce roztáčela a chytala se vyrazit z hlubin mého těla.
K tomuto jsem celý život směřovala a to čekání už nesnesu.

Visím hlavou dolů ze strany dálničního mostu. Veškerá krev se mi hrne do hlavy a kolem mě se prožene obrovský kamion tak blízko, že ucítím náraz vzduchu i výfukové plyny. most se zachvěje a mé srdce s ním. Cítím se na omdlení. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorce

Charlie Jane Andersová je americká spisovatelka a šéfredaktorka blogu i09, věnovaného diskuzi o současné sci-fi a fantasy scéně. Její novela Šest měsíců, tři dny získala v roce 2012 cenu Hugo, byla nominována na ceny Nebula a Theodore Sturgeon Award a dvakrát vyšla i v češtině (v časopise XB-1 a antologii Plameňák na konci létaGnóm! 2016). Kniha Všichni ptáci na nebi (2016) byla oceněná Crawford Award a nominovaná na cenu Nebula.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Že tematika honů na čarodějnice ještě zdaleka není vyčerpána, vám dokáže román Sabat od Lizzie Fry. Hlavní hrdinka v sobě objeví schopnost, kvůli které se okamžitě stane nejhledanější čarodějnicí ze všech. A v tomto světě si americký prezident usmyslel, že čarodějnice je třeba zničit…

Sabat

Autorka: Lizzie Fry
Přeložila: Ester Žantovská

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3744-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Sabat vydalo nakladatelství Argo.

Představte si svět, kde doopravdy existuje magie. Kde matky předávají své schopnosti dcerám. Schopnosti, které nikomu neškodí. A potom si představte v křesle amerického prezidenta populistického demagoga, který se rozhodne, že je třeba všechny čarodějnice zavřít – bude to bezpečnější pro ně i pro jejich okolí. Stvoří tak svět, v němž být ženou znamená mít nakročeno k tomu být zločincem. Zatímco po celém světě dochází k zatýkání čarodějnic, jistá mladá žena v sobě objeví schopnosti, o jakých se jí ani nezdálo. Jsou nebezpečné, a ona se tím pádem ocitá na prvním místě žebříčku nejhledanějších čarodějnic světa. Ale ona se jen tak nevzdá a to samé platí i pro ženy kolem ní. Hon na čarodějnice se změní v bitvu kdo s koho.

 

Ukázka z knihy

Štěrbinou pod dveřmi pronikalo z pokoje zelené světlo.
Když si ho Li všimla, zarazila se a ucouvla, načež upustila koš s prádlem, který držela v rukou. Její mozek se zdráhal uvěřit tomu, co vidí, a pokoušel se význam onoho jevu potlačit. Tolik se přece modlila k Trojné bohyni, aby se tímhle nikdy nemusela zabývat. Srdce jí bušilo v uších a tělo jí zachvátila úzkost.
Den, který Li tak dlouho oddalovala, byl konečně tady.
Až do té chvíle šlo o zcela obyčejný březnový pátek. Kolem poledne dorazila po posledních přednáškách Chloe, zrovna když Li převlékala postele, jak to měla na konci týdne ve zvyku. Jako obvykle se Li dcery zeptala, jak se dneska měla, a Chloe ji jako obvykle pohrdavě odpálkovala. Li se snažila moc si to nepřipouštět. Od té doby, co u ní zhruba ve čtrnácti letech propukla puberta, dávala Chloe jasně najevo, že na své rodiče nemá čas. V devatenácti, skoro dvaceti, už měla mít tyhle mladistvé přesilovky s rodiči za sebou, ale Li věděla, že její jediné dítě za to tak docela nemůže. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Lizzie Fry je pseudonym mezinárodně uznávané autorky, redaktorky scénářů a producentky Lucy V. Hay. Spolupracuje s předními filmovými společnostmi a je členkou výboru londýnského festivalu scenáristů. Žije v Devonu na jihozápadním pobřeží Anglie.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás příběhy z jiných světů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSabat

Fry, Lizzie

Argo, 2022

zobrazit info o knizeVítězství větší než smrt

Andersová, Jane

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeDcera Sparty

Andrewsová, Claire

#BOOKLAB, 2022

Napsat komentář