Sochy z lodních přídí v umění i příbězích

oci more
Kniha italského autora nabízí ojedinělé téma. Figury lodních soch jsou nejenom záležitostí historie a umění, ale přínáší také unikátní příběhy žen, které autor velmi efektivně zpracovává. Publikaci doprovází fotografický materiál Tomáše Mazala.

Claudio Magris se zde vrací k tématu, jež je mu blízké a o němž psal už v románu Poslepu, k sochám z lodních přídí, hledícím před sebe na moře vstříc osudu a odvracejícím působení zlých sil. Kniha, která strhujícím způsobem líčí dějiny těchto figur a je doplněna i bohatým obrazovým materiálem, však není jen historií muzeálních kousků. Vypráví o moři, o ženách, o lodích i o literatuře. Sochy vystupují z mýtů a stávají se z nich skutečné ženské postavy – Sirény, bohyně, obyčejné ženy nebo věštkyně jako Kassandra, svůdnice, matky, vizionářky a další. Dočítáme se o hřbitovech pro lodě, o hrdinkách a dobrodruzích, kteří se vynořují z hlubin paměti a stávají se nesmrtelnými. Claudio Magris za tuto knihu obdržel v roce 2020 mezinárodní cenu MARetica udělovanou textům o moři.

Oči moře

Sochy z lodních přídí
Autor: Claudio Magris, Tomáš Mazal
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3356-7
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Oči moře vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Jak se na šlechtice sluší, vystrojil Alvižo galéru a u Lepanta se ocitl tváří v tvář Uccialímu, jinak také „odrodilci Alímu“ původně kalábrijskému rybáři, z něhož se stal korzár ve službách alžírského regentství. Když se Čipiko vrátil do Trogiru, umístil na nádvoří svého paláce figuru představující kohouta, ukořistěnou z jedné turecké lodě, a Ženu, o níž se proslýchalo, že představovala jeho manželku nebo milenku, nějakou konkubínu či dívku z lidu, kterou si vzal na jednu noc. Na temném nádvoří stála polonahá, nahrubo opracovaná Žena, jedna z těch vyzáblic bez ňader, které v posteli muže zhltnou jako hladová vlčice. Branou sem vnikalo mohutné mořské světlo z náměstí, které připomínalo horní palubu – celý Trogir je jako loď uprostřed moře, krásný a uspořádaný do dokonalé symetrie a spleti uliček. Obdivovaná, okukovaná a nenechavýma rukama laskaná Žena pořád ještě stála na nádvoří paláce, i potom co ho zabral komunistický režim.

Prolistujte si kompletní ukázku.

Autor a fotograf

Claudio Magris je italský vědec, germanista, esejista a prozaik. Nějaký čas přednášel germanistiku na univerzitě v Turínu a vyzkoušel si i funkci senátora v italském parlamentu. Nyní je profesorem německé literatury na univerzitě v Terstu, kde v současnosti žije. Dále působí jako fejetonista v italském deníku Corriere della Sera a dalších evropských novinách a časopisech. Publikoval řadu esejistických prací z oblasti literárních a kulturních dějin, např. Habsburský mýtus v moderní rakouské literatuře (Triáda, Barrister & Principal), Daleko odkud, Joseph Roth a východní židovská tradice (Sefer), Ithaka a za ní, i beletristických Soud o šavli, Jiné moře, či divadelní hru Stadelmann. V roce 2005 mu vyšel doposud poslední román Poslepu (Mladá fronta). Doma i v zahraničí ho nesporně nejvíce proslavil „sentimentální cestopis“ Dunaj (česky v nakl. Odeon, 1992). Claudio Magris je držitelem Rakouské státní ceny za evropskou literaturu či Mírové ceny německých knihkupců. Za knihu Svět ve velkém a malém (Die Welt en gros und en detail) obdržel v roce 1997 nejvýznamnější literární cenu udělovanou v Itálii, Premio Strega. Oceněn byl i čtyřmi státními vyznamenáními, naposledy v roce 2012 Křížem za zásluhy Spolkové republiky Německo.

Zdroj informací: Festival spisovatelů Praha

Tomáš Mazal je český fotograf, básník, esejista, editor, dokumentarista a také životopisec Bohumila Hrabala. Publikoval také v samizdatu a píše i polsky nebo maďarsky. Zmínit můžeme jeho publikace Pes na gondole, Cesty s Bohumilem Hrabalem nebo Via Hrabal.

Zdroj informací: Archiv výtvarného umění


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOči moře
Sochy z lodních přídí

Magris, Claudio – Mazal, Tomáš

Academia, 2022

Napsat komentář