Nenechte si ujít v týdnu od 27. června do 3. července 2022

nenechte_si_ujit
Prázdniny začnou už za pár dní, ale nebojte se, výběr literárních akcí je stále bohatý. Tentokrát se můžete těšit na besedu s Dagmar Beňákovou o rakouské císařovně Alžbětě nebo s Lenkou Horňákovou-Civade o hlasu žen v literatuře.

Začneme setkáním se dvěma autory, které se koná v pondělí 27. června v Praze. Představí se vám německý básník, prozaik a esejista Utz Rachowski, který se ve svých textech často vrací k dětství a mládí v NDR v 60. letech. Spolu s ním se vám představí i český básník, prozaik, publicista a šéfredaktor časopisu Babylon Petr Placák. Napsal novelu Medorek, knižní esej Fízl, soubor povídek Škola od svatého Norberta či knihu Křesťanský zápas o českou věc o působení opata Anastáze Opaska v laické katolické organizaci Opus bonum. Placák byl v osmdesátých letech jedním z čelných představitelů disentu a ve svých textech se opakovaně vrací k této době nesvobody. Buďte ve 20.00 na Avoid Floating Gallery.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na úterý 28. června čtení pro nejmenší z knihy Zvířátka ze ZOO, jejímž autorem je český spisovatel Václav Bárta. Najdete v ní veselé příhody o zvířatech. Třeba o žirafí výpravě do kina, o neposedném klokanovi, zamilovaném dikobrazovi nebo o podivném vztahu mezi ledním medvědem a kalendářem. Čtení pro nejmenší začíná v 16.00 v pobočce Nový Lískovec.

Městská knihovna v Praze naplánovala na úterý 28. června besedu s Dagmar Beňákovou o rakouské císařovně Alžbětě, zvané Sissi. Jejím životem se autorka zabývá už od dětství. Také sbírá a studuje veškerou dostupnou literaturu v různých jazycích. Napsala knihu Toulky po stopách císařovny Sisi, v níž najdete mnoho dosud nezveřejněných detailů ze života legendární panovnice a bohatou obrazovou dokumentaci (včetně snímků ze Sissina „rodinného alba“). Beseda začíná v 17.00.

A nyní se podíváme do Vsetína, kam můžete ve středu 29. června dorazit na zahájení prázdnin s knihovnou. Masarykova veřejná knihovna zajistila bohatý program, který si především děti určitě užijí. Těšit se mohou na námořnické úkoly, hledání pirátského pokladu a samozřejmě také na knihy a čtení! Akce začíná v 9.30 na Dolním náměstí před knihovnou.

A opět se vrátíme do Prahy, kde ve středu 29. června proběhne velmi zajímavá diskuze. Ondřej Vimr (ÚČL AV ČR) bude s Kenichim Abem, Markétou Pilátovou, Binh Slavickou a dalšími hosty hledat odpovědi na následující otázky: kdo jsou nejčtenější autorky a autoři z českých zemí v arabštině, vietnamštině nebo čínštině, a čím je specifické jejich přijetí? Jaké výzvy překlad českých autorek a autorů představuje a jak se prosazuje současná literatura? Jak je česká literatura čtena v krajanských komunitách? Pokud vás téma české literatury a bohemistiky mimo Evropu a Ameriku zajímá, přijďte v 16.00 do Knihovny Václava Havla.

Knihovna města Hradce Králové připravila program Záškolák v Bradavicích na oslavu ukončení školního roku. Školáci dostanou šanci užít si ve středu 29. června a ve čtvrtek 30. června neplechy, které během roku nestihli. Tak dorazte na gamebook po knihovně a jejím okolí! Vše bude připraveno na pobočce Kukleny v otvírací době dětského oddělení.

Ve čtvrtek 30. června se v Praze uskuteční beseda s Lenkou Horňákovou-Civade, autorkou románů GrófkaLanýže či Marie a Magdalény. Setkání moderuje novinářka Irena Jirků a tématem budou autorčiny literární a historické inspirace a také hlas žen v literatuře. Těšit se můžete i na hudební doprovod v podání Michala Hrubého (klarinet), Štěpána Drtiny (cello) a Annabel Plum (zpěv). Začátek je v 19.30 na Avoid Floating Gallery.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář