Sama proti celému světu

jsi_tam

Jak těžké je pro ženu po třicítce nalézt partnera? A opravdu nám seznamovací aplikace mohou tolik zjednodušit randění?

Román s názvem Jsi tam? novinářky a bývalé autorky sloupku o randění v Sunday Times Dolly Alderton vydalo v květnu letošního roku nakladatelství Cosmopolis. Nejde o první knihu této spisovatelky přeloženou do češtiny. Před dvěma lety u nás vyšla její autobiografie Vše, co vím o lásce, ve které se svěřuje, jak se zamilovala, jak se opíjela na bujarých večírcích, jak hledala práci a především jak se naučila vážit si svých přátel a být sama se sebou spokojená. Zkrátka s nadsázkou a humorem vypráví o svém životě. Já však bohužel nepatřím ke čtenářům, které by autorčina autobiografie zaujala. V její cestě k dospělosti jsem neshledala nic přelomového. Bouřlivá puberta plná alkoholového opojení mě od čtení spíše odrazovala. Nicméně zajímalo mě, jak Dolly Alderton uchopila svůj další příběh.

Hlavní hrdinkou je dvaatřicetiletá Nina George Deanová. Žije v Londýně v malé garsonce, kterou si mohla koupit díky úsporám a honorářům za své dvě kuchařky. Je nezadaná a single život si po posledním nevydařeném vztahu celkem užívala. Jenže najednou si připadá, že bojuje sama proti celému světu. S příchodem třicítky se priority lidí kolem ní mění – plánují svatbu, zakládají rodinu. I Nina začne podléhat společenskému přesvědčení, že žena v jejím věku by měla mít partnera a uvažovat o založení rodiny. Stáhne si do telefonu seznamovací aplikaci, kde si také rovnou vytvoří profil. A právě takto začíná nejpodivnější rok jejího života!

Čím více mužů jsem poznávala, tím širší kategorie lidí, o jejichž existenci jsem dosud neměla tušení, se přede mnou otevíraly. (str. 33)

Zajímají vás témata, na kterých je děj vystavěn? Jde o hledání životního partnera prostřednictvím seznamovací aplikace, randění, rodičovství a porovnávání života bezdětných žen s ženami, které už děti mají. Single život má své výhody i nevýhody a naopak. Často je těžké nahlížet na situaci objektivně. I Dolly Alderton patří mezi autorky, které rozebírají, co společnost očekává od třicetiletých žen. Jde o věk, kdy se soustředí na rodinu. Už nemají čas na večírky a občas kvůli svým starostem zapomínají i na přátele. Dále se autorka dotkla problematiky ghostingu, což je způsob, jak ukončit vztah. Dotyčný prostě zmizí jako duch a ignoruje snahy druhého partnera o jakýkoli kontakt. Ano, odtud je odvozen i název románu.

Byl tohle fantastický, třpytkami posypaný klam, který dokázal sehrát s kýmkoli? Láska, kterou jsem cítila, detaily jeho rysů, které jsem studovala s náruživostí vědkyně, budoucnost, kterou jsem si váhavě začínala představovat – bylo to všechno jen šálení smyslů, trik šikovných prstů? Naletěla jsem na to? (str. 164)

Musím se přiznat, že někdy jsem marně hledala pochopení pro autorčin smysl pro humor. Občas se do svého vyprávění snaží dostat humor a sarkasmus za každou cenu. Což není správná cesta a stejné dojmy jsem měla i z její první knihy.

Přesto mě román oslovil více než autorčina prvotina. Bujarých alkoholových dýchánků ubylo a Nina se snaží usadit. Líbilo se mi, jak podrobná byla charakteristika hlavní hrdinky. Většinu důležitých informací se dozvíte hned v samotném úvodu. Zbytek pak v několika prvních kapitolách. Poznáte její rodinu, kamarády, bývalého přítele, nahlédnete do jejího dětství. Styl psaní obou knih Dolly Alderton se nijak výrazně neliší. Ani v jedné nechybí její osobitý humor a nadsázka. V obou případech jde o vyprávění o životě, jen jedno třicítkou končí a druhé naopak začíná.

Román Jsi tam? bych doporučila ženám, které jsou ve stejné situaci jako Nina, tzn. zatím nezaložily vlastní rodinu a svůj život nemusí neustále přizpůsobovat potomkům. Tyto čtenářky pak nejspíše dokáží ocenit i autorčin humor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsi tam?

Alderton, Dolly

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář