Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. května 2022

nenechte_si_ujit
Opět vám přinášíme přehled literárních akcí, které byste si neměli nechat ujít. Těšit se můžete třeba na autogramiádu autorů antologie české fantastiky Zákon genu, na besedu s Dankou Šárkovou či na autorské čtení slovenské autorky Soni Bulbeck.

Nejprve se podíváme do Brna, kde se v pondělí 9. května uskuteční autogramiáda autorů antologie české fantastiky Zákon genu. Ta byla vydána u příležitosti 200. narozenin velké osobnosti české vědy Gregora Mendela. Vynikající autoři fantastiky se vydali na své vlastní dobrodružné výpravy spojené s genetikou. Z autorů knihy dorazí na autogramiádu např. spisovatel, trestanec a podnikatel František Kotleta, který strávil dva roky ve věznici Heřmanice. Vzhledem k datu jeho narození si policie spletla nevinnou párty s ilegální oslavou narozenin Adolfa Hitlera. K literatuře se dostal až ve výkonu trestu, kde se seznámil s dílem velikána české akční sci-fi Jiřího Kulhánka. Následně se rozhodl obohatit literární svět i o svou originální tvorbou. Mezi jeho díla patří např. Underground: Revoluce, Rázová vlna, Poločas rozpadu či Příliš dlouhá swingers partySpolečně s Kristýnou Sněgoňovou, se kterou se na autogramiádě také setkáte, píší sérii Legie (např. Amanda). Přijďte v 17.00 do knižní kavárny v knihkupectví Knihy Dobrovský „na Čáře“ (ulice Joštova).

V pondělí 9. května do Městské knihovny Ostrov nad Ohří zavítá spisovatelka Danka Šárková. Píše především společenské romány, ale pokud ji znáte, jistě dobře víte, že ráda cestuje, což se odráží i v její tvorbě. Mezi její díla patří např. Zpáteční letenky, Ukradené dětství Kamily, Cesta za hranice Tři plus jedna. Tentokrát vám autorka představí svou Krkonošskou kuchařku plnou tradičních receptů, kterým lze jen těžko odolat. Začátek je v 17.00.

A opět se vrátíme do Brna. Knihovna Jiřího Mahena připravila na úterý 10. května autorské čtení Soni Bulbeck z její nově vydané knihy Unesená. Jde o detektivní román pojednávající o záhadných úmrtí v saúdské královské rodině. K Saúdské Arábii má tato slovenská spisovatelka velmi blízký vztah, protože zde několik let žila. Buďte v pobočce Štýřice (Vojtova 7, Brno) v 17.00.

Ve stejný den, tedy v úterý 10. května, se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně můžete setkat s českou spisovatelkou s ruskými kořeny Dorou Čechovou, která návštěvníkům přečte úryvky ze své tvorby. Můžete znát její tituly jako Nechtěl jsem být LeninemPadaná letní jablka či Život a sochy Olbrama Zoubka. V roce 2021 jí pak vyšla její zatím poslední kniha – soubor povídek nazvaný Ženy, které potřebují muže. Její texty jsou překládány i do cizích jazyků. Akce je součástí projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 18.00.

A přesuneme se do Prahy, kde se ve středu 11. května koná beseda o knize s pracovním názvem Světélkující naděje. Autorem je rodák z Kosova Ag Apolloni a překlad do češtiny se teprve připravuje. V roce 2019 vyšel v češtině jeho román Vytí vlka, vlka vytí. Ve svých dílech se zabývá otázkami sociální a politické bezmoci současného Balkánu. Besedu bude moderovat Orkida Backus Borshi, lingvistka a albanistka, která román Vytí vlka, vlka vytí přeložila do češtiny, a začíná v Knihovně Václava Havla od 19.00.

Ve čtvrtek 12. května můžete dorazit do Mělníka na autorské čtení spisovatelky Anny Burdové, která se věnuje literatuře pro děti. Jejím nejnovějším dílem je kniha Klárka a vodící pes Daisy a také pohádkové vyprávění, které vytvořila ve spolupráci s malířkou Ivanou Pavlišovou, nazvané Skřítci Radostníčci a veselé čarování. Autorské čtení začíná v městské knihovně od 17.00.

A ještě se podíváme do Ostravy, kde se ve čtvrtek 12. května koná autogramiáda stand-up komika Pavla Tomeše ke knize oceněné Kosmas cenou čtenářů Magnesia Litera Až na ten konec dobrý. Jde o humorný román o smrti, ve kterém nechybí ani láska, vesmír, sex či zázrak. Vydal také sbírky fejetonů Tohle lidi hodně berou, Zápisky malého tyranosaura a Facky z Marsu. Autogramiáda začíná v 17.00 v ostravském knihkupectví Kosmas v obchodním domě OC Laso.

Ve čtvrtek 12. května přijede do Městské knihovny v Praze autorka básní Irena Šťastná a bude zde mít autorské čtení. Na svém kontě má řadu úspěšných sbírek, například ZámlkyVšechny tvoje smrtiŽivorodky či nejnovější Dny. Noci. A co víc? Za své tituly získala Drážďanskou cenu lyriky i Magnesii Literu a její básně jsou překládány i do cizích jazyků. Autorské čtení, které je součástí cyklu Spisovatelé do knihoven, začíná od 18.00 v Domě čtení na ulici Ruská.

A na závěr ještě jedno autorské čtení, které se uskuteční v pátek 13. května v Kulturním domě obce Borotín. Ukázky ze své knihy, která vyšla pod názvem Znamení koně, přečte Kristýna Komárková. Jde o příběh propojující dvě generace a oslavující život ve všech jeho podobách. Hlavním motivem knihy (stejně jako života samotného) je láska a svoboda ve všech rovinách. Začátek je v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář