Psychologie – jak najít v životě štěstí

Tipy_Psychologie pro bezny zivot_Freephotosbank
Dnes vám přinášíme další várku psychologických knih, které sice nevyřeší všechny vaše problémy, ale v některých oblastech by vám mohly usnadnit život. Zejména pokud máte pocit, že vaše bolest převládá nad radostí a štěstím.

Věděli jste, že do vašeho života negativně zasahuje i to, co trápilo vaše předky? Anne Ancelin Schützenberger vám ve své knize Bolest mých předků mě provází poradí, jak se s tím vypořádat.

Mezigenerační vztahy, tajemství v rodině, syndrom výročí, přenos traumatu – to vše jsou způsoby, jimiž do našich životů zasahují nevyřešené konflikty a traumata našich předků. Toto působení je často nevědomé a proto se jen těžko dobíráme poznání, že to, s čím ve svých životech zápolíme, se táhne naší rodinou po generace. Přerušit bludný kruh v rodině může pomoci terapie využívající metody sociogenogramu, ve kterém jedinec zmapuje linii potíží napříč generacemi.

Bolest mých předků mě provází

Transgenerační přenos v terapii
Autorka: Anne Ancelin Schützenberger
Přeložila: Kateřina Bodnárová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-262-1843-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Bolest mých předků mě provází vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

V některých případech jsou záliby ve volném čase odvozené od rodinných tajemství a překvapivě nabité smyslem. Pouhá psychoanalýza nebo individuální psychoterapie, která se zabývá jen symbolickou minulostí a minulými traumaty v jedincově životě, nemusí být dostačující.
„Transgenerační“ přístup ponouká člověka, aby pátral po rodinných tajemstvích, hledal v kompletní genealogii a zjistil, jaká je jeho historie ve svém skutečném kontextu.
Když se vypátrají tajemství, vynoří se důležitá odhalení a pak velká část afektů vázaných na tíživé prožitky i škodlivých opakování a traumat zmizí. (str. 65)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Anne Ancelin Schützenberger byla významná francouzská psycholožka a psychoterapeutka. Studovala u Jacoba Morena, spolupracovala s C. Rogersem, M. Meadovou, G. Batesonem a Paulem Watzlawickem. Psychoterapeutický výcvik absolvovala u Roberta Gessaina a Françoise Dolto.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Neprožíváte zrovna nejšťastnější životní okamžiky? Věřte, že i v takovém případě má váš život smysl. Někdy se lidé až příliš soustředí na materiální blahobyt, přitom naplnění se skrývá úplně v něčem jiném… Viktor Frankl vám ukáže, jak v každé krizi najít příležitost.

Držíte v rukou nové vydání tří přednášek Viktora Frankla z roku 1946, které mají obrovskou sílu a jsou překvapivě aktuální a které shrnují celé myšlení tohoto velkého lékaře a psychoterapeuta. Jejich smyslem je ukázat, že život má navzdory všemu smysl – navzdory bídě, smrti, utrpení, nemoci, osudu – a je možné mu říci Ano.
Mnoho lidí po celém světě skličuje poznání, že materiální blahobyt sám o sobě není tím, co by jejich životu dávalo smysl. Viktor Frankl říká, že je to sám život, kdo nám klade otázky, na něž máme odpovídat. A jedině když na ně odpovídáme, máme možnost naplnit smysl života. Rozvíjí své základní přesvědčení, že být člověkem znamená být schopen zvolit si, jak budeme v různých situacích reagovat, jak k nim budeme přistupovat. Důkazem toho jsou jeho vlastní bolestivé zkušenosti se ztrátou, hladem a strachem ze smrti, ve kterých přese všechno dokázal nalézt i naději, přátelství a smysluplné zkušenosti.
V ­každé krizi se skrývá také příležitost – a­ to prokázat svou vlastní lidskost.

O smyslu života

V každé krizi se skrývá příležitost
Autor: Viktor Frankl
Přeložila: Gabriela Thöndlová

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-271-3357-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu O smyslu života vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Viktor E. Frankl byl profesorem neurologie a psychiatrie na vídeňské univerzitě a 25 let působil jako přednosta vídeňské neurologické polikliniky. Působil jako hostující profesor na Harvardově univerzitě a na univerzitách ve Stanfordu, Dallasu a Pittsburghu a také jako profesor logoterapie na Mezinárodní univerzitě v San Diegu v Kalifornii. Narodil roku 1905 ve Vídni. Na vídeňské univerzitě získal doktorát z medicíny a později i z filozofie. Během druhé světové války strávil tři roky v Osvětimi, Dachau a dalších koncentračních táborech. Po čtyři desetiletí cestoval po celém světě a prezentoval nespočet přednášek. Obdržel celkem 29 čestných doktorátů na univerzitách v Evropě, Severní a Jižní Americe, Asii a Africe. Bylo mu uděleno mnoho vyznamenání, mimo jiné cena Oskara Pfistera od Americké psychiatrické asociace a rovněž získal čestné členství v Rakouské akademii věd. Franklových 39 knih bylo doposud vydáno v 50 jazycích (známá je např. kniha A přesto říci životu ano). Zemřel roku 1997 ve Vídni.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Nejspíš všichni víte, že k pocitu štěstí nám dopomáhají hormony. Jedním z nich je i dopamin. Ten se však vylučuje i při nezdravých způsobech chování: hraní na automatech, sázení, hazard a také užívání některých drog. A na tomto chování se pak lidé stávají závislí. A najednou místo pocitu štěstí cítí spíše zoufalství. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si knihu Dopamin.

Proč v čase hojnosti, bohatství, svobody a technologického a medicínského pokroku nebývale postrádáme pocit štěstí a cítíme se naopak mizerně? Kniha americké profesorky psychiatrie je nejen sbírkou adiktologických kazuistik, ale také zamyšlením nad tajemstvím bolesti a potěšení, tedy nad fenomény, které působí v součinnosti, vzájemně se ovlivňují a vyvažují. Na příkladu americké společnosti autorka ukazuje dramatické selhání rovnováhy mezi bolestí a radostí v současné době a objasňuje, proč příliš mnoho zábavy a potěšení nepřináší radost, ale bolest.

Dopamin

Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti
Autorka: Anna Lembke
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 160×237 mm
ISBN: 978-80-7684-008-9
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Dopamin vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Během posledního desetiletí byl učiněn významný pokrok v chápání biologických příčin chorobné závislosti na hraní hazardních her a tento pokrok vedl ke změnám v klasifikaci patologického hráčství v rámci Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch (5. vydání). Dnes se gamblerství klasifikuje jako adiktivní porucha. Výsledky studií naznačují, že se vylučování dopaminu v důsledku hraní hazardních her pojí s nepředvídatelností získání odměny ve stejné míře, v jaké se pojí i se samotnou konečnou odměnou (obvykle finanční) jako takovou. Spíš než na samotném finančním zisku je motivace ke hře založena na neschopnosti předvídat, že se odměna dostaví.
V roce 2010 uspořádali Jakob Linnet a jeho kolegové studii, ve které během hry, v níž účastníci reálně vyhrávali a prohrávali peníze, měřili uvolňování dopaminu jak lidem závislým na hazardu, tak i zdravým subjektům tvořícím kontrolní skupinu. Ve chvílích, kdy účastníci vyhrávali peníze, nebyl kupodivu mezi oběma skupinami pozorován žádný nápadný rozdíl; avšak ve srovnání s kontrolní skupinou vykazovali patologičtí hráči výrazný nárůst hladiny dopaminu ve chvíli, kdy peníze prohráli. Nejvyšší nárůst hladiny dopaminu na dráze odměny byl zaznamenán v okamžiku, kdy byla pravděpodobnost ztráty a zisku téměř identická (padesát na padesát) – tj. v okamžiku největší nejistoty.  (str. 68)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Anna Lembke je americká psychiatrička a specialistka na závislosti.

————————————————

Posledním dnešním tipem je kniha od zkušeného amerického psychoterapeuta. M. Scott Peck využil zkušenosti ze své praxe a přináší vám užitečné poselství o tom, jak rozvíjet lásku, sebekázeň a duchovní růst.

Kniha ve které autor rozebírá základní problematiku života z pohledu psychoterapeuta. Vlastní myšlenky, názory, postřehy jsou doplněny reálnými příběhy jeho pacientů a jejich terapie. Kniha je napsána bez prázdných omáček kolem pro vyplnění prázdného místa, což způsobuje, že se čtenář nenudí a pořád musí přemýšlet nad textem. Po dlouhé době kniha, kdy byla zajímavá strana za stranou a ještě bych si ji přečetl znovu, protože informací k zamyšlení bylo opravdu hodně. Kniha, která po přečtení čtenáře posune zase o kousek dále.

Nevyšlapanou cestou

Autor: M. Scott Peck
Přeložil: Jan Jařab

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3682-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Nevyšlapanou cestou vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Život je série problémů. Chceme je řešit, nebo nad nimi naříkat? Chceme naučit své děti, aby je řešily?
Základním souborem nástrojů potřebných ke zvládnutí problémů v životě je kázeň. Bez kázně nemůžeme vyřešit nic. S trochou kázně můžeme zvládnout jen některé problémy. S naprostou kázní můžeme zvládnout všechny.
Když si přiznáme existenci problému a začneme jej řešit, není to nikdy bezbolestné; právě proto je život těžký. Problémy různé povahy v nás vyvolávají různé emoce: zklamání, žal, smutek, osamělost, provinilost, lítost, hněv, strach, úzkost, zoufalství. To jsou nepříjemné pocity, často velmi nepříjemné, a srovnatelné s fyzickou bolestí, někdy dokonce s tou nejhorší možnou. Právě pro tuto bolest, kterou nám způsobují, je nazýváme problémy. A protože jich před nás život staví nekonečnou řadu, je vždy obtížný a radost je střídána bolestí. (str. 2)

O autorovi

M. Scott Peck je americký psychiatr. Nejvíce ho proslavila kniha Nevyšlapanou cestou, které se vydalo přes 10 milionů kusů a která byla přeložena do více než dvaceti jazyků. Vystudoval Harvardovu univerzitu a studia ukončil rokem 1958. O pět let později absolvoval lékařskou fakultu. Jako psychiatr nejprve sloužil u americké armády, poté si zřídil vlastní psychiatrickou ordinaci. V roce 1984 se přičinil o založení neziskové vzdělávací Nadace na podporu komunity. Ve svých knihách kombinoval zkušenosti z psychiatrické profese s duchovními aspekty života. V roce 1980 vstoupil do Americké episkopální církve, později se stal vyznavačem hnutí New Age a budil pozornost svým nekonvenčním přístupem k víře. Na sklonku života onemocněl Parkinsonovou chorobou a rakovinou. Mezi další jeho díla patří např. Lidé lži, V jiném rytmu, Přátelská sněhová vločka Dále nevyšlapanou cestou.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNevyšlapanou cestou

Peck, M. Scott

Argo, 2022

zobrazit info o knizeDopamin
Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti

Lembke, Anna

Triton, 2022

zobrazit info o knizeO smyslu života
V každé krizi se skrývá příležitost

Frankl, Viktor Emil

Grada, 2022

zobrazit info o knizeBolest mých předků mě provází
Transgenerační přenos v terapii

Ancelin Schützenberger, Anne

Portál, 2022

Napsat komentář