Knihy pro děvčata

uvod tipy
Pravidelné středeční tipy dnes budou patřit výhradně dívkám. Na čtyřech knižních zastávkách potkáme vílí princezny a ztřeštěné puberťačky a samozřejmě se i něco naučíme.

První kniha pro dnešní den je určena malým čtenářkám od 7 let. Samotný text doplňují milé, černobílé ilustrace. Knížka, tak trochu pohádková, v sobě však nese i nejedno dobrodružství a pro začínající čtenářky bude vhodná i pro svůj pohádkový nádech.

Vílí princezny Violka, Růžička, Sasanka a Zvonečka se chystají na korunovaci lesní víly Prvosenky. Společně s pozvánkou na obřad jim přišly i nádherné šaty, už zbývá jen vybrat vhodné doplňky a vyrazit do Stromového paláce v Diamantovém lese. Na místě se však dozvídají strašlivou zprávu – někdo ukradl Prvosenčinu korunku a korunovace je v ohrožení. Podaří se vílím princeznám zachránit situaci a korunku najít?

Vílí princezny – Violka z Diamantového lesa

Autorka: Poppy Collins
Přeložila: Lucie Trávníčková
Ilustroval: David Shephard

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 135×203 mm
ISBN: 978-80-271-3292-8
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Vílí princezny – Violka z Diamantového lesa vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Violka2Violka1

Můžete se podívat na celou ukázku.

————————————————

Střední škola a s ní i nekompromisní a nelítostný svět puberťáků. Svět, ve kterém se lhát zdá mnohem jednodušší, než říkat pravdu. Co když ale pravdu říct chceme? Grace, hrdinka tohoto příběhu určeného opět zejména dívkám, je právě taková. A pravdu chce odhalit navzdory tomu, že tím mnoha lidem zkomplikuje život.

Jak najít svůj hlas? Jak se zamilovat? Jak říkat pravdu? Středoškolačka Paige Vickersová, která pracuje pro školní noviny, je na vylhané příběhy zvyklá. Patří mezi ně třeba řeči o tom, jak je nejpopulárnější spolužačka Grace úžasná. Jenže to je lež. Jak Laura přebírá kluky jiným holkám. To je taky lež. A jak je její vlastní rodina dokonalá. I to je ale… lež. Teď populární Grace a její kamarádky vybírají do chystané ročenky ty „nejlepší středoškolské příběhy“. Jenže tyhle příběhy nejsou jen vylhané, jsou toxické! Page už má lží plné zuby. S pomocí Elijaha, jediného kluka, který ji kdy chápal, je odhodlaná povědět všem pravdu. A asi tím dostane pár lidí na kolena.

Ročenka

Autorka: Holly Bourne
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0219-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ročenka vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

K nepsané společenské hierarchii, která určuje, kde si kdo může sednout. Úplně cítíte zatuchlý smrad šaten u tělocvičny. Dychtivý pach učitele, co sotva vylezl z peďáku a ještě má pocit, že může něco změnit. Puch životem okoralých učitelů, co už nic měnit nechtějí. Slyšíte naléhavé drnčení zvonku, šepot, který se ozývá, když procházíte kolem, hlasitou ozvěnu toho, jak se všichni překřikují, aby je bylo slyšet víc než ostatní. Dramata, traumata, nepravdivé pomluvy.

Můžete si také prohlédnout kompletní ukázku.

O autorce

Holly Bourne začala svoji kariéru jako novinářka a byla také nominována na nejlepšího novináře roku. Poté pracovala jako redaktorka a také poradkyně pro mládežnickou charitu. Díky vlastním zážitkům pak začala psát beletrii pro teenagery. Když dovršila třicítku, napsala první román pro dospělé Jak mě teď máš rád? Holly se také zajímá o práva žen. Z předchozí tvorby můžeme připomenout třeba knihy Jsem holka. Co s tím? nebo Místa, kde jsem plakala, která vyšlo v loňském roce.

Zdroj informací: Goodreads

 

————————————————

I další knižní tip je dnes určen dospívajícím dívkám. Být holka v období puberty je často nesnadný úkol, zvláště tehdy, když nesplňujete jakousi všeobecnou představu o kráse a přitažlivosti. Sociální sítě dnes dokáží mnoho těchto problémů vyřešit, ale za jakou cenu? A navíc, ani v dnešní době se všechno nedá jednoduše zakrýt filtrem. Knížka Nahoře bez sebou přináší poselství, že není dobré se řídit vkusem ostatních.

Označit, kopírovat, vložit a hotovo. Stačí několik kliknutí a fotografie s dokonalou postavou v titěrných bikinách na pláži snů je na světě. Skutečná krása made by Photoshop. Kniha pro dívky o tom, co se nejspíše děje ve školách a že ani nejlepší kamarádi nás mnohdy nedokáží zachránit před špatným rozhodnutím.

Nahoře bez

Na některé věci v životě nejde hodit filtr
Autorka: Jutta Nymphiusová
Přeložila: Eva Osinová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 150×216 mm
ISBN: 978-80-7565-935-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nahoře bez vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Vážně bych strašně moc chtěla mít postavu jako přesýpací hodiny. Jenže jsem pyramida. „Hoď to za hlavu, to přece není žádný problém,“ uklidňuje mě Silva. „Všechno můžeme parádně zamaskovat, i tak budeš vypadat fakt cool.“ Aha. Tak to by bylo. Slova jako „zamaskovat“ nebo „i tak“ mě v této chvíli zrovna moc nenakopnou. A přitom jsem už v tom „maskování“ docela dobrá. Myslím, že svetry v nadměrných velikostech vymyslelo lidstvo výhradně pro mě. Hlavně když je všechno pořádně vytahané, aby nešlo nic vidět. I když na druhou stranu, ono toho na mně k vidění moc není. Teda aspoň nahoře. Jenomže o to víc se toho bohužel sešlo dole.

Můžete si přečíst také celou ukázku z knihy.

O autorce

Jutta Nymphiusová je německá spisovatelka, překladatelka a redaktorka pro děti a mládež žijící v Hamburku. Od roku 1997 je spisovatelkou na volné noze. Miluje knihy, ráda chodí do divadla, kina nebo na koncerty, ale nejraději relaxuje v přírodě. Doma také dostává spousta nápadů a návrhů na své knihy.

Zdroj informací: oficiální web autorky

————————————————

Závěrečná kniha dnešního výběru je ryze z českého prostředí. Vždyť kdo by neznal Velikonoce a s nimi spojené malování kraslic. Pokud vás zajímá rukodělná činnost, tradice nebo se prostě chcete jenom něco zajímavého nejenom dozvědět, ale také naučit, je tahle knížka přesně pro vás. Přináší nejenom zajímavé informace, ale také praktické ukázky a vzorníčky, abyste si i doma mohly sami vyrobit ty nejhezčí kraslice.

Publikace provází zájemce tradiční technikou malování kraslic, inspiruje bohatým vzorníčkem námětů a motivů a seznamuje s historií i zajímavostmi spojenými s také dnes oblíbenými velikonočními svátky. Zkuste malovat vajíčka technikou, kterou znaly už naše prababičky. Nakonec zjistíte, že to není vůbec složité a že to zvládne úplně každý.

Kraslice malované voskovou batikou

Autorka: Kateřina Krédlová

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-3579-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Kraslice malované voskovou batikou vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

kraslice2kraslice3

Můžete si prohlédnout celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVílí princezny – Violka z Diamantového lesa

Collins, Poppy

bambook, 2022

zobrazit info o knizeRočenka

Bourne, Holly

#BOOKLAB, 2022

zobrazit info o knizeNahoře bez
Na některé věci v životě nejde hodit filtr

Nymphiusová, Jutta

Jota, 2022

zobrazit info o knizeKraslice malované voskovou batikou

Krédlová, Kateřina

Grada, 2022

Napsat komentář