Kouzelný fantasy příběh se špetkou humoru

Do skonani veku_uvodni
Salomea je zvyklá bojovat, ale přece jen už by uvítala nějakou životní změnu. Ta však nakonec přijde v možná úplně jiné formě, než čekala. Temná magie brzy rozehraje svou drsnou hru…

Magický fantasy příběh s trochou lehkého humoru, nějakého toho pošťuchování a dějových zvratů. Mohl to být den jako každý jiný. Vyhraná bitva, hlučné oslavy a nějaké to šmajchlování v hostinci. Když se ale Salomea rozhlédla po krajině, najednou zatoužila po jiném životě. Všechno jí připadalo lepší než pár zlaťáků žoldu. V té chvíli ještě netušila, že se schyluje k setkání, které jí obrátí život vzhůru nohama. Síly ovládající temnou magii totiž rozehrály osudovou hru. Dojde Salomea na konec spletité cesty a najde své rozhřešení, nebo napomůže zlu, aby změnilo tok věků? Jisté je jen jedno, ne všechny příběhy končí šťastně a budoucnost je vždy nejistá.

 

Do skonání věků

Autorka: Žaneta Neužilová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-469-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Do skonání věků vydalo nakladatelství Pointa.

 

Ukázka z knihy

Unaveně zabodla hrot zkrvaveného meče do rozpálené písečné země a oběma rukama se opřela o záštitu. Poklekla na jedno pískem obalené koleno, sklonila hlavu, položila ji na roztřesené ruce a zhluboka dýchala. Potřebovala zpomalit srdce rozbušené bojem. Před očima se jí míhaly různobarevné skvrny. Musela zavřít oči rozbolavělé mžouráním před nelítostnými slunečními paprsky. V duchu si řekla, že to bude jen na maličkou chvilku, než se vše uklidní. Vítala ticho, které se kolem ní rozhostilo. Mohla se věnovat jen svým myšlenkám. A ty se teď stále vracely k tomu, jestli už toho všeho nebylo dost…
Již zklidněná se opět postavila a s ušklíbnutím si prohlížela nohy v páskových sandálech, které se vůbec nehodily pro bitvu na písečných dunách. Pokusila se otřít si špičku chodidla o lýtko, ale zlatavého obyvatele pouště, smíšeného s krví a potem, se nezbavila. Žhavá zrnka, ostrá jako lazebníkova břitva, jí nemilosrdně rozdírala měkkou kůži mezi prsty. Sprostě zaklela. (str. 2)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Žaneta Neužilová přemýšlí, jestli napsat jen pár slovíček, nebo slohovou práci na celou stránku. Ta jedna věta vystihuje vlastně všechno. Je váhavá Váha, nad vším hloubá a přemýšlí nad mnoha věcmi. Miluje slova, ale má trému z proslovů. Netouží po záři reflektorů, ale dychtí po tom, aby její příběhy prozářily životy jiných. Pokud do knihovničky, která vám stojí v obývacím pokoji, přibude jedna knížka s jejím jménem, bude nejspokojenější člověk na světě.

Proč knihu napsala?

Zeptali jste se už nějakého člověka, proč dýchá? Já tedy ne, ale asi by mne ta otázka zaskočila. Ale odpověď je překvapivě prostá. Dýchání je základní potřeba. Pro mne je psaní a vyprávění příběhů životní nutností. Je to prazvláštní touha sdělit ostatním to, co v sobě nosím. Začátky jsou stejné. Napadne mě nějaká věta, pak k ní zkusím přidat další a najednou je z toho text, který se vynořuje kdesi z éteru, kde ho pevně drží Múzy, a pomaličku ho skládám slovo po slově, až z toho vznikne povídka, novela nebo knížka. Ta tvorba je fascinující, mnohokrát se stane, že příběh žije svým životem. První představa krystalizuje a najednou zjišťuji, že se postavy vydávají jinou cestou, než jsem si původně myslela.
To ovšem nevysvětluje, proč právě fantasy. Pravdu? (Chvíle ticha, nervózně se škrábu na hlavě). Fantasy je žánr, který autorovi dovolí skoro všechno. Můžete popustit uzdu své fantazii a nemusíte si k tomu dělat žádné dlouhosáhlé rešerše. Můžete si vytvořit svět plný jednorožců, hromových ptáků a… Počkat, počkat, zapomněla jsem na jednorožce. Není pozdě na přepsání knihy?

Řekli o knize

Příběh Do skonání věků stojí na vlastních nohou, je suverénní, vyprávěný poutavým jazykem, který dokáže čtenáře vyloženě strhnout a nalákat, aby četl dál, aby se dozvěděl, jak to dopadne. Postavy jsou skutečné a zároveň lidské – dělají chyby, pochybují, překonávají překážky. Román vychází z oblíbené počítačové hry, což má velkou výhodu v tom, že je vidět, že vypravěč svůj svět dobře zná. Nemá potřebu nikde nic příliš vysvětlovat, prostředí je organické a uvěřitelné. Na konci si čtenář řekne, že by se chtěl se Sal a Natanem, kteří tvoří skvělý tým, brzo vrhnout to dalšího vzrušujícího dobrodružství.

Kateřina Duchoňová, betačtenářka, redaktorka

Zdroje informací: autorčin web


Nakladatelská služba Pointa přináší alternativu k tradičnímu publikování knih. Spojuje autory, redaktorky, korektory, grafičky, sazeče, ilustrátorky i markeťáky se čtenáři a čtenářkami. Spisovatelům a spisovatelkám umožňuje vybrat si tým, který bude na knize pracovat. Profíkům z branže zase příležitost podílet se na knihách, které jsou jejich srdci blízké, a spolupracovat s talentovanými kolegy a kolegyněmi napříč knižním světem. Čtenářům a čtenářkám pak kromě knih samotných Pointa přináší i možnost přispět k jejich vzniku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDo skonání věků

Neužilová, Žaneta

Pointa, 2022

Napsat komentář